
A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.
A hurkát, kolbászt sütés elõtt ajánlott megszurkálni, így a felesleges zsír ki tud folyni, és nem repednek ki sülés közben. Nagyon finom köret mellé a tepsis krumpli, amit egyszerû elkészíteni. A meghámozott krumplit a tepsibe karikázzuk a hurka, kolbász mellé, majd sózzuk és borsozzuk.
Mielõtt berakjuk a tepsit, locsoljuk meg egy pici olajjal a tartalmát.
A sütõt 180-200 fokra állítjuk, és kb. 1 óráig sütjük.
Barackbefõttel vagy savanyúsággal tálaljuk.