2024.03.19. - József, Bánk

Minden amit a befõzésrõl tudni kell

Minden amit a befõzésrõl tudni kell
A házi befõzés ma igen nagy népszerûségnek örvend. Sokan szeretik eltenni télire a friss, nyári zöldségeket, gyümölcsöket, így gondoskodva családjukról. De persze az sem utolsó szempont, hogy így tudják, mi is van benne. A befõzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelõ az elõkészítés. Ha sokáig eltartható, jó ízû és minõségû befõttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelõ minõségû, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõkészületek

Az üvegeket mosogatószeres vízzel elõször mossuk, majd alaposan öblítsük el, és mikrohullámú sütõben forrósítsuk át. Így minden baktériumot elpusztítunk. Felhasználásig borítsuk tiszta konyharuhára. A tetõket tegyük pár másodpercre forró vízbe, majd alaposan szárítsuk le. Az üvegeket és a tetõket felhasználás elõtt érdemes megszagolni, hisz érezhetõ rajta, hogy korábban savanyúsághoz vagy gyümölcshöz használták, így ki is válogathatják õket, és ismét azt töltsenek bele, ami korábban is volt már benne. A zöldségeket, gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki.

Befõzés

A befõzés vagy tartósítás során tulajdonképpen elpusztítjuk a romlást okozó mikrobákat, vagy megakadályozzuk azok további szaporodását. Többféle tartósítási mód is létezik, ezek közül a hõkezelés elpusztítja a mikrobákat, míg a cukor, a méz, a só, az ecet vagy alkohol alkalmazásával megakadályozzuk szaporodásukat. A megfelelõen eltett, átforralt és kidunsztolt befõttek, savanyúságok esetében tartósítószer használata nem is szükséges. Mindig csak egy télre elegendõ adagot készítsünk el, ne tartsunk több éves termékeket, hiszen a legtöbb esetben azok íze, állaga és élvezhetõsége is nagyban csökken az évek során.


Tárolás

Az elkészült befõtteket légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelõ az üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Mindig ép, sérülésmentes tetõfedõket használjunk. A teljes biztonság kedvéért a fedõk alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befõtteket száraz, hûvös helyen tároljuk, hiszen a nyirkos, penészes helyiség az üveg és a termék penészedését is okozhatja, de a fedelek is könnyen elrozsdásodnak vagy akár ki is lyukadhatnak.

Ételmérgezés is elõfordulhat

És hogy miért fontos ez az óvatosság? Sokan nem tudják, de a nem megfelelõen eltett termék elfogyasztása okozza a legsúlyosabb ételmérgezést, a botulizmust, amit egy baktérium által termelt méreganyag okoz. Ezek a baktériumok nedves, oxigénmentes környezetben nagyon jól szaporodnak, amihez nem megfelelõ befõzéssel tökéletes lehetõséget biztosíthatunk. Legyünk tehát alaposak és körültekintõek, és csak akkor kezdjünk neki a befõzésnek, ha a fent felsorolt feltételek biztosítottak.

A romlás jelei

Az élelmiszerek romlását a szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, penész- és élesztõgombák) okozzák. Bár a megfelelõen megtisztított nyersanyag és üvegek, a megfelelõ tartósítás és a légmentes zárás megakadályozza ezek jelenlétét, mégis elõfordulhat, hogy a befõzés nem volt olyan tökéletes, mint amilyennek képzeltük.

Ha a romlás jeleit látjuk az eltett termékeken, soha ne fogyasszuk el! Figyelmeztetõ jel lehet például a púposodás, ami baktériumok szaporodására, gázképzõdésre utalhat, szivárgás esetén szennyezõdhet a termék, ugyanígy sérült, behorpadt tetõfedõ esetén is, melyen könnyen bejuthat a levegõ és a kórokozó baktériumok is. Bár a penész eltávolítható a befõttrõl, mégse fogyasszuk már el a terméket, hiszen a penésszel együtt a penészgomba káros méreganyagai is bekerülhettek a befõttbe.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!