rss
  • Bodzavirágos kalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 7 ek fruktóz (vagy cukor), 10 dkg vaj, egy csipet só, 1 ek vaníliaaroma, 1 citrom reszelt héja és leve, ¼ kk gyömbérpor, 3 dl kézmeleg tej, 2 dkg élesztõ, 7 tányér bodzavirág.

    A mázhoz: 6 ek porcukor, 1-2 ek citromlé (amennyit felvesz).

    Elõször is szemezzük le a pici virágokat a tányérjukról. Nem kell megijedni, nem Hamupipõke-jellegû munkáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül. Aztán fogjunk egy kelesztõtálat, tegyük bele a lisztet, keverjük el egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, a fruktózt (vagy cukrot), a vaníliaaromát, a gyömbérport, a citrom héját és levét, majd a bodzavirágot.

    Morzsoljuk bele az élesztõ, és a felmelegített tejjel gyúrjunk lágy, rugalmas tésztát. Takarjuk le, és kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor elkészül, formázzunk belõle hengert. Fogjunk egy kuglófformát, aminek lyukas a közepe, kenjük meg vékonyan vajjal, hintsük meg liszttel, és helyezzük bele a tésztát, majd nyomkodjuk össze középen. Kenjük meg a tetejét tejjel, majd toljuk be a sütõbe. Én a kelt tésztát általában nem elõmelegített sütõbe sütöm, mert ahogy melegszik a sütõ, a tészta még közben tud kelni. Kb. 40 perc múlva nézzük meg, hogy áll: végezzük el a tûpróbát, azaz szúrjunk bele valamit (pl. egy kisebb, vékony kést), és figyeljük meg, hogy ragad-e a felületére a tészta. Ha már nem, vegyük ki a sütõbõl.

    Az is egy jele annak, hogy a tészta már megsült, hogy kissé elválik a sütõforma szélétõl. Közben készítsük el a mázat: a citromlevet keverjük simára a porcukorral. Kenjük a kihûlt kalács tetejére és oldalára.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Palacsinta alaprecept (verzió 1)

    Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl szódavíz (vagy ásványvíz), 2 dl tej, fél mk só, mintegy 2 dl olaj a kisütéshez.

  • Adventre: marcipánszívek

    Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 3 teáskanál sárgabarack lekvár, 4 ostyalap (12 x 20 cm-es), a díszítéshez 4 kis kép, hurkapálcika.

  • Csirkecomb gombában

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 zacskó gombalevespor, 8-10 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1,5-2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mk törött fekete bors.

  • Burgonyás szelet

    25 deka lisztet, 25 deka fõtt, áttört burgonyát 12 deka zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 csomag Váncza-sütõporral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrunk.

  • Szõlõs rizskók

    Hozzávalók:

    - 20 dkg hosszúszemû rizs
    - só
    - tej
    - 2 tojás
    - 4 dkg vaj
    - 15 dkg cukor
    - 1 citrom reszelt héja
    - 1 kiskanál vanília-esszencia
    - 8 dkg piros szõlõ
    - 8 dkg fehér szõlõ
    - vaj és édes morzsa a kuglófforma kikenéséhez, beszórásához

    A csokoládéöntethez:

    - 15 dkg étcsokoládé
    - 1 dl 30%-os tejszín
    - 2 evõkanál rum
    - friss menta a díszítéshez

  • Csülök pékné módra

    Hozzávalók: 2 db csülök, 1,5 kg krumpli, 3 dl víz, só, õrölt bors, fokhagyma, majoránna, bazsalikom, 4 fej vöröshagyma.

  • Bostoni burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés pirospaprika.

  • Pizzatészta

    Hozzávalók (egy kb. 32 cm átmérõjû sütõformához): 2 dkg élesztõ, 1 db kockacukor, 1,5 dl tej, 1,3 pohár liszt, 3 ek. olaj.

