2025.12.22. - Zénó

Gombás rakott krumpli

Hozzávalók: 2 újhagyma, 1,2 kg burgonya, olaj, édesnemes pirospaprika, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg füstölt kolbász, 2 nagy paradicsom, 10 dkg trappista vagy mozzarella sajt, 4 tojás, 2,5 dl tej, 1/4 csokor metélõhagyma, só, bors, margarin.
Az újhagymát ferdén vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kb. 3 mm vastagságú szeletekre szeljük, ezután 3-4 adagban, kevés felhevített olajon kb. 5 perc alatt megpíritjuk. Megszórjuk sóval, borssal és pirospaprikával.

A gombát is felszeleteljük, és megpíritjuk 2 ek forró olajon. A kolbászt felkarikázzuk, a paradicsomot vékonyan felszeleteljük, a sajtot lereszeljük. A tojások sárgáját összekeverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket meg a sajtot.

A massza 1/3 részét margarinnal kikent, 25*40 cm-es tepsibe simítjuk és elosztjuk rajta a burgonyát, a gombát, a kolbászt, a paradicsomot meg az újhagymát. Végül ráöntjük a maradék tojásosmasszát, majd elõmelegített sütõbe toljuk. 200 fokon kb. 30 percig sütjük. A metélõhagymát felaprítjuk, és közvetlenül a fogyasztás elõtt a rakottasra szórjuk.

Jó étvágyat!