2025.11.01. - Marianna

Sárgadinnyeleves hidegen

Hozzávalók:

1kg sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 0,5 dl borpárlat, 1 dl édes fehérbor, 2 dl tejszín, 1 db citrom, só, szegfûszeg, egész fahéj, egész fehér bors
A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyó formával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hûtõbe tesszük.

Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és az elõzõ levesnél leírt módon elkészített redukcióval puhára fõzzük. A megfõtt dinnyehúst pépesítjük (turmixgéppel), kihûtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hûtõszekrényben tartjuk.
Sárgadinnyeleves hidegen