  • Gesztenyés tekercs

    Hozzávalók a tésztához:

    - 4 tojássárgája
    - 4 tojásfehérje
    - 12,5 dkg kristálycukor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 1 teáskanál sütõpor
    - 8 dkg liszt
    - 4 dkg kakaópor

    Hozzávalók a krémhez:

    - 30 dkg gesztenyemassza
    - 30 dkg krémsajt
    - 8 dkg kristálycukor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 3 evõkanál rum
    - 1 dl tej
    - 3 lap zselatin
    - 15 dkg felvert tejszínhab
    - a díszítéshez sült vagy fõtt gesztenye és porcukor

  • Joghurtos csirke-curry

    Simára kikeverek 3dl joghurtot, 1 ek kókuszreszeléket, 1 fej összevágott hagymát, 1 gerezd tört fokit, 2 ek õrölt koriandert, 1 kk reszelt citromhéjat, 1 ek citromlét, csipet sót, 1 csapott ek curryport.

  • Jeges narancsos tea

    Hozzávalók: 1 l narancsízû tea 1 dl vörösbor 3 cl rum néhány narancsszelet.

  • Tom burger mikróban

    A zsemléket félbevágjuk,megkenjük vajjal. Ráhelyezzük a szalonna szeleteket,erre rakjuk a pizza szószt,majd ráhelyezzük a sajtot,ráboritjuk a megkent felsõ részét. Porcelán vagy tûzálló tányérra helyezzük és 3.5 percig 650W-os mikróbam sütjük.

  • Töltött sonka pirított sajttal

    Hozzávalók: 25 dkg gomba, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 1/8 l tejszín, 1/8 l fehérbor, só, bors, 1 tojás, 40 dkg fõtt sonka ( 8 szelet) két kis paradicsom, 7,5 dkg reszelt ementáli sajt, petrezselyem ízlés szerint;

  • Saslik joghurtos salátával

    Elkészítés:

    A kockára vágott hozzávalókat hurkapálcára szúrjuk, ízlés szerinti sorrendben. Sütés elõtt beszórjuk a grill fûszerkeverékkel, és egy órán át állni hagyjuk a hûtõben. Kerti grillsütõn puhára sütjük. A salátát megmossuk és négy felé vágjuk. A joghurtot összekeverjük a sajttal, a sóval és a borssal, majd ráöntjük a salátára.

  • Hollandi mártás

    A hollandi mártás tejszínbõl, tojássárgájából és vajból készített mártás. A hollandi mártás többféle mártás alapja lehet. Önálló mártásként is felszolgálhatjuk.

  • Lady Curzon leves

    Elöljáróban: Lady Curzon Lord Curzonnak, az indiai angol alkirálynak volt a felesége. Lord Curson politikai mûveket írt, a felesége ételrecepteket.

  • Virsli sült burgonyában

    Hozzávalók: 8 db hosszúkás, közepes nagyságú burgonya, 2 pár virsli ízlés szerint só;

  • Narancsos szelet

    Narancsos szeletA tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojássárgát 6 evőkanál cukorral, fél dl étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 4 evőkanál kakaót és az 5 tojásfehérjéből felvert habot. A krém elkészítéséhez 25 dkg áttört túrót 25 dkg margarinnal kikeverünk, 2 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot adunk hozzá. A kihűlt tésztára kenjük. (Lehet két rétegben is elkészíteni, egy sor tészta egy sor krém, majd még egyszer ugyanez.) Ezután elkészítjük a mázat a legtetejére. A vaníliás pudingot elkeverjük két evőkanál cukorral és tej helyett narancs üdítőben főzzük fel.

  • Tortilla

    Hozzávalók: 4 ek zabkorpa, 4 ek tönkölybúza-dara, 2 ek tönkölybúza-korpa, 4 ek olaj, 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkõpor, 1 ek lenmag és víz, 1/2 kg alma.

  • Epres-csokis muffin

    Epres-csokis muffinA sütőt előmelegítjük 180°C-ra és muffin papírral kibéleljük a muffin ütőnket vagy előkészítjük a szilikonos muffin formákat. A vajat megolvasztjuk, majd várunk kicsit, hogy hűljön. Ezután hozzákavarjuk a tojásokat. Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet, sót, sütőport, cukrot, majd a tejjel felváltva hozzáadjuk a tojásos vajas masszához. A csokit és az epret apró kockákra vágjuk. A csokit hozzákavarjuk a masszához, az epret pedig egy evőkanálnyi lisztben megforgatjuk mielőtt szintén hozzákevernénk a muffin tésztához, hogy ne süllyedjen el sütés közben.