Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.
A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.
A kísérletet az indiai-angol séf, Gurpareet Bains vezette le, aki egy amerikai egyetem segítségével további klinikai kísérleteket is tervez, és így nyilatkozott: „Azt már korábban is tudtuk, hogy egyes ételek és fûszerek enyhíthetik a megfázás tüneteit, de a mostani tanulmány azt bizonyítja, hogy a curry egyértelmûen hatásosabb bármelyiknél. Nem nevezném csodaszernek, de nagyon közel áll ahhoz.”
