rss
  • Minden amit a befõzésrõl tudni kell

  • A házi befõzés ma igen nagy népszerûségnek örvend. Sokan szeretik eltenni télire a friss, nyári zöldségeket, gyümölcsöket, így gondoskodva családjukról. De persze az sem utolsó szempont, hogy így tudják, mi is van benne. A befõzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelõ az elõkészítés. Ha sokáig eltartható, jó ízû és minõségû befõttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelõ minõségû, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg.

    Elõkészületek

    Az üvegeket mosogatószeres vízzel elõször mossuk, majd alaposan öblítsük el, és mikrohullámú sütõben forrósítsuk át. Így minden baktériumot elpusztítunk. Felhasználásig borítsuk tiszta konyharuhára. A tetõket tegyük pár másodpercre forró vízbe, majd alaposan szárítsuk le. Az üvegeket és a tetõket felhasználás elõtt érdemes megszagolni, hisz érezhetõ rajta, hogy korábban savanyúsághoz vagy gyümölcshöz használták, így ki is válogathatják õket, és ismét azt töltsenek bele, ami korábban is volt már benne. A zöldségeket, gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki.

    Befõzés

    A befõzés vagy tartósítás során tulajdonképpen elpusztítjuk a romlást okozó mikrobákat, vagy megakadályozzuk azok további szaporodását. Többféle tartósítási mód is létezik, ezek közül a hõkezelés elpusztítja a mikrobákat, míg a cukor, a méz, a só, az ecet vagy alkohol alkalmazásával megakadályozzuk szaporodásukat. A megfelelõen eltett, átforralt és kidunsztolt befõttek, savanyúságok esetében tartósítószer használata nem is szükséges. Mindig csak egy télre elegendõ adagot készítsünk el, ne tartsunk több éves termékeket, hiszen a legtöbb esetben azok íze, állaga és élvezhetõsége is nagyban csökken az évek során.



    Tárolás

    Az elkészült befõtteket légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelõ az üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Mindig ép, sérülésmentes tetõfedõket használjunk. A teljes biztonság kedvéért a fedõk alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befõtteket száraz, hûvös helyen tároljuk, hiszen a nyirkos, penészes helyiség az üveg és a termék penészedését is okozhatja, de a fedelek is könnyen elrozsdásodnak vagy akár ki is lyukadhatnak.

    Ételmérgezés is elõfordulhat

    És hogy miért fontos ez az óvatosság? Sokan nem tudják, de a nem megfelelõen eltett termék elfogyasztása okozza a legsúlyosabb ételmérgezést, a botulizmust, amit egy baktérium által termelt méreganyag okoz. Ezek a baktériumok nedves, oxigénmentes környezetben nagyon jól szaporodnak, amihez nem megfelelõ befõzéssel tökéletes lehetõséget biztosíthatunk. Legyünk tehát alaposak és körültekintõek, és csak akkor kezdjünk neki a befõzésnek, ha a fent felsorolt feltételek biztosítottak.

    A romlás jelei

    Az élelmiszerek romlását a szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, penész- és élesztõgombák) okozzák. Bár a megfelelõen megtisztított nyersanyag és üvegek, a megfelelõ tartósítás és a légmentes zárás megakadályozza ezek jelenlétét, mégis elõfordulhat, hogy a befõzés nem volt olyan tökéletes, mint amilyennek képzeltük.

    Ha a romlás jeleit látjuk az eltett termékeken, soha ne fogyasszuk el! Figyelmeztetõ jel lehet például a púposodás, ami baktériumok szaporodására, gázképzõdésre utalhat, szivárgás esetén szennyezõdhet a termék, ugyanígy sérült, behorpadt tetõfedõ esetén is, melyen könnyen bejuthat a levegõ és a kórokozó baktériumok is. Bár a penész eltávolítható a befõttrõl, mégse fogyasszuk már el a terméket, hiszen a penésszel együtt a penészgomba káros méreganyagai is bekerülhettek a befõttbe.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarack

    Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarackAz őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség.

  • A kedvenc étel fontosabb a szexnél

    A kedvenc étel nagyobb örömet okoz a férfiaknak, mint a szex. Ez a végeredménye annak a közvélemény-kutatásnak, amit a Playboy címû férfimagazin német változata készíttetett. A vizsgálat során ezer nõt és férfit kérdeztek meg és arra a kérdésre, hogy mi okozza a férfiaknak a legnagyobb örömet, 35 százalék válaszolta, hogy a kedvenc étele. A szex a második helyen végzett 18 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a kedvenc focicsapat mérkõzéseire szóló bérlet lett. A futottak még kategóriában a "férfieste" szerepelt nyolc és az anyós kidobása öt százalékkal.

  • Az éjszaka titkai

    Napi nyolc óra – ennyit mindenkinek aludnia kell(ene). Kevesen tudják teljesíteni. Õk azok, akik fogékonyabbak a fertõzésekre, különféle nyavalyákra. Az alváshiány ugyanis nemcsak kimerültté tesz – gyengíti az immunrendszert is. Vannak, akinek az ötórás alvás is bõven elég, de õk vannak kevesebben. Kihagyják az alvás felszínes szakaszát, azonnal mély álomba merülnek. Az átlagember viszont , ha keveset alszik, másnap a munkahelyén gyengébben teljesít. Nem könnyû, de el kell érni, hogy az álom édes és pihentetõ legyen. De mi kell hozzá?

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

  • Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkel

    Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkelA gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat.

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Szemetet nyomnak le a torkunkon!

    Az amerikaiak "junk food"-nak, szemét kajának hívják azokat az ételeket, amelyek nem hasznosak az egészségre, sõt, inkább károsítják azt. Egy új tanulmány szerint az élelmiszergyártó vállalatok naponta átlagosan huszonegy reklámot zúdítanak az amerikai gyermekekre, melyek közül a legtöbb valamilyen édességet, rágcsálnivalót, üdítõt és gyorséttermi ételt népszerûsít. A tanulmány szerint a 8-12 év közötti gyerekek évente nagyjából hétezerhatszáz élelmiszerhirdetéssel találkoznak.

  • Készítsünk tradicionális olasz pizzát! + recept!

    Az igazi, tradicionális pizza igazából egy roppant egyszerû folyamat végeredménye: hagyományosan a vidéki földmûvesek étke volt, liszt, víz, kis só, méz/késõbb paradicsom, olivaolaj, kerti-fûszerek. Természetesen ahogy minden országban a sajátosságok, itt is egy-egy ételtípus elkészítése egészen más irányokba fejlõdött tovább az alapreceptbõl, lásd pl: napoletana pizza - az elsõ paradicsomszószos pizza. Mivel egy egyszerû, könnyen de sokféleképpen elkészíthetõ dologról van szó, ezért megpróbálom csak az olaszországi általános szempontok szerint bemutatni a pizzakészítés folyamatát..

  • A mogyoró csökkenti a szívbetegségek kialakulását

    Tegyük félre elõítéleteinket a mogyoróval szemben, miszerint fogyasztása egészségtelen. Ha mértékletesen, de rendszeresen falatozgatunk belõle, pozitív hatással van szervezetünkre.

    A mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, már az õskorban is kedvelt finomság volt. Õshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában. Õsidõk óta termesztik Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, késõbb már Amerikában, Franciaországban és Angliában is.

  • A hosszú élet titka a sok folyadék?

    Napi két-három liter folyadék a helyes táplálkozás egyik parancsolata. A folyadék ugyanis sok mindenért felelõs.

    A víz befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást. Részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok oldásában, szállításában. A folyadékfelvétel és leadás egyensúlyi állapotát az iváson kívül több tényezõ befolyásolhatja. Ilyen az aktív sport, a fizikai munka, a külsõ hõmérséklet, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad.

  • Több kalóriaigény, hideg idõben

    Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

    A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Egyre egészségtelenebbek az otthon elkészített ételek

    Növekvõ kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezûleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál.

    Ma már szinte fölösleges a tûzhely fölé görnyedve több órát robotolni azért, hogy ízletes - és tudomásunk szerint a gyorsételeknél egészségesebb - fogásokat szolgáljunk fel családtagjainknak, ugyanis az elmúlt években jelentõsen megnövekedett a saját kezû elkészítésre váró receptek kalóriatartalma.

  • Lúgosító finomságok az õszi napokra

    A cékla, a kelbimbó vagy a sütõtök az õszi hónapokban is segít szervezeted lúgosításában és a betegségmegelõzésben.

    Egészséged megõrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a szervezetedben sejtszinten megfelelõen mûködjenek a kémiai folyamatok.
    Ehhez a savak és a lúgok egyensúlyára van szükség. Ha túl sok savasító, állati eredetû táplálékot fogyasztasz, idõvel kellemetlen egészségügyi problémákkal találod szemben magad.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

    Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

  • Édes italok és a döntéseink kapcsolata

    Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következõ hónapban egy nagyobbat?

    Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnõ a kísértés az azonnali lehetõségek után. Egyszerûen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövõvel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk. Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.