rss
  • Pácolt csirkecomb Hegedûs-módra

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evõkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma szárával együtt, fél dl tejszín, 2 db egész tojás, 3-4 evõkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj;

    Elkészítése:

    A csirkecombokat kicsontozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A gombát tisztítás után felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemmel fedõ alatt, saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kihûlt, belekeverjük a leszárazott és megmosott mazsolát, a megtisztított és vékony karikákra vágott hagymát. Ráöntünk fél dl bort meg a tejszínt, és belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a húscsíkokat és egy órán keresztül hagyjuk állni. Idõnként átkeverjük.

    A mártásból kivesszük a húscsíkokat és félretesszük. A visszamaradt mártáshoz hozzáadjuk a felvert, nyers tojásokat, a maradék bort és annyi lisztet, hogy sûrû palacsintatésztát kapjunk. Akkor megfelelõen sûrû, ha a darabos anyagok, mint pl. a gomba, nem válnak ki belõle. A húscsíkokat elõször lisztben, majd a tésztában megmártjuk és a 170 fokra felforrósított olajban szép piros-ropogósra megsütjük (8-10 perc). A fölösleges olajat lecsöpögtetve, rokforttal ízesített fejes salátával és burgonyával tálaljuk. Kissé hosszadalmasan készíthetõ, de igen finom;


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Párolt káposzta saláta

    Fejes káposztát meggyalulunk s egy lábosba, melyben már elõbb egy fél fej finomra vágott vereshagymát...

  • Bácskai csirkemell leves

    Hozzávalók 4 személyre: 400 g csirkemell, 1 db vöröshagyma, 50 g zsír, piros paprika, 1000 ml csontleves, 1 pohár tejszín, 1 db tojás, 1 db zöldpaprika, 25 g liszt, 60 g vaj,só.

  • Csokis brownie

    Csokis brownieA csokit összetörjük, és a felkockázott vajjal együtt egy tálkába tesszük. Forró vízzel teli nagyobb tálba teszem, és időt adunk neki, hadd olvadozzon -néha megkavarjuk. Ezzel a módszerrel biztosan nem ég meg a csoki, ami pl. mikróban vagy gyöngyöző víz fölött könnyen megtörténhet a túlhevülés miatt. Egy dologra érdemes még odafigyelni: víz ne kerüljön az olvadozó csokoládéba, összeugorhat tőle. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel jó habosra keverjük, majd a kihűlt csokihoz kavarjuk. Végezetül a lisztet is beleszitáljuk és hozzákeverjük.

  • Citromos avokádó-krémleves

    Hozzávalók: 3 érett avokádó, 4 deci húsleves, 1 deci száraz fehérbor, 2 deci tejszín, 1 evõkanál olívaolaj, 1 citrom leve, só, õrölt bors.

  • Tejfeles nyúlcomb

    Hozzávalók: 4 db házi nyúlcomb, 100 g füstölt szalonna, 50 g fokhagyma, 100 g vöröshagyma, 2 dl tejfel;

    Ízlés szerint: só, bors, 50 g füstölt sajt, 30 g zsemle morzsa, 1 db alma, 1 dl olaj, 50 g liszt;

  • Alföldi kolbászos fánk

    Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 2 tojás, só, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, 25 dkg lángolt kolbász.

  • Almás csirkeleves

    Almás csirkelevesA csirkeaprólékot alaposan megmossuk, a lábát, nyakát, farhátját kettévágva és még a szárnyait is bele lehet tenni, aki szereti az a fejet is felhasználhatja a levesbe. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, feldaraboljuk, 1 almát nyolcfelé. Hideg sós vízben feltesszük főni a csirkeaprólékot, körülbelül 2 liternyi legyen a leve. Amikor már félig puha, beletesszük az almát. Mikor a hús és az alma is megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, még egyszer felforraljuk. Egy csipet cukorral ízesíthetjük a kész leves ízét. Aki úgy szereti főzhet bele egy kis zöldséget és borsót is.

  • Café glacé

    Hozzávalók: 1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 kk Nescafé.

  • Tojáskrém 2.

    A tojásokat keményre fõzzük, megtisztítjuk, kettévágjuk, a sárgájukat kivesszük és egy kis tálkában villával összetörjük.

  • Gól fagyikehely

    Személyenként 2-2 gombóc vanilia-, illetve csokifagyi. 10-10 darab csoki-, illetve fehércsoki hatszögpraliné, tejszínhab, csokiöntet, konyak.

  • Olasz zöldbab

    Hozzávalók: 1 kg friss vagy 2 csomag mélyhûtött zöldbab, 3 szép nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olaj, só, õrölt bors.

  • Olasz spagettileves

    A megtisztított és felaprított burgonyát, hagymát és sárgarépát olajon megpároljuk, majd kb. 1 1 l vízzel felengedjük és az ízesítõkkel együtt fõzzük. Amikor félig elkészült (kb. 10 perc), belekeverjük a lehámozott, felszeletelt paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát és spagettit. Puhára fõzzük, így egy majdnem sûrû, fõzelékhez hasonló ételt kapunk. Tetszés szerint hígítható. Tálaláskor bõven megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal.

  • Kakaós csiga

    Hozzávalók:

    tészta: 1/2 kg liszt, 3 dl tej, 1 csomag élesztõ és a felfuttatásához tej, cukor, só, 1 tojás, 1 kanál étolaj; 2-3 dl tej - erre majd sütéskor lesz szükség, nem kell hozzákeverni a tésztához
    töltelék: 1 Ráma margarin, 4 evõkanál kakaópor, cukor (ízlés szerint)

  • Szedres torta

    Szedres tortaA szedret megmossuk, papírtörlőn megszárítjuk. A vajat, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliát és a tojást habosra keverjük. A lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát is a tojásos masszába keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába egyengetjük, a tetején eloszlatjuk a szedret, és óvatosan lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük a tetejét. Gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes sütemény.

  • Babgulyás füstölt csülökkel

    Hozzávalók: 1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarka bab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya. A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evõkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfû, szurokfû, bazsalikom, borsikafû.

  • Csirkés krumplisaláta

    Hozzávalók: 50 dkg karikára vágott paradicsom, 1 fej lilahagyma, 2 zellerszár, 16 evõkanál majonéz, 1,5 teáskanál só, 3 tk. citromlé, 1 tk. chili fûszerkeverék, 1 tk. õrölt kömény, 50 dkg apró burgonya, 40 dkg fõtt csirkehús csíkokra vágva, 2 evõkanál napraforgómag, kaliforniai paprika.

  • Török pásztorsaláta

    Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 1 uborka, 1 paradicsom, 3 fefferoni, 1 ek olivaolaj, 1 ek citromlé, 1/2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1/2 kk só.

  • Töltött csirkemell rántva

    Töltött csirkemell rántvaA zöldségféléket feldaraboljuk, kevés vajon vagy olajon megpároljuk. A csirkemell szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Tojást a joghurttal, sóval és a borssal felverjük, belekeverjük a reszelt sajtot. Kisebb olajozott tepsibe öntjük, sütőben megsütjük. Utána hússzelet nagyságúra felvágjuk, rárakjuk a csirkére, teszünk rá párolt zöldségeket, ki mit szeret, összetekerjük, bepanírozzuk, és sütjük. A krokett készítése: A burgonyákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük, a többi hozzávalókkal összekeverjük.

  • Paradicsomos káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fejeskáposzta, 4 evõkanál sûrített paradicsom, 3 púpozott evõkanál liszt, 4 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, zellerzöld, 3 csapott evõkanál cukor, kömény, só.

  • Töltött tojások

    Töltött tojásokNagyságtól függően három - négy medvehagyma-levelet finomra vágunk, a petrezselymet felaprítjuk. A tojásokat tíz perc alatt keményre főzzük. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, majd lereszeljük őket. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágjuk. A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezzük, langyos állapotukba megszabadítjuk mindegyiket a héjától, majd félbevágjuk őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatjuk, a félbevágott fehérjéket pedig egy másik lapos tálra.