Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Elõször is szemezzük le a pici virágokat a tányérjukról. Nem kell megijedni, nem Hamupipõke-jellegû munkáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül. Aztán fogjunk egy kelesztõtálat, tegyük bele a lisztet, keverjük el egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, a fruktózt (vagy cukrot), a vaníliaaromát, a gyömbérport, a citrom héját és levét, majd a bodzavirágot.
Morzsoljuk bele az élesztõ, és a felmelegített tejjel gyúrjunk lágy, rugalmas tésztát. Takarjuk le, és kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor elkészül, formázzunk belõle hengert. Fogjunk egy kuglófformát, aminek lyukas a közepe, kenjük meg vékonyan vajjal, hintsük meg liszttel, és helyezzük bele a tésztát, majd nyomkodjuk össze középen. Kenjük meg a tetejét tejjel, majd toljuk be a sütõbe. Én a kelt tésztát általában nem elõmelegített sütõbe sütöm, mert ahogy melegszik a sütõ, a tészta még közben tud kelni. Kb. 40 perc múlva nézzük meg, hogy áll: végezzük el a tûpróbát, azaz szúrjunk bele valamit (pl. egy kisebb, vékony kést), és figyeljük meg, hogy ragad-e a felületére a tészta. Ha már nem, vegyük ki a sütõbõl.
Az is egy jele annak, hogy a tészta már megsült, hogy kissé elválik a sütõforma szélétõl. Közben készítsük el a mázat: a citromlevet keverjük simára a porcukorral. Kenjük a kihûlt kalács tetejére és oldalára.
Jó étvágyat!