rss
  • Bodzavirágos kalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 7 ek fruktóz (vagy cukor), 10 dkg vaj, egy csipet só, 1 ek vaníliaaroma, 1 citrom reszelt héja és leve, ¼ kk gyömbérpor, 3 dl kézmeleg tej, 2 dkg élesztõ, 7 tányér bodzavirág.

    A mázhoz: 6 ek porcukor, 1-2 ek citromlé (amennyit felvesz).

    Elõször is szemezzük le a pici virágokat a tányérjukról. Nem kell megijedni, nem Hamupipõke-jellegû munkáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül. Aztán fogjunk egy kelesztõtálat, tegyük bele a lisztet, keverjük el egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, a fruktózt (vagy cukrot), a vaníliaaromát, a gyömbérport, a citrom héját és levét, majd a bodzavirágot.

    Morzsoljuk bele az élesztõ, és a felmelegített tejjel gyúrjunk lágy, rugalmas tésztát. Takarjuk le, és kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor elkészül, formázzunk belõle hengert. Fogjunk egy kuglófformát, aminek lyukas a közepe, kenjük meg vékonyan vajjal, hintsük meg liszttel, és helyezzük bele a tésztát, majd nyomkodjuk össze középen. Kenjük meg a tetejét tejjel, majd toljuk be a sütõbe. Én a kelt tésztát általában nem elõmelegített sütõbe sütöm, mert ahogy melegszik a sütõ, a tészta még közben tud kelni. Kb. 40 perc múlva nézzük meg, hogy áll: végezzük el a tûpróbát, azaz szúrjunk bele valamit (pl. egy kisebb, vékony kést), és figyeljük meg, hogy ragad-e a felületére a tészta. Ha már nem, vegyük ki a sütõbõl.

    Az is egy jele annak, hogy a tészta már megsült, hogy kissé elválik a sütõforma szélétõl. Közben készítsük el a mázat: a citromlevet keverjük simára a porcukorral. Kenjük a kihûlt kalács tetejére és oldalára.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sült zöldséges tészta

    Sült zöldséges tésztaFőzzük fogkeményre a tésztát, közben állítsuk össze a mártást. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát kockázzuk, a fokhagymát apróra kockázzuk (vagy reszeljük, ekkor intenzívebb az íze), a gombát vékonyan szeleteljük, a brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárát hámozzuk meg (a fás részt), majd karikázzuk. Olivaolajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), adjuk hozzá a tört borsot (kellemes ízt kap a pirítástól), majd a fokhagymát. Tegyük rá a gombát és a brokkolit, majd fűszerezzük és pároljuk a zöldségeket fogkeményre.

  • Bírkahús konyakkal

    Hozzávalók: 1 kg birkacomb, 2 fej vöröshagyma,kevés vörösbor, pirospaprika, töröttbors, 2 derezd fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika és fél deci konyak.

  • Ötperces meggyes pite

    Hozzávalók: 2 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1cs. sütõpor, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg margarin, csipet só, 40 dkg meggy.

  • Krumplileves

    Hozzávalók: 4 nagy krumpli, 3 evõkanál vaj vagy margarin, 2 mogyoróhagyma (4 zöldhagyma), 1 evõkanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem), 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér (1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér), 2 sárgarépa apró kockára szeletelve, 1 csésze paradicsom ketchup, késhegynyi fehérbors, 4 bögre meleg víz, 3 evõkanál reszelt sajt.

  • Földimogyorós sajtos zellersaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes zellergumó, só, 1 ek. citromlé, 1 doboz ananász (580 g), 150 g elõfõzött búza, 150 g gouda sajt, 2 tk. sós földimogyoró, 125 g joghurt, 1 ek. világos balzsamecet, bors, 1 tk. cukor, 1 tk. õrölt curry.

