rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Téi depresszió ellen egyen megfelelõ ételeket

  • A magnézium nyugtatóan hat az idegekre, izmokra, hatására javul a memória és a tanulási képesség.

    Hiányában idegesség, álmatlanság, fáradtság jelentkezhet, és nõ a szívbetegségek és a diabétesz kockázata. Pótlásáról a zöld levelû zöldségek, napraforgómag, sütõtök és teljes kiõrlésû gabonák fogyasztásával gondoskodhatunk. A pajzsmirigy alulmûködés tartós fáradtságot, lelassultságot okozhatnak. Kezelõorvossal egyeztetve, a jód pótlásával a tünetek enyhíthetõk. A jód természetes forrásai a tenger gyümölcsei, ehetõ algák, halak és a tojás.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Alacsony D-vitamin szint mellett nõ a mentális és daganatos betegségek kockázata. Egyes kutatások szerint a gyakori téli fertõzések oka is a D-vitamin hiányra vezethetõ vissza. Ennek megelõzésére a legjobb, ha kihasználjuk a télen oly ritka napsütést, és ilyenkor a szabadban töltjük az idõt. A táplálékok közül a lazac, a gomba és a vaj is kiváló D-vitamin forrás.

    A szervezetben található kalcium szintjének csökkenésére utalhat, ha nyugtalanság, idegesség, lassult gondolkodás, lehangoltság tüneteit tapasztaljuk. A kalcium elsõdleges forrásai a tej és a tejtermékek, de pótlásáról mák, sütõtök, szardínia, káposzta, spenót és mandula fogyasztásával is gondoskodhatunk.

    Az Omega-3 zsírsavak jelentõsége az 1970-es évektõl került elõtérbe, amikor kutatók felfedezték, hogy a halfélékben gazdag táplálkozást folytató eszkimók körében gyakorlatilag nem fordul elõ szívbetegség. További vizsgálatok a depressziós tünetek megelõzésében és kezelésében betöltött szerepüket is hangsúlyozzák. Omega-3 zsírsavakat a halfélék közül elsõsorban a szardínia, makréla és a lazac tartalmaz.

    A vasraktárak kimerülését fáradtság, lassultság, koncentrációs zavarok jelezhetik. Pótlásáról marhahús, máj, kacsa és rákfélék fogyasztásával gondoskodhatunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Boldoggá tesz a csokinyuszi elfogyasztása

    Húsvétkor jelentõs mennyiségû csokit fogyasztunk, az Európai Unió átlagához képest azonban jókora a lemaradásunk: egy uniós polgár kétszer annyi csokit majszol el egy évben, mint egy magyar. Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon az éves egy fõre jutó csokifogyasztás - ami tartalmazza a táblás, szeletes, töltött és üreges csokoládékat...

  • Must mustra - hogyan és mibõl készül a must?

    Mi is az a must?! A must a szõlõ bogyójából kipréselt lé, a bor alapanyaga. A fajtaborok készítéséhez a szõlõ fajta szerint osztályozzák. Íze mézédes, forrása az egészséget adó természet, sokak kedvence.

    Mikor megérik a szõlõ, jön a várva várt szüret. A mustelválasztás elsõ lépése a színmust és a szõlõcefre (gyakorlatilag a bogyók és a kocsány) különválasztása, evégett meggyorsul a présmust kinyerése, a színmust tisztább lesz, a színmustban kevesebb üledék képzõdik.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Miért is fontos az Omega-3?

    Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelõ mûködésének fenntartásában, az egészség megõrzésében, és a betegségek gyógyításában.

    Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele. Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges mûködésében óriási szerepe van.

  • Füstölthalízû fagylalt a londoni Harrods-áruházból

    London - Füstölthalízû fagylalttal kedveskedik a vevõknek a híres londoni Harrods-áruház. Aki már járt az említett áruházban, az tudja, hogy a sokemeletnyi árúk között szegény és gazdag is megtalálja a foga alá valót.

