2024.04.24. - György

Vitaminok, ásványi anyagok és a táplálkozás hatása az agyunkra

Vitaminok, ásványi anyagok és a táplálkozás hatása az agyunkra
A friss gondolatok megõrzéséhez egészséges életmód, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás szükséges.

A nehéz, zsíros ételek fogyasztása nem tesz jót a szervezetnek, rövid távon az agy mûködését is hátráltatja. Ilyenkor testünk átcsoportosítja erõforrásait, és minden energiáját az emésztésre összpontosítja. Nem véletlen, hogy a vasárnapi ebéd után elnehezülnek a szempillák. A zsírszövetek az idegpályákon is lerakódnak, védõburkot képezve körülöttük, bágyadtságot okozva.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hirtelen fogyáskor ezek a zsírok lebomlanak, az idegek lecsupaszodnak, ezért ingerlékenyek, kiállhatatlanok néha a diétázók. A szellemi frissesség megõrzésében a szénhidrátok és a folyadék bevitele játszik fontos szerepet. Naponta 2-3 liter folyadékra (ásványvízre) van szükség, fõleg hõségben. Közeledik az érettségik, záróvizsgák ideje. Szellemi megmérettetések elõtt szõlõcukorral, csokoládéval fokozható az agy teljesítménye. Többórás dolgozatírás vagy érettségi vizsga közben kekszet, zsemlét, csokoládét érdemes majszolni.

A B1-vitamin az idegrendszer mûködésében játszik fontos szerepet. Hiánya koncentrációs zavarokat, emlékezetromlást okoz. Legjobb B1-vitaminforrások a sovány húsok, a teljes kiõrlésû gabonafélék, és a hüvelyes zöldségek. A B6-vitamin hiánya is a szellemi teljesítõképesség rovására mehet. Sok B6-vitamint tartalmaz a hús, a tej, a búzacsíra, a belsõségek, a teljes kiõrlésû gabona, a dió és a mogyoró.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!