2025.11.01. - Marianna

Meggyes szarvacska

Hozzávalók: 20 dkg szarvacskatészta, fél liter meggybefõtt vagy jó érett friss meggy, 4 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), a meggy édességétõl függõen cukor, kevés só a tészta fõzéséhez; a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;
Elkészítés:

A tésztát megfõzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. A meggyet megmosom, leszárazom (vagy levétõl leszûröm), kimagozom, kicsorgó levét felfogom. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a felolvasztott, de már nem meleg vajat, és csipetnyi sót, valamint a friss meggy (vagy 2 evõkanálnyi befõtt) levét. Ezután óvatosan, apránként belekeverem a tejszínt is. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a gyümölccsel és a tojásos tejszínnel együtt lazán beleforgatom a tésztába. Az egészet beleterítem egy kikent és zsemlemorzsával meghintett kisebb tepsibe vagy tûzálló tálba, és az elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva kínálom. Hidegen, melegen egyaránt jó.