    Az áruház Nagy-Britannia 20 jellegzetes tájételének fagylaltváltozatát kínálja a következõ napokban. Elsõként három skót ínyencség: a füstölt hal, egy omlós sütemény, valamint a disznósajt és hurka ötvözete, a haggis jelenik meg jeges nyalatként. Az összes fagylaltot természetes alapanyagok felhasználásával készítik el.

  • Mégsem egészségtelen a zsír

    Messzirõl elkerüljük a zsiradékot tartalmazó élelmiszereket?

    Néhány fajtájuk valóban formás alakodat fenyegeti, és számtalan betegség kockázatát rejti. Azonban egyes olajfélék kiváló fiatalság-õrzõ tulajdonságot rejtenek. Használd õket bátran, és energiaszinted növekedése, bársonyos bõröd meggyõz a hatásukról. Folyékony aranynak nevezték az ókori egyiptomiak a hidegen sajtolt növényi olajokat, és a jelzõ valóban tükrözi egyedülálló tulajdonságaikat.

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • Több kalóriaigény, hideg idõben

    Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

    A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Jótevõ mediterrán ételek

    Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

    Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.

  • A keveset mozgó fiatal nõk hamarabb lesznek cukorbetegek

    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az elkövetkezõ negyedszázadban duplájára - akár 366 millióra - is emelkedhet a Földön a cukorbetegek száma. A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány úgy látja, mindehhez azok a keveset mozgó fiatal nõk is hozzájárulhatnak, akik a majdani terhesség után jó eséllyel lesznek 2-es típusú cukorbetegek. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói és a Brigham Kórház orvosai több, mint egy évtizedes, húszezernél is több fiatal nõt vizsgáló programjuk végén megállapították, hogy az intenzíven sportoló nõk esetében 30-40 százalékkal kisebb a terhesség utáni cukorbetegség kialakulásának az esélye, mint lusta kortársaiknál.

  • Húsvéti praktikák a konyhában

    Húsvéti praktikák a konyhábanA főtt, füstölt sonka eltartásának és főzésének is megvannak a maga titkai, amelyek nem csupán konyhai fortélyok, mivel betartásukat alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok és egészségügyi szempontok indokolják. A sonka tárolása attól függ, milyet vásárolt a háziasszony. A hagyományos, nyers, füstölt sonkát hűvös szellős helyen kell tárolni és nem javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán keresztül, ahány kilós. Főzés után már hűtve kell tárolni.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • Külsõleg és belsõleg is hasznos szervezetünknek az uborka

    Egyik legegészségesebb zöldségünk az uborka. Nem csak arcpakolásként kiváló, de bõrtisztító hatása miatt is igen közkedvelt növény. Manapság az egészséges táplálkozás fokozatos becsempészése életmódunkba mindenhol vezetõ téma lett - persze joggal. Igaz a mondás, hogy "Azok vagyunk, amit megeszünk", szervezetünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Mostanra a népbetegségek egyre szélesedõ tárháza miatt egyre többen kezdik felismerni, hogy a tudatos reform táplálkozás elengedhetetlenül szükséges a betegségek elkerülése érdekében.

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • Fûszerrel a májkárosodás ellen

    A távol-keleti fûszerkeverék, a curry egyik alapvetõ alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédõ tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fûszer új hatásmódjának lehetõségérõl számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában. A curry a távol-keleti konyha csípõs, igen népszerû fûszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévõ indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják.

  • Tevetej Európába?

    Bõvülhet a tejkínálat az Európai Unió tagállamainak boltjaiban, az Európai Bizottságban a tevetej importjának engedélyezését fontolgatják.

    Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására a testület nemrégiben belement, hogy szakemberei megvizsgálják a tevetejet az emírségek két tevetejgazdaságában. Ha minden rendben van, akkor jövõre megkezdõdhet a sivatagi hajók nedûjének szállítása az EU-ba.

  • Téli ínyencség: a naspolya

    A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-õszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot ígér a téli citrusfélék választéka mellett, egészen karácsonyig is kitarthat.

    A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...