2024.04.26. - Ervin

Ne igyunk kapszulás kávét, mert rákkeltõ?

Ne igyunk kapszulás kávét, mert rákkeltõ?
A hagyományos csepegtetõs eljárással készített kávékkal ellentétben az eszpresszó gépekben, különösen a kapszulákból lefõzött kávékban jóval magasabb, de még mindig a biztonságos értéken belüli a rákkeltõ hatású furán mennyisége - állapították meg a spanyol szakemberek.

"A magasabb koncentráció oka, hogy a légmentesen lezárt kapszulák megakadályozzák az amúgy illékony furán elpárolgását, míg a csepegtetõs gépek nagynyomású forró vízzel készítik el a kávét, amelynek következtében az anyag nem kerül bele az italba".
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Minél hosszabb ideig van a szabad levegõn a kávé, akár bögrében, vagy korsóban, annál nagyobb mennyiségben tud távozni belõle az anyag" - idézte Javier Santos szakembert a Science Daily tudományos hírportál.

A Journal Food Chemistry címû folyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények szerint az instant kávékban valamivel alacsonyabb - milliliterenként 12-35 nanogramm -, a kapszulákból lefõzött kávékban azonban kiemelkedõen magas - milliliterenként 117-244 nanogramm - furán mennyiséget mértek a szakemberek.

Az utóbbi években egyre nõtt az aggodalom amiatt, hogy az élelmiszerekben található furán az emberekre és állatokra nézve is mérgezõ, illetve rákkeltõ hatásúnak bizonyult, és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) is a lehetséges rákkeltõ anyagok közé sorolta. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kávékban mért értékek még mindig az egészségre "biztonságos" tartományon belül mozognak. Számításaik szerint egy hetvenkilós embernek naponta körülbelül harminc bögrényi - a legmagasabb furán tartalommal bíró - eszpresszót, vagy minimum húsz darab kapszulából, esetleg kétszáz porból készült kávét kellene meginnia ahhoz, hogy elérje a maximális furán beviteli értéket.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a hosszabb ideig alacsony hõmérsékleten pörkölt kávéknak kisebb a furán tartalma, mint a hagyományos körülmények között elõkészített társaiknak. Az akrilamidhoz hasonlóan, a furán is a rákkeltõ hatású anyagok egyik csoportjába tartozik, amelyek az élelmiszerek és az italok hõkezelése során keletkeznek, a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak, vagy azok származékainak reakciójából létrejövõ Maillard-reakció eredményeként.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!