rss
  • Sajtos hagymaleves Toulouse-Lautrec módra

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1, 5 kg hagyma, 2, 5 dl tejszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg vaj, 30 dkg sajt, 1 dl konyak, 1 húsleveskocka, só, bors;

    Elkészítés:

    A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és felkockázott szalonnán, és vajon üvegesre pirítjuk. Közben másfél liter vizet felforralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, a hagymára öntjük, ebben puhára pároljuk. Vékony szeletekre vágjuk a sajtot (pl. ementáli, trappista, edami), a lassú forrásban lévõ levesbe keverjük, ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot és a finomra vágott petrezselymet. Lassú tûzön fele mennyiségûre beforraljuk-sûrítjük, sózzuk, borsozzuk. A levesnek meglehetõsen sûrûnek kell lennie. Tûzforrón tálaljuk.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Alufóliás sárgarépa

    Hozzávalók: 1 kg zsenge tavaszi sárgarépa, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió.

  • Bécsi gyûrûfánk

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 3 dkg élesztõ, 4 tojássárga, 2 púpozott evõkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tálaláshoz 2 evõkanál rum és 3 evõkanál sárgabarackíz;

  • Amaretti

    Hozzávalók: 25 dkg mandula, 5 dkg keserû mandula, 30 dkg cukor, 3 tojásfehérje, valamint porcukor a megszóráshoz.

  • Csirkecombok töltve

    Csirkecombok töltveA csirkecombokat alaposan megmossuk és félbevágjuk. A tölteléket elkészítjük. A hagymát apróra vágjuk és 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A kenyereket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomjuk a vizet belőle és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a májkrémet, ízlés szerinti sót, borsot, majoránnát, ételízesítőt, majd a kihűlt, megdinsztelt hagymát. Jól összekeverjük. A combok bőre alá töltjük a tölteléket. Egy tepsibe 2 evőkanál olajat teszünk és beletesszük a csirkecombokat. Alufóliával lefedjük a tepsit és 200 fokon 1 órán át sütjük.

  • Burgonyamártás

    Hozzávalók:

    - 1 burgonya
    - 6 gerezd fokhagyma
    - 4 tojássárgája
    - 3 csésze olaj
    - 2 tk. só
    - 1 púpozott mokkáskanál törött fehérbors

  • Meggyes baklava

    Hozzávalók: 50 dkg réteslap, 1 üveg meggybefõtt, 2 dl cukor, 2 dl joghurt, 5 tojás, 2 dl olaj, 1 kávéskanál fahéj. A sziruphoz: 4 dl víz, 4 dl cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve.

  • Fokhagymás cukkíni

    A megmosott, héjas cukkínit megtörölgetjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást a tejjel és a fûszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.

  • Húsos rakott csõtészta

    Hozzávalók: 25 dkg csõtészta, 40 dkg darálthús, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 1 paradicsompüré, só, oregánó, 15 dkg reszelt parmezán sajt.

  • Túrós kocka

    Hozzávalók:

    - 25 dkg margarin
    - 25 dkg túró
    - 25 dkg liszt
    - 15 dkg cukor
    - 2 tojás
    - 1 sütõpor
    - 1 vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja+leve
    - csipet só
    - ízlés szerint apróra vágott dió, mandula, mazsola vagy meggy, cukrozott narancshéj

  • Habos diós

    Hozzávalók:

    A tésztához:300 g liszt, 150 g cukor, 1/2 citrom lereszerlt héja, 1 tojás, 200 g hideg vaj vagy margarin; a tészta tetejéhez: 2 tojásfehérje, 125 g cukor, 125 g darált dió, 50 g reszelt táblacsokoládé, 1/2 tk. fahéj,1 ek. kakaópor

  • Borjúborda Szent Gellért módra

    Hozzávalók: 650 g borjúborda, 4 db tojás, fél dl tejszín, só, bors, 50 g vaj;

    Paprikás mártáshoz: 300 g borjúcsont, 50 g zsír, 50 g vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, fél dl tejfel, fél dl tejszín, só, 20 g liszt, 200 g libamáj, 8 db gombafej, 200 g zöldmetélt, 30 g vaj;

  • Zöld dió

    Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötõtûvel sûrûn megszurkálunk, nyolc napig vízben áztatjuk õket, a vizet ez idõ alatt naponta változtatjuk. Nyolc nap múlva a diókat habüstbe tesszük és gyönge sziruppal félpuhára fõzzük.

  • Francia rakott krumpli recept

    Hozzávalók: 1 kg krumpli megfõzve, felkarikázva, 3 tojás, 3 fõtt tojás, 3 dl tejföl, só, bors, szerecsendió, vaj, zsemlemorzsa.

  • Gyümölcsös joghurttorta

    A három tojásból a lisztbõl és a cukorból készíts piskótatésztát. Egy magas szélû tortaformát kenj ki margarinnal , ebbe tedd a tésztát és süsd ki. (A tésztát a formában hagyd kihûlni!) A zselatinport keverd el 4 dl vízzel és forrald fel. A gyümölcsöt tisztítsd meg, kockázd fel, a kekszet is darabolt fel, s ezeket keverd össze a joghurttal. Adj hozzá porcukrot, s keverd hozzá a kihûlt zselatin oldatot. Ezt a masszát terítsd el a piskóta tetején, s a tortát tedd hûtõbe, hogy megdermedjen.

  • Csõben sült karfiol

    Hozzávalók: 30 dkg karfiol, 30 dkg brokkoli, 15 dkg paradicsom, 15 dkg mozzarella, 5-6 gerezd fokhagyma, só, citromlé, vaj.

  • Édes-savanyú mártás

    Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 3 evõkanál cukor, 3 evõkanál borecet, 3 evõkanál ketchup, 3 evõkanál szójaszósz, 3 evõkanál narancslé, 3 evõkanál konyak, 4 kiskanál kukoricaliszt, 1 ízlés sz. csilipaprika.

  • Túrós csirkecomb

    Hozzávalók:

    4 db fél csirkemell, 15 dkg túró, 2-3 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 8 szelet bacon

  • Tejfölös karfiol leves

    Hozzávalók: 2 szál nagyobb sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyobb fej karfiol, 1 doboz tejföl (annak, aki nem diétázik 1 evõkanál liszt), só, õröltbors, vegeta, 1/2 leveskocka, õrölt pirospaprika, kevés étolaj.

  • Kókuszos-meggyes süti

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 4 tojás
    - 4 kanál liszt
    - 4 kanál cukor
    - 1 kanál olaj
    - 2 kanál kakaópor
    - 1 citrom reszelt héja
    - pici só
    - 1/2 csomag sütőpor
    - 1/2 üveg meggybefőtt

    A krémhez:

    - 5 dl tej
    - 10 dkg kókuszreszelék
    - 5 kanál cukor
    - 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
    - 15 dkg margarin

    A csokimázhoz:

    - 3 kanál cukor
    - 3 kanál víz
    - 3 kanál kakaópor
    - 8 dkg margarin

  • Ananászos husi

    Ananászos husiEgy tűzálló tálat kikenünk az olajjal. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és eloszlatjuk a tálban. A húst kis kockákra vagy csíkokra összevágjuk. Az ananászt leszűrjük, és ha esetleg túl nagyok, azt is felvágjuk. A szalonnára teszünk egy réteg husit, sózzuk, borsozzuk. Erre ananászt teszünk, majd megint hús, só, bors és ismét ananász. A tetejére annyi reszelt sajtot teszünk, hogy teljesen befedje. Fóliával letakarva megsütjük. A végén fólia nélkül, kicsit hagyjuk, hogy a sajt megpiruljon.