rss
  • Spagetti carbonara

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 csomag spagetti (legjobb a durum lisztbõl készült), 5 dkg vaj, 1 púpozott evõkanál liszt, 6 dl tej, 20 dkg gomba (én a csiperkét szeretem, de kinek mi ízlik), 20 dkg sonkafelvágott (jó a legolcsóbb is! esetleg a megmaradt húsvéti sonka), 20 dkg sajt, olaj, só, bors, szerecsendió;

    Elkészítés:

    A vajból, lisztbõl és a tejbõl besamell mártást készítünk, ízesítjük sóval, borssal és õrölt szerecsendióval. A sajtot lereszeljük és kb. 1/3-át belekeverjük a mártásba, a többit félretesszük a tálaláshoz.

    A gombát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal. A sonkafelvágottat vékony csíkokra metéljük (ha a húsvéti sonka maradékát használjuk, vigyázzunk a sózással!), a gombához keverjük és még egy kicsit tovább pirítjuk, ezután hozzáöntjük a besamell mártást.

    A spegettit kifõzzük, tányérra szedjük, a tetejére ráöntjök a gombás-sonkás mártást, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és jó étvágyat kívánunk hozzá.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Norvég lazac besameles mártásban

    Hozzávalók: 1 kg lazacszelet (2,5 cm vastag), 5 dl besamelmártás, só, frissen õrölt bors, citromlé, 3 dkg vaj.

  • Ropogós-pikáns csirkeszárnyak

    Ropogós-pikáns csirkeszárnyakA szárnyakat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén besózzuk. Egy tálba öntjük az olajat, a balzsamecetet, a mézet, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, majd jól összekeverjük. A szárnyakat egy tepsibe egymás mellé helyezzük, ráöntjük a pácot, jó alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje a szárnyakat. Legalább 1-2 órát ebben a pácban állni hagyjuk, de közben azért egyszer átforgatjuk. Sütés előtt a szárnyak alá öntjük a fehérbort, majd alufóliával lefedjük.

  • Kekszes-epres desszert

    Kekszes-epres desszertAz kekszet daráljuk apró szemcséjűre, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat és keverjük el jó alaposan. A sütőforma aljába tegyünk sütőpapírt, majd nyomkodjuk bele a kekszes masszát. Simítsuk el a forma alján, egyenletesen, illetve kb. 1.5 cm magasságban a forma szélén is. Tegyük 30-40 percre hűtőbe, hogy megdermedjen a vajas keksz. A tejszínt forraljuk fel és öntsük rá a csokoládéra. Várjunk 1-2 percet, hogy kicsit olvadjon a csoki, majd keverjük addig amíg homogén állagú lesz a "krém". Vegyük ki a formát a hűtőből és öntsük a tejszínes csokoládét, a kekszes alapra.

  • Tatáros melegszendvics

    Hozzávalók: pirítós, tatár, reszelt sajt.

  • Tejfeles lepény

    1/4 font vajat, 3 tojássárgájával elkavarunk, kevés tejbe áztatott 2 deka élesztõt egy kis cukorral kelni hagyunk s azután ezt és annyi lisztet keverünk a tojáshoz, hogy ne legyen nagyon kemény.

  • Halpástétom

    Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, l evõkanál vaj vagy margarin, 2 evõkanál darált dió, l evõkanál paradicsom püré, kevés só.

  • Borsós sertésszelet

    Sertés karajszeleteket lisztbe forgatunk, majd zsírban hirtelen átsütjük. A maradék zsírban a zöldborsót (30-40 dkg) megforgatjuk, borssal, sóval, pici cukorral megszórjuk, felöntjük vízzel.

  • Ananászos-currys csirke

    Hozzávalók:

    2 db csirkemell, 1 doboz ananászkonzerv, 3 dl tejszín, curry fûszerkeverék, olaj, só, bors, kiskanál liszt

  • Rántott tojás

    Húsmentes: 10 keménytojás, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj.

  • Túrós rétes

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 1 csomag hatlapos réteslap

    Töltelékhez:

    - 1 kg sovány vagy félzsíros tehéntúró
    - 200 g porcukor
    - 30 g puha vaj
    - 2 egész tojás
    - 2 tojássárgája
    - 50 g mazsola
    - reszelt citromhéj
    - 100 g zsemlemorzsa
    - 100 g porcukor a szóráshoz

  • Sajtos csíkok

    Hozzávalók:

    - 35 dkg liszt
    - 25 dkg margarin
    - 6 evőkanál víz
    - 1 evőkanál ecet
    - ízlés szerint só
    - 25 dkg reszelhető sajt ízlés szerint
    - a lekenéshez egy tojás

  • Káposztasaláta

    Hozzávalók: káposzta 0.5 kg, hagyma 1 fej, ecetes víz 3 dl, só 3 késhegynyi, cukor 3 kocka, olaj 2 ek., bors 1 késh.

  • Szilvakrém leves

    Hozzávalók: 70 dkg szilva, fahéj, õrölt szegfûszeg, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl fõzõtejszín.

  • Amerikai palacsinta

    Amerikai palacsintaSzitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben - de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb. 10cm. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom.

  • Tojásálom

    Hozzávalók 1 személyre: 1 evõkanál cukor, 1 tojássárgája, 1 evõkanál citromlé, 1 csipet fahéj, 1,5 dl fehérbor.

  • Húsos, rántott palacsinta

    Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 300 g sertéspörkölt, bármilyen sült vagy párolt hús, 1 dl tejföl, só, orölt bors;

    A bundázáshoz: 50 g liszt, 2 db tojás, 200 g zsemlemorzsa, 3 dl étolaj a sütéshez;

  • Sonkás-zöldséges rizs

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 20 dkg fõtt sonka, 10 dkg sajt, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 3 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, néhány szál sáfrány, 5 dl zöldségleves − készítheted leveskockából, 1 evõkanál olaj, só, bors.

  • Szalonnás káposzta

    Hozzávalók: 1 ek földimogyoró olaj, 1 piros chili, 1 tk Szechuan bors, összetörve, 6 szelet füstölt szalonna csík, 1 tk kínai rizsbor (Shaoshing), 30 dkg zöld káposzta, 1 ek rizsecet (kínai), 1 zöldcitrom leve, 1 tk szezámolaj.

  • Olajos-citromos mártás

    Hozzávalók: 3 rész olaj, 1 rész szûrt citromlé, só, törött bors keverék.

  • Göcsei pecsenye

    Hozzávalók: 60 dkg csont nélküli hosszúkaraj, 4 - 5 gerezd fokhagyma, 4 szelet császárszalonna, 1 kávéskanál õrölt bors, 3 evõkanál zsír,(v. ennek megfelelõ olaj),1 dl bor, 2 paradicsom, só.