rss
  • Sóskamártás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg sóska, 2 fej salotta hagyma (apró hagyma), 1 liter húsleves (leveskockából), 8 evõkanál fehérbor, 7 evõkanál száraz vermut, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors;

    Elkészítése:

    A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, szitán jól lecsöpögtetjük. Fõ erét is eltávolítjuk, a leveleket csíkokra vágjuk. A salottát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A levest széles lapos edénybe öntjük, és hozzáadjuk a bort, a vermutot és a hagymakockákat. Erõs tûzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd szirupossá sûrûsödni. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és az egészet sûrûre forraljuk. Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük a mártásban, de csak fél percig fõzzük együtt. A mártást a tûzrõl lehúzzuk és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Ez a mártás jó kísérõje a párolt vagy gõzölt halnak, különösen jól illik a lazachoz!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Saláta felvágottal

    Hozzávalók: 50 dkg nem savanyú alma, 5 db csemegeuborka, 1 csokor kapor, só, tubusos majonéz, 1 pohár tejföl, csipet porcukor, 30 dkg füstölt sertéstarja.

  • Burgonyafõzelék szalonnával

    Hozzávalók:

    - 1 kg újburgonya
    - 15 dkg füstölt szalonna
    - két fej vöröshagyma
    - két evõkanál liszt
    - egy húsleveskocka
    - só
    - törött bors

  • Gyümölcskosár

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 10 dkg porcukor
    - 20 dkg margarin
    - 30 dkg liszt
    - 2 db tojás sárgája
    - 1/2 citrom reszelt héja

    A töltelékhez:

    - 1 csomag vaníliás pudingpor
    - 3-4 evõkanál kristálycukor
    - 4 dl tej

    A bevonathoz:

    - 8 dkg étbevonó massza
    - 1 evõkanál étolaj

    A díszítéshez:

    - 0,5 kg friss málna

  • Paradicsomleves

    Hozzávalók:

    10-15 dkg darált sertéshús (bármilyen hús jó hozzá), 10-15 dkg káposzta, 10-15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 10 dkg spagetti, 1 kis paradicsompüré konzerv, majoránna, bazsalikom, só, olaj

  • Patisszonsaláta

    A meghámozott patisszonokat ujjnyi darabokra vágjuk, üvegbe rakjuk, esetleg néhány zöldparadicsommal, kisebb uborkával együtt.

  • Paradicsomos húsgombóc

    Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg csirkemell, 2 tojás, kb. 4-5 evõkanál zabkorpa, 2 fej hagyma, fokhagyma, olívaolaj, pirospaprika, bors, paradicsompüré, kb. 1 liter paradicsomlé.

  • Cukkínikrémleves

    Hozzávalók: 1 db kisebb cukkíni, fél csokor petrezselyem, 1 pohár tejszín, 1 ek liszt, 1 ek vegeta, 4 szelet kenyér, 1 tk só, 1 kk olaj, késhegynyi vaj.

  • Citromos keksz

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 csomag sütõpor, 1 citrom reszelt héja, tejföl.

  • Old Fashioned

    Hozzávalók: 9 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 2 öntet gyomorkeserû, 1 kockacukor vagy 1 kiskanál porcukor, jég.

  • Rántott szezámmagos padlizsán

    Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán, 2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt, egy kanál tej, só, szezámmag, olaj a sütéshez.

  • Cukkinis paradicsomos halnyárs

    Hozzávalók: 50dk fogasfilé, 2 lilahagyma, 2 cukkini, 4 paradicsom, 8 bambusznyárs;

    Páchoz: 1,5dl olívaolaj, só, õrölt bors,1 citrom,1 csokor petrezselyem;

  • Magyaros karalábéleves

    Hozzávalók: 40 dkg karalábé, 3 dkg zsír, vagy olaj, 3 dkg liszt, 1 ek tejföl, vágott petrezselyemzöld, só.

  • Vaniliás, csokis, fahéjas süti

    Hozzávalók: 2dl tejföl, 2dl cukor, 2dl liszt, 1tojás, fél cs. sütõpor, 1 cs. vaniliás cukor, kakópor/ vaníliás cukor/ fahéj (attól függõen milyen izût szeretnénk készíteni, a vaníliás cukorból mindenképpen kell egy csomag az alapba, ha vaníliásat szeretnénk még több kell, és mindenki ízlés szerint teszi bele a hozzávalókat).

  • Gombócleves

    Hozzávalók:

    A leveshez:

    - 1 nagy fej vöröshagyma
    - 2,5 dkg zsír
    - 1 tk vegeta
    - 2 púpos tk õrölt paprika
    - 1 tk pirosarany
    - 1 tk só
    - 1 db kisebb paradicsom
    - 1 db zöldpaprika
    - a gombóchoz megfõzött krumpli leve (kb. 2 liter)

    A gombóchoz:

    - kb. 16 dkg liszt
    - 1 tojás
    - 1 tk só
    - 1 ek olaj
    - 40 dkg krumpli

  • Krumplifõzelék

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, víz, só, majoránna, pirospaprika, olaj, liszt, 2 dl tejföl.

  • Narancsos sertésszûz

    Hozzávalók:

    50 deka sertésszûz, 3 gerezd fokhagyma, 8 zsályalevél, 2 ek. olívaolaj, 1 egész narancs leve, fél dl tejszín, 1 kávéskanál narancshéj (bio narancs), worcestershire mártás, só, bors

  • Fonott mákos kalács

    Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 10 dkg margarin, 3 ek olaj, 3 ek cukor, 15 db édesítõszer, 2,5 dkg élesztõ, tej.

  • Burgonyás töltött kacsa

    Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 6 evõkanál burgonyapüré-pehely, 1 tojás, 2 evõkanál tejszín, 1 1/2 dl tej, 1 evõkanál tejföl, 1-1 mokkáskanál õrölt szerecsendió-virág, majoránna, törött bors, ízlés szerint só.

  • Mézes zserbó

    Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt, 6 dkg zsír vagy 10 dkg margarin, 16 dkg cukor, 2 egész tojás, 5 evõkanál olvasztott méz, késhegynyi szódabikarbóna.

  • Almás puding

    Hozzávalók: 30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evõkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütõport gyúrunk hozzá.