  • Alföldi gulyásleves

    Hozzávalók 8 személyre:

    1 kg marhahús, 8 dkg zsír, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 teáskanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 3-3 sárga- és fehérrépa, köménymag, fokhagyma ízlés szerint, külön elkészített csipetke

  • Kolbászos tészta

    Hozzávalók:

    - 40 dkg lecsókolbász
    - 45 dkg liszt
    - 15 dkg vaj
    - 2 dl tej
    - 3 tojás
    - 2 dkg élesztõ
    - só, cukor

  • Amarántos saláta grillezett padlizsánnal

    Keverjük össze az amarántot a fûszerekkel és a padlizsánnak szánt fûszerek felével, pirítsuk meg egy kis olívaolajon, majd hagyjuk állni egy fél órát. Addig a maradék fûszerekkel bedörzsölt padlizsánszeleteket grillezzük meg, majd az amarántos masszával jól kenjük be és tegyük vissza a sütõbe. Néhány perc után hosszúkás edényben tálalhatjuk.

  • Banán-datolya torta

    Hozzávalók:

    12,5 dkg lágy vaj, 2 nagy tojás, 18 dkg méz, 1,5 dl író, 1 teáskanál vaníliaaroma, 3 érett banán, 2 csésze liszt, 2 teáskanál sütõpor, 0,5 csésze barna cukor, 2 evõkanál holland kakaópor, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál szegfûszeg, 0,25 teáskanál só, 1 csésze puha datolya, 1 csésze dió vagy pekándió

  • Babpörkölt virslivel

    Hozzávalók: 75 dkg tarkabab, 6 dkg zsír, nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy csapott evõkanál pirospaprika, só, 2 - 3 pár virsli.

  • Gyömbéres csirkeleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg csirkehús
    - 5 gerezd fokhagyma
    - 2 fej vöröshagyma
    - 2 ek. olaj
    - 1-1 mk. õrölt bors,kurkuma, gyömbérpor
    - só és citromlé ízlés szerint

  • Petrezselymes túrókrém

    Hozzávalók: Fél kg túró, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 fej hagyma, 1/2 kk só, 1 pohár joghurt.

  • Gombócleves

    Hozzávalók:

    - 1 sárgarépa
    - 1 fehérrépa
    - 1 kis karalábé
    - 1/2 fej zeller
    - 5 dkg gomba
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 1 csokor petrezselyem
    - 2 evõkanál olaj
    - 15 dkg zöldborsó (konzerv)
    - 1 evõkanál liszt
    - 1 l sonkafõzõ-lé (ha nincs húsleves kockából)

    Sonkás gombóchoz:

    1,5 szikkadt zsemle
    6 dkg sonka
    1 tojás
    1 evõkanál vaj
    2 evõkanál zsemlemorzsa
    1/2 dl tejföl

  • Narancsital

    4 nagy, vagy 6 kisebb narancsot kockára vágni, 50 g citromsavval és 2 liter vízzel 2 napig állni hagyni.

  • Szarvas vagy õz gulyás

    Hozzávalók: 1200 g szarvas- vagy õzhús, 200 g vaj, 500 g vöröshagyma, 25 g pirospaprika, só, 60 g liszt, 3 dl tejföl;

  • Hercegnõ burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, pici reszelt szerecsendió, só.

  • Párolt uborka

    Hozzávalók: 75 dkg kígyóuborka, 3 evõkanál olaj, só, õrölt fehér bors, 5 dkg reszelt sajt.

  • Túrógombóc kukoricadarával egyszerûen

    Hozzávalók: 5 dl víz, 1 kávéskanál olaj, kevés só, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 marék cukor, 2 dl kukoricadara, 25 dkg túró, pirított morzsa vagy porcukros darált dió.

  • Majonézes burgonya

    Hozzávalók: 60 dkg burgonya, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, ecet, cukor, ízlés szerint.

  • Sörös borda

    Hozzávalók:

    - 4 nagyobb szelet karaj
    - 3-4 vöröshagyma
    - 1 csapott kávéskanál őrölt pirospaprika
    - só
    - őrölt bors
    - 1 csapott kávéskanál őrölt őrölt kömény
    - 3 evőkanál étolaj
    - két-három evőkanál mustár
    - 5 dl sör