A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nõ egészségi állapotát követték nyomon 1997-tõl kezdõdõen. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevõnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nõket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A követés idõtartama alatt összesen 1680 nõt ért szélütés, ez a vizsgálatba bevontak 4 százaléka. Vérrög miatti érelzáródás - agyi infarktus - okozta az összes szélütés 78 százalékát a tanulmányban.
A legtöbb, legalább napi 41 gramm feldolgozott húsfélét fogyasztó nõk körében 24 százalékkal volt magasabb az agyi infarktus aránya, mint a legkevesebbet, napi 12,1 gramm alatti mennyiséget evõk között.
Az összehasonlításnál az is kiderült, hogy a vörös hús nagyobb mértékû fogyasztása növelte a szélütés kockázatát a nem dohányzóknál, ám nem emelte a dohányosoknál, növelte a kockázatot a nem diabéteszes nõknél, de nem emelte a cukorbetegeknél meglévõ rizikót. Az egyébként nem dohányzó, nem diabéteszes nõk körében a sok (napi 102 gramm fölötti) vörös hús fogyasztása 68 százalékkal növelte a szélütés kockázatát.