rss
  • A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja

  • A fõzelék zöldségbõl készült fõfogás, ami nem köret. Szinte bármibõl készülhet, például burgonya (krumpli), spenót, tök, zöldbab, bab, káposzta, kelkáposzta, lencse, sárgaborsó, vagy ritkábban brokkoli, karfiol, kukorica stb. Tálalásakor vagdalttal (fasírozott), sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, tükörtojással, ún. „feltéttel” szervírozzák.

    Jelen cikkünkben a salátából, és a cukkiniból készült fõzelékeket ismertetjük.

    Salátafõzelék:

    Egy adag körülbelül 360 kalóriát tartalmaz, a salátafejek megmosása kicsit idõigényes, de megéri!

    Hozzávalók:
    2 nagy fej saláta
    1 gerezd fokhagyma
    fél csokor kapor
    1 csokor petrezselyem
    1 teáskanál ételízesítõ
    2 evõkanál margarin
    3 evõkanál liszt
    2 dl tejföl
    2 evõkanál cukor
    2 evõkanál fehér borecet

    Elkészítés:
    A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és felvágjuk. Majd a fokhagymát megtisztítjuk, és átnyomjuk, a kaprot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk. Lábasban sós vizet forralunk, annyit, hogy ellepje a bele kerülõ a salátát. Néhány percig fõzzük, majd leszûrjük. Ezután a salátát újra felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítõvel és lefedve, lassú tûzön körülbelül 5 percig pároljuk. Serpenyõben rántást készítünk: felmelegítjük a margarint és belekeverjük a lisztet. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.

    Cukkini fõzelék:

    A tökfõzelékhez nagyon hasonló, mégis különlegesebb ízvilágú fõzelék. Fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják, hiszen kalóriaszegény.

    Hozzávalók:
    1 kg cukkini (kígyóuborka vastagságú)
    1 közepes fej hagyma
    olívaolaj
    1 csokor kapor
    2-3 gerezd fokhagyma
    só, bors, liszt, cukor
    1 pohár tejföl

    Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk és uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük. Ehhez a hagymás alaphoz adjuk hozzá a cukkinit, a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, és közepes lángon fedõ alatt pároljuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 teáskanál cukorral és 1 evõkanál liszttel, jól elkeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Végül hozzáadjuk a tejfölt, és az egészet összeforraljuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Könnyebben könnyebb az élet - ésszel enni egészséges!

    Túlsúlyban a rák rizikója. Akár szójáték is lehetne, de szó szerint veendõ: a túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létezõ rizikófaktora. Ezt hangoztatja dr. Pados Gyula címzetes egyetemi tanár, a Fõvárosi Szent Imre kórház IV. Belgyógyászata lipidológiai részlegének vezetõ fõorvosa. Dr. Pados Gyula naponta szembesül munkája során olyan emberekkel, akik 30, 40, vagy akár 50 kiló túlsúlyuktól akarnak megszabadulni - orvosi segítséggel. Nem véletlen, hogy az orvos a megelõzés fontosságát hangsúlyozza, minden lehetséges alkalommal.

  • Nincsen farsang fánk nélkül

    Vízkereszttõl - január 6-tól - egészen a negyvennapos böjt kezdetéig tart a a farsangi, báli szezon. A magyar farsang hagyományos tésztája a fánk, ismerkedjünk meg a történetével, receptjével. A legenda szerint a fánk története Bécsben kezdõdõtt. Amikor egy Krapfen nevû pék meghalt, a felesége vette át a pékmûhely vezetését. A pékség híres volt finom kenyerérõl, a város végébõl is elzarándokoltak az emberek, hogy megvegyék. Egyik nap a kenyér nem készült el idejében.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Az ókori római lakoma

    A rómaiak hosszú ideig igen egyszerûen ékeztek - egyik korabeli szerzõjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengõdõ, egyik napról a másikra élõ földmûves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetõpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletrõl érkezõ csábításának. A fõzést kifinomult mûvészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhetõ furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés.

  • Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyás

    Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyásTudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. 1. Tojás – Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

  • A túl sok kávé csontritkulást okoz

    A kalcium utánpótlás a csontritkulás elleni küzdelem elsõ és legfontosabb lépése. A koffein tartalmú ételek és italok fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, így nagymértékben elõsegítik a betegség kialakulását. A koffein fõként stimuláló, élénkítõ hatásáról ismert. Elfogyasztása után a véráramba jutva megközelítõleg egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, mely egyaránt érzékelhetõ az ideg-, szív- és érrendszer, az agy területein. Ennek köszönhetõen hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk nõ.

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

    Budapest - Zöldségek és gyümölcsök bõségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthetõ a felnõttekre jellemzõ 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.

    A felnõttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelõzésére és ennek egyik legésszerûbb és legegyszerûbb módszere a táplálkozás befolyásolása.

  • Szokatlan, de egészséges zöldség: az édesburgonya

    Az édesburgonyának számos olyan egészségmegõrzõ hatása van, amelyet nem is gondoltunk volna. Ismerjük meg még jobban ezt a rendkívüli zöldséget! Az édesburgonya húsos, gumószerûen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

  • Ha nem ér rá az agy képet rajzolni a csokiról, sütirõl, kevésbé fog sóvárogni...

    Az ausztráliai Flinders Egyetem pszichológusai áttekintették az ennivaló utáni sóvárgásra vonatkozó kutatási eredményeket. Kitûnik ezekbõl, hogy minél élénkebben tudja valaki elképzelni, önmaga elõtt megjeleníteni egy ennivaló képét, annál erõsebben tud sóvárogni utána. Amikor az ember egy bizonyos ennivalóra vágyik intenzíven, akkor nem egyszerûen éhségrõl van szó. Ha éhes volna, sok minden megfelelne. Sóvárgás esetén egy bizonyos ennivalóra vágyik az ember. Ennek a képét egyesek nagyon elevenen képesek megjeleníteni, és ilyenkor igazán nehéz ellenállni a vonzásnak - állapították meg kutatások.

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk

    Terítéken a zöldség- és gyümölcsfogyasztás! Az egészséges étrend nélkülözhetetlen hozzávalói, nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk. Gyümölcs reggelire, vagy inkább este, zöldség párolva, vagy nyersen?

    A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerû étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését elõzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • Egy kis spanyol gasztronómia

    " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

    Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
    megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

  • A zöldborsó sokoldalú felhasználhatósága

    A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem.

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.