2025.12.23. - Viktória

Spagetti carbonara

Hozzávalók: 1 csomag spagetti (legjobb a durum lisztbõl készült), 5 dkg vaj, 1 púpozott evõkanál liszt, 6 dl tej, 20 dkg gomba (én a csiperkét szeretem, de kinek mi ízlik), 20 dkg sonkafelvágott (jó a legolcsóbb is! esetleg a megmaradt húsvéti sonka), 20 dkg sajt, olaj, só, bors, szerecsendió;
Elkészítés:

A vajból, lisztbõl és a tejbõl besamell mártást készítünk, ízesítjük sóval, borssal és õrölt szerecsendióval. A sajtot lereszeljük és kb. 1/3-át belekeverjük a mártásba, a többit félretesszük a tálaláshoz.

A gombát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal. A sonkafelvágottat vékony csíkokra metéljük (ha a húsvéti sonka maradékát használjuk, vigyázzunk a sózással!), a gombához keverjük és még egy kicsit tovább pirítjuk, ezután hozzáöntjük a besamell mártást.

A spegettit kifõzzük, tányérra szedjük, a tetejére ráöntjök a gombás-sonkás mártást, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és jó étvágyat kívánunk hozzá.