rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni

  • Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minõsége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

    A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában.

    Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertõzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintõen velük.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Halak

    A halak is igen könnyen romlanak, általában 1-2 napot bírnak ki a hûtõben. Ha frissen vásároljuk, és belátható idõn belül nem fogjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le. Így biztosan sokáig megõrzik minõségüket. Akár a hûtõben, akár a fagyasztóban tároljuk, erõs illata miatt különítsük el jól a többi élelmiszertõl, és szabadítsuk meg a mûanyag zacskótól, fóliától, mert hamar belebüdösödik.


    Halat füstölve is vásárolhatunk. A füstölt halak többnyire vákuumcsomagolásban kaphatóak. Fogyasztásuk kifejezetten a csomagoláson szereplõ idõpontig javasolt, ha a hal természetes szagától eltérõ, jellegzetes, kellemetlen illata lenne és nyálkás felülete, akkor semmiképpen se használjuk már fel. A készen kapható halsalátákból is mindig csak a frissen készített változatokat vegyük meg.

    Gombák

    A gombák is a könnyen romló alapanyagok közé tartoznak, ráadásul, ha valakinek volt már gyomorrontása vagy ételmérgezése gombától, az tudja, hogy az egyik legrosszabbak közé tartozik. Bár ma már a legtöbb áruházlánc kínálatában megtalálhatók a termesztett és elõrecsomagolt gombák, szavatossági idejüket csakis akkor õrzik meg a jelzett idõpontig, ha a megfelelõ körülmények között és hõmérsékleten tároljuk.

    A mûanyag csomagolásoktól érdemes megszabadítani, és papírtörlõn a hûtõben tartani, ami felszívja a nedvességét. Ha frissen vásároljuk, szellõs, hûvös helyen tartsuk felhasználásig. Ha nyálkás vagy fonnyadt lesz a külseje, már ne használjuk fel. Ha tehetjük, fõzzük meg rögtön, mert a hûtõben csak pár napig tárolhatjuk. A már fõtt gombát és a gombás ételeket is másnap igyekezzük elfogyasztani.

    Tojás

    A tojás által könnyen szalmonella fertõzést kaphatunk, ha nem megfelelõen tároljuk és dolgozzuk fel. A szalmonellabaktériumok a tojás héjáról kerülnek a tojásba, ezért fontos, hogy használat elõtt alaposan megmossuk. Nem feltétlenül érdemes a hûtõben is megmosva tárolni, ugyanis ekkor lemoshatjuk róla azt a védõréteget, aminek következtében hetekig gondtalanul eláll.

    A fertõzés elkerülése érdekében a tojást hõkezelt állapotban használjuk fel, és ne nyersen. A nyers tojás nyáron a nagy meleg miatt amúgy is veszélyes, ilyenkor kerüljük az olyan ételeket, amelyekbe nyersen kell beletenni.

    További alapanyagok

    A fenti élelmiszereken túl figyeljünk a többi élelmiszerre is a hûtõben. A penészes ételeket semmiképpen ne fogyasszuk már el, és a fonnyadt zöldségeket sem. Víz- és vitamintartalmuk is nagyban lecsökken már ilyenkor. Inkább vásároljunk tudatosan, és egyszerre mindig csak annyit tegyünk kosarunkba, amennyire éppen szükségünk van. Így változatos és tápanyagban gazdag, ételmérgektõl mentes, friss ételek kerülnek mindig az asztalra.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával?

    Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával, hogy meg ne romoljon? Egy biztos: nem kell egészségkárosító módon egyszerre elfogyasztani az egészet – van mód eltartani, és a legkülönbözõbb módokon „továbbgondolva" elkészíteni. – Ha nem fogyott volna el az ünnep alatt a nagy, nyolc-tíz kilós sonka, akkor sincs ok aggodalomra. A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk 20-30 napig hûtõben romlásveszély nélkül, s apródonként, különbözõ módon fölhasználjuk. A sonka csont nélküli részét vágjuk le...

  • Új brit ünnepi szokások

    Egzotikus újdonságokkal gyarapszik az idén a karácsonyi menü Nagy-Britanniában: a hagyományos pulyka mellett a szupermarketekben olyan, eddig ismeretlen kelet-európai ünnepi ételek is megjelentek, mint a ponty és a magyar szaloncukor. Nagy-Britannia a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bõvítés után korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország elõtt. Az évi 5-13 ezer keleti betelepülõvel számoló elõzetes...

  • Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítik

    Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítikAz alábbi őszi gyümölcsök és zöldségek, nem csak egészségesek, de esetleg még a fogyásban is segíthetnek. Ha őszi ételről van szó, akkor természetesen először mindenkinek az alma és a tök jut az eszébe. Ez a két élelmiszer kétségtelenül remek energiaforrás - mi sem hagyjuk le őket a listáról -, azonban van még néhány zöldség és gyümölcs, melyeknek fogyasztását érdemes fontolóra vennünk. 1. Alma: Az alma kétségtelenül kiváló munkahelyi uzsonna vagy tízórai. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor pont eléggé édes.

  • Jól sikerült a szójacsirke

    Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletõjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetõen a szójalisztbõl elõállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízû és -színû szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük. A folyamat lényege, hogy a szójalisztbõl fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az õrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá.

  • Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban

    Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenõrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az élelmiszer-elõállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hûtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetõség - ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

  • Az új divat: Bor helyett sör az éttermekben!

    A világ gasztronómiailag fejlettebb vidékein ma már a legszínvonalasabb étteremben sem lepõdik meg a felszolgáló, ha az egyes fogásokhoz nem bort, hanem különféle söröket rendel a vendég.

    Sõt, nagyon is tisztában van vele, milyen típusú sört ajánljon a kiválasztott ételekhez. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, a német sörszövetség (Der Deutsche Brauerbund) egy kölni mesterszakáccsal karöltve készített egy táblázatot, amelybõl bárki könnyedén megtanulhatja a sör-étel társítás alapvetõ szabályait.

  • A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomság

    A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomságA mézet az emberek ősidők óta fogyasztják. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed! A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Kínai konyha - Minden ami mozog, és minden ami nem!

    A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét.

    A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerû emberek is, a lehetõ legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat. Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az idõszámításunk elõtt VI. században élt Lao-ce, aki a taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést.

  • A vöröshagyma

    Sok dologra jó a hagyma!

    Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

  • Reggelizési szokások Magyarországon

    A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

    A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • Soha többet: virsli, szalonna és sonka

    A sonka, a virsli, a szalonna és más feldolgozott hústermékek napi rendszerességgel való fogyasztása növelheti egy esetleges szívprobléma, vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

    Amerikai kutatások, amelyek a rendszeres húskészítmény-fogyasztás és a belekben kialakuló rák közötti összefüggést vizsgálták, arra mutattak rá, hogy a vizsgált személyeknél 42%-al nagyobb volt a szívbetegségek és 19%-al a kettes típusú diabétesz elõfordulása. Ez a jelenség a napi legalább 50 g húskészítményt fogyasztóknál volt kimutatható.

  • Farsang-Báli szezon

    Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi idõszak, az eredetileg télûzõnek szánt farsangi mulatságok szezonja.

    A farsang Magyarországon vízkereszttõl (január 6.) a húsvét vasárnapot megelõzõ 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig. Utolsó három napja "a farsang farka" a fékevesztett öröm és mulatozás ideje volt. Ez vidám, tavaszelõzõ ünnepség, majd a nagyböjttel ér véget.

  • A leghatásosabb lúgosító zöldségek

    A lúgosító étrend lényege, hogy étkezés során túlnyomó többségében lúgos kémhatást kiváltó alapanyagokból készült ételeket fogyasztasz.

    Ezek általában megfelelnek az egészséges táplálkozás kritériumainak, így hozzájárulnak szervezeted egészségének megõrzéséhez.

    A következõkben öt, olyan növénnyel találkozhatsz, mint a zeller, spenót, paradicsom, burgonya, vagy a cukkini. Ezek a finom zöldségek segítenek a lúgosításban.

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

    Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

  • Hagyományos húsvéti ételeink

    A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentõséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek.

    A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sõt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta. A magyarországi katolikusok nem is oly rég sok helyen valóban be is tartották ezt a szigorú böjtöt. A protestánsok csak a nagypénteki böjtöt tartották, de azt nagyon következetesen.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...