2025.10.28. - Simon, Szimonetta

Sült kukorica

Hozzávalók: kizárólag nagyon zsenge, vékonyka, tejes kukoricacsövek tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só.
A kukoricacsöveket megtisztítjuk, a "bajuszt" és a csuhéleveleket eltávolítjuk, majd a kukoricacsõ átmérõjétõl függõen három-öt centis darabokra vágjuk. Megmossuk, lecsöpögtetjük és leszárítjuk. (Ha víz kerül a forró olajba, sisteregni, spriccelni fog.) 170 fokos olajba téve aranybarnára (5-6 perc) megsütjük.

Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, és azonnal megsózzuk. Melegen tálaljuk. Ugyanúgy le kell rágni a csõrõl, mint a hagyományosan megfõtt kukoricát. Fogyasztható hidegen is, akkor éles kis kés segítségével levágjuk a csõrõl a megsült részt, és petrezselyemzölddel bõven ízesített tartármártásba vagy kapros, enyhén megsózott tejfölbe, kefirbe keverjük. (Csak frissen tört kukoricacsõbõl készíthetõ, a mirelit kukoricacsõ nem alkalmas erre a célra.) Ha a kukoricacsõ nagysága csak öt-hat centi, akkor az egész olyan zsenge, hogy csutkájával együtt megehetõ. Egyszerûen és gyorsan készíthetõ, rendkívül finom csemege.