A tésztát megfõzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. A meggyet megmosom, leszárazom (vagy levétõl leszûröm), kimagozom, kicsorgó levét felfogom. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a felolvasztott, de már nem meleg vajat, és csipetnyi sót, valamint a friss meggy (vagy 2 evõkanálnyi befõtt) levét. Ezután óvatosan, apránként belekeverem a tejszínt is. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a gyümölccsel és a tojásos tejszínnel együtt lazán beleforgatom a tésztába. Az egészet beleterítem egy kikent és zsemlemorzsával meghintett kisebb tepsibe vagy tûzálló tálba, és az elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva kínálom. Hidegen, melegen egyaránt jó.
Meggyes szarvacska
Hozzávalók: 20 dkg szarvacskatészta, fél liter meggybefõtt vagy jó érett friss meggy, 4 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), a meggy édességétõl függõen cukor, kevés só a tészta fõzéséhez; a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;
Elkészítés:
A tésztát megfõzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. A meggyet megmosom, leszárazom (vagy levétõl leszûröm), kimagozom, kicsorgó levét felfogom. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a felolvasztott, de már nem meleg vajat, és csipetnyi sót, valamint a friss meggy (vagy 2 evõkanálnyi befõtt) levét. Ezután óvatosan, apránként belekeverem a tejszínt is. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a gyümölccsel és a tojásos tejszínnel együtt lazán beleforgatom a tésztába. Az egészet beleterítem egy kikent és zsemlemorzsával meghintett kisebb tepsibe vagy tûzálló tálba, és az elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva kínálom. Hidegen, melegen egyaránt jó.
A tésztát megfõzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. A meggyet megmosom, leszárazom (vagy levétõl leszûröm), kimagozom, kicsorgó levét felfogom. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a felolvasztott, de már nem meleg vajat, és csipetnyi sót, valamint a friss meggy (vagy 2 evõkanálnyi befõtt) levét. Ezután óvatosan, apránként belekeverem a tejszínt is. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a gyümölccsel és a tojásos tejszínnel együtt lazán beleforgatom a tésztába. Az egészet beleterítem egy kikent és zsemlemorzsával meghintett kisebb tepsibe vagy tûzálló tálba, és az elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva kínálom. Hidegen, melegen egyaránt jó.