rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Kovászos uborka

  • Share on Tumblr

    A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan mosd meg (jó, ha elõbb áznak egy fél órát, hogy semmi szennyezõdés ne maradjon rajtuk), majd vágd le a két végüket.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Ezután minden uborkát vágj majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételd meg rajtuk ezt a metszést az ellenkezõ irányból, de a korábbira merõleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe helyezd el az uborkákat szorosan egymás mellé, tégy közéjük tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyél (lehetõleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntõ levet úgy készítsd, hogy minden liter vízhez adj 3-4 dkg sót, forrald fel, majd amikor visszahûlt 40-50 fokosra, akkor öntsd az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadék erjedés miatti "futásának" is). Az üveget takard le egy tiszta tányérral, és tedd ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hõmérsékletingadozást, ezért éjszakára vidd fedett helyre. Általában 3-4 nap alatt már ehetõvé válik, ilyenkor szedd ki az uborkát, szûrd le a levét, s abba visszatéve rakd a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig eheted. Egyes leírások szerint, ha a lé minden literjéhez még teszünk fél gramm timsót is, akkor az uborka kifejezetten ropogós lesz.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fokhagymás hústekercs

    Hozzávalók: 80 dkg-os dagadó, 1 fej fok­hagyma, 2 evõkanál édes pirospaprika, 1 evõkanál só, 4 evõ­kanál olaj.

  • Zúzapörkölt

    ZúzapörköltA zúzákat megtisztítjuk, a nagyobbakat kettévágjuk. A hagymákat apróra vágjuk és megdinszteljük a forró zsíron, félrehúzzuk az edényt, belekeverjük a pirospaprikát és azonnal felengedjük két deci vízzel. Beletesszük a zúzát, paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a borsot, köményt, az erős paprikát egyben, megsózzuk. Csak annyira engedjük fel vízzel, hogy a tetején még kilógjanak a zúzák. Akkor jó, ha rövid a leve. Körülbelül egy órát főzzük, akkor megnézzük mennyire főtt meg. A zúzának teljesen puhára kell főnie. Ha kell, pótolunk egy kis vizet, és még kb. félórát főzzük.

  • Zöldbabos rizs

    Hozzávalók: 30 dkg konzerv zöldbab, 1 zacskó (125 g) gyors rizs, 1 leveskocka, só.

  • Töltött pontyfilé

    Hozzávalók: 4 pontyfilé szelet (kb. 60 dkg), 15 dkg gomba, 1 tojás, 1 evõkanál olaj, 1 diónyi vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa, 1 teáskanál szárított petrezselyem, só, bors. A mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evõkanál finomliszt, 1 teáskanál szárított kapor, 1 halászlé kocka;

  • Hagymás paradicsomsaláta

    Hozzávalók: 1 fej hagyma, fél kg paradicsom, fél tk só, 3 tk cukor, 2 tk ecet, 1 tk olaj, 1 tk vágott zöldpetrezselyem.

  • American Pousse Cafe

    A megadott sorrendben (egy felfordított kanál segítségével) óvatosan egymásra rétegezzük az italokat. A végén meggyújtjuk a tetején a brandyt.

  • Mustáros apróhús

    Hozzávalók: 1 kg orja (húsosan hagyott gerinccsont), 1 fej vöröshagyma, 1 csomag leveszöldség, 1 db erõleveskocka, 1 evõkanál liszt, 2 evõkanál olaj, 1 dl tejföl, 15 dkg rizs, 1 evõkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, só.

  • Köcsögös babgulyás

    Hozzávalók: 1.5 l babgulyás, 60 dkg lángostészta;

  • Sajtos fánk

    Hozzávalók: 7 dl tej, 5 dkg vaj, 15 dkg búzadara, 15 dkg sajt, 3 tojás, só, bors, szerecsendió. A bundázáshoz: liszt, tojás, reszelt sajt, zsír.

  • Túrós zöldbab

    Hozzávalók (4 személyre):

    1 kg zöldbab, 10 dkg sajt, 15 dkg túró, 2 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája, só ízlés szerint

  • Kapormártás

    Hozzávalók:

    - 1 csomag kapor
    - 2 evõkanál liszt
    - 3 evõkanál vaj
    - 2 dl húslé
    - 2 dl tejszín
    - fél citrom leve
    - õrölt bors
    - cukor
    - só

  • Hagymás csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db szép csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint.

  • Diós tallér

    Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliacukor, 25 dkg liszt, 25 dkg darált dió, 2 ek kakaó, 2 tk õrölt fahéj, 1 cs sütõpor, 1 csipetnyi só, dekoráláshoz 1 tojás fehérje és kb. 80-100 negyed dió.

  • Mandulás csirkemell

    Hozzávalók 4 személyre: 4 (egyenként 150 g-os) csirkemell, 100 g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi õrölt mandula, 1 evõkanál liszt, 1 tojás, 2 evõkanál akácméz, 2 evõkanál ecet, 3 evõkanál olaj, só, bors.

  • Káposzta, vagy korhely leves

    Vegyünk jó savanyított hordós káposztát, azaz inkább káposzta levét, kevés vagdalt káposztával s fõzzünk bele disznóhúst, bordásrészét, frisset, vagy füstöltet, szalonnát s ha mindez puha, készítsünk rántást hagyma és paprikával, öntsük fel a káposztalével és hússal és hagyjuk mindezzel még jól elfõni.

  • Stíriai metélt

    Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 22 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 8 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, só.

  • Póréhagyma krémleves

    Hozzávalók:

    - 1 nagy póréhagyma
    - 1 nagy szem krumpli
    - 5 dkg vaj
    - 1 l zöldség- v. húsleves
    - 3 gerezd fokhagyma
    - 2 dl tejszín
    - frissen reszelt szerecsendió
    - fehérbors
    - só

  • Egyszerû cukormáz

    Hozzávalók: 250 g porcukor, 1-2 evõkanál víz.

  • Szalonnával töltött gombóc

    Hozzávalók:

    Tészta:

    - 60 dkg burgonya
    - 40 dkg finomliszt
    - só
    - 1 tojás

    Töltelék:

    - 30 dkg húsos szalonna
    - 1 vöröshagyma
    - fél csokor petrezselyem
    - késhegyni reszelt szerecsendió

    A forma kikenéséhez:

    - vaj
    - finomliszt

    A lekenéshez:

    - 2 dl tej
    - 3 tojás
    - fél mk só

  • Rántott csirkemáj (Rántott szárnyasmáj)

    Hozzávalók: fél kg csirkemáj, liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, só és olaj a kisütéshez.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...