rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Micsoda disznóságok!

  • A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
    A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A hurkát, kolbászt sütés elõtt ajánlott megszurkálni, így a felesleges zsír ki tud folyni, és nem repednek ki sülés közben. Nagyon finom köret mellé a tepsis krumpli, amit egyszerû elkészíteni. A meghámozott krumplit a tepsibe karikázzuk a hurka, kolbász mellé, majd sózzuk és borsozzuk.
    Mielõtt berakjuk a tepsit, locsoljuk meg egy pici olajjal a tartalmát.
    A sütõt 180-200 fokra állítjuk, és kb. 1 óráig sütjük.
    Barackbefõttel vagy savanyúsággal tálaljuk.




Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mégsem egészséges a szója?

    A tofu és társai fogyasztása évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi idõben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele.

    Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány? Kávé kizárólag szójatejjel, bolognai szójakockából és joghurtok, kakaós készítmények szintén a szinte varázserõvel felruházott kis babszembõl. A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nõk étlapjáról sem hiányozhatnak.

  • Egész évben kapható egészség: Uborka

    Az uborka csak melegban érzi jól magát, már a fagypont körüli hõmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

    Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtõirõl származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelõtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban került. Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtõl egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat.

  • Nõi bajban segít a szójabab

    Félelem és szégyenérzet keríti hatalmába nõk millióit a klimax miatt, s ezzel nem csak a saját, de környezetük életét is megkeserítik. Pedig a kellemetlen tünetek a család szeretetével és megfelelõ készítményekkel enyhíthetõk. Itt a klimax, itt a vég! – ijed meg ma is sok nõ, holott a szervezet természetes változásai teljesen egészségesek, és közel sem olyan vészesek, ahogy sokan hiszik. Kétségbeesés helyett érdemes a dolgok jó oldalát nézni. Például felszabadító érzés, hogy a változó kor elhozza a gondtalan szex idejét, amikor fogamzásgátlással már nem kell bajlódni.

  • Itt az eperszezon!

    Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

    Édes-keserû összefüggések

    A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédõ hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhetõ. Így foglaltak állást a világ vezetõ szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer elõadás tervezetét "harmadolva" állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját. Nyitányként az élvezeti cikknek minõsülõ élelmiszerek, italok egészségünkre gyakorolt hatását elemzõ elõadásokat választották.

  • Több kalóriaigény, hideg idõben

    Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

    A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Mitõl édes a karácsony? - Czukkedlit vagy tejbevonót is rejthet a máz

    A legenda szerint az elsõ karácsonyfát Luther Márton állította 1536-ban - Wittenbergben - gyermekeinek. Jelenlegi ismereteink szerint Jézus születésnapját karácsonyfával elõször 1605-ben, Strassburg környékén ünnepelték meg. Írásos feljegyzések tanúskodnak arról, hogy ekkor már almával, aranyfüsttel, papírrózsával és cukorral díszítették a karácsonyfát. A szaloncukor csak a 19. században jött divatba. Magyarországon Brunszvik Teréz, az elsõ magyarországi óvoda megalapítója és báró Podmaniczky Frigyes evangélikus édesanyja állított elõször fenyõfát karácsonykor, az 1820-as években.

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • Mennyi adalékanyag van a tea- és gyümölcsitalokban?

    Nagy mennyiségû cukrot és adalékanyagot, és nagyon kevés gyümölcsösszetevõt tartalmaznak a késztermékek közül a teából és gyümölcsbõl készült italok.

    Különösen a gyógynövényekbõl és teából készült italok nem azt tartalmazzák, amirõl a reklámok ígéretei szólnak, állítják német fogyasztóvédõk. Számos cég a termékek egészségtámogató hatásáról regél. A termékekben ugyanakkor gyakran kis mennyiségben található csak meg a tea az összetevõk között, annál inkább sok cukrot, aromát és gyakran adalékanyagokat tartalmaznak.

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Megjelent a szupergyümölcs: jóval több benne a C-vitamin

    Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

    A baobab nevû gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most elsõ ízben tette lehetõvé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebbõl az alapanyagból.

  • Gyomorkímélõ káposzta

    A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen.

    Emellett lehetõleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztõrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • Ajándékok a gyerekszobában

    Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...