rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

  • Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

    A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

    A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Mint Charis Eng kutatásvezetõ, az ohiói Cleveland Klinika munkatársa elmondta, a reszveratrol mérsékli a rapamicinnel szemben a mellrákosok egy részénél tapasztalt gyógyszerrezisztenciát, legalábbis laboratóriumban. A kísérletekben - melyekben emberi mellrákos sejtvonalakkal dolgoztak -, amikor a rapamicint és a reszveratrolt együtt alkalmazták, kétszer nagyobb hatékonysággal pusztította el a rákszer a tumorsejteket, mint amikor önmagában használták.

    "Ha ezek a megfigyelések a klinikai kipróbálás során is érvényesnek bizonyulnak, akkor egy pohár bor vagy egy marék mogyoró elfogyasztása a rák elleni rapamicin kezelés elõtt okos megközelítés lehet" - magyarázta Eng. Az eredményeket részletesen a Cancer Letters címû szakfolyóiratban tették közzé.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Élelmiszerekkel az öregedés ellen

    Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekrõl, és termékekrõl, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségrõl beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?

    A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentõségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védõhatással rendelkezhetnek. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben elõforduló természetes vegyületek.

  • Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk

    Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

    A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Egész éves értékes táplálék: a grapefruit

    A grapefruit egész évben értékes táplálék, hiszen nyáron kellemesen kesernyés íze hûsít, télen viszont kiemelkedõ C-vitamintartalma segíti szervezetünket, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal szemben. Nem mellesleg remekül fel lehet dobni a pikáns gerezdekkel a téli salátákat.

    Fontos tudni róla, hogy nem utóérlelhetõ, a fán hagyva viszont hónapokig friss marad, nem rothad meg, így biztosak lehetünk benne, hogy az üzletek polcairól mosolygó gyümölcsök nem valamelyik hûtõházban értek meg mesterségesen.

  • 3 dolog, amit nem tudtunk az alkoholról

    A társasági élet összetartó ereje vagy családokat szétrobbantó vegyszer? Halálos méreg vagy az egészséges táplálkozás része?

    Az alkohol és az alkoholizmus megítélése Magyarországon, de talán az egész világon érdekesen kettõs. Inni férfias, belevaló dolog, társaságban egyenesen muszáj. A részegek viccesek, jópofa helyzeteket idéznek elõ: senkit nem botránkoztatnak meg – legalábbis ha fiatal és fõleg férfi az illetõ. Ha idõsebb férfi, de különösen nõ jelenik meg ittasan az kínos, botrányos, esetleg egyenesen sajnálatra méltó.

  • Az egészséges ételek megszépítenek

    Ha minden szükséges tápanyagot megad a szervezetének, nemcsak jól fogja magát érezni, hanem meg is szépül. A zöldség és s gyümölcs jó formába hozza. Például minden dinnyefajta sok folyadékot tartalmaz, tehát a forróságban frissít. A C-vitamin erõsíti az immunrendszert és a szöveteket. A cukordinnyében található karotenoidok védik a bõrt, a kálium pedig gondoskodik a felesleges víz távozásáról. Gyógyírt keres a ráncos bõrre? Az avokádo erre a célra a legmegfelelõbb: nedvességgel és zsírral látja el a bõrt.

  • Az energiafelhasználást növeli a paprika

    A táplálkozástudományi szakemberek azt mondják, hogy a csípõs/erõs paprika tartalmazza a kapszaicin nevû anyagot, ami nem csak az ételt fûszerezi, hanem a testet is felpaprikázza, azaz megemeli a testhõmérsékletet.

    Feltételezésük szerint a növények azért tartalmaznak kapszaicint, mert az megvédi õket a rovaroktól és egyéb kártevõktõl, így biztonságban tudnak növekedni. Bizonyos nemzetek viszont éppen a csípõs íz és gyakran annak melegítõ hatása miatt választják a paprikát fûszerként.

  • A kényszeres evés lelki háttere

    A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  • Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával?

    Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával, hogy meg ne romoljon? Egy biztos: nem kell egészségkárosító módon egyszerre elfogyasztani az egészet – van mód eltartani, és a legkülönbözõbb módokon „továbbgondolva" elkészíteni. – Ha nem fogyott volna el az ünnep alatt a nagy, nyolc-tíz kilós sonka, akkor sincs ok aggodalomra. A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk 20-30 napig hûtõben romlásveszély nélkül, s apródonként, különbözõ módon fölhasználjuk. A sonka csont nélküli részét vágjuk le...

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Csoki, ami fogyaszt és elveszi a bélpoklosok étvégyát?!

    Fogyókúra fekete csokoládéval

    Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett. "Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani..

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • Hormonjaink miatt kívánjuk a hízlaló ételeket?

    Ha valaki diétázik, tisztában van azzal, hogy távol kell tartania magát a zsíros, hizlaló ételektõl.

    Sokan ilyenkor mégis ellenállhatatlan vágyat éreznek egy tábla csoki után, és azt kívánják, bár létezne egy olyan pirula, amely megszüntethetné ezt a kínzó vágyat. A tudósok szerint ez a csodaszer egy napon valóban segíthet a kívánósság legyõzésében: felfedezték ugyanis, hogy az 'éhséghormon' nagy szerepet játszik abban, hogy milyen ételekre vágyunk. A szóban forgó hormon a ghrelin, amelyrõl már régóta tudják, hogy szerepe van az éhség szabályozásában.

  • A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

    A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.

  • Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkül

    Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkülKenyérsütőgéppel igazán egyszerű otthon elkészíteni a kenyeret, csak beledobáljuk a hozzávalókat, a többi feladatot pedig elvégzi a gép helyettünk. Na de mi van azokkal, akiknek nincs otthon kenyérsütőjük és nem is igazán akarnak vagy tudnak beruházni egy ilyen szerkezetre? Bizony gép nélkül is készíthető otthon finom házi kenyér, az igaz, hogy kicsit körülményesebb és időigényesebb folyamat, viszont megéri foglalkozni vele, ugyanis isteni finom és legalább biztosan tudjuk, mi került a kenyérbe.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...