rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Szilveszter: Ételek és italok

  • Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Készülhetünk hagyományos ételekkel, de akár újszerűvel is, a lényeg, hogy a vendéglátó is tudja élvezni az estét, legyen elegendő idő az előkészületekre, és pihenésre is a várhatóan hosszúra nyúló éjszaka előtt.

    A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán. Ilyen lehet a virsli, valamilyen lencsés étel, bőrös sült malac, kocsonya, korhelyleves a másnapra. A bulizáshoz és nagyobb létszám esetében a legegyszerűbb óriási adag virslit (debrecenit) vásárolni, péksütemény mellett esetleg néhány salátával (franciasaláta, krumplisaláta, majonézes kukoricasaláta) kiegészíteni.

    A saláták már akár előző nap is elkészíthetők, sőt, jót is tesz az ízeknek egy kis idő. Egy nagy tál gazdag lencseleves éjfél után újult erővel látja el mindazokat, akik alig várják a buli folytatását, immár az újesztendőben. Alapvetően tartsuk szem előtt nagyobb (8+) fős társaságnál, hogy olyan ételekkel készüljünk, amelyek könnyen előkészíthetők, laktatók, és ki is tálalhatók büféasztalra, nem kell hozzá sok evőