A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem. A rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk õket megfõzni. Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek megelõzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró szemeket.

Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján döntünk. Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe, semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában.

Érdekesség, hogy a számunkra érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a teljes érettséget. Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek bõvelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül magas, eleinte fõleg ezért vált népszerûvé.
Mivel sok szénhidrát van benne, az alakjukat félõ hölgyek mellõzik étrendjükbõl, akárcsak a burgonyát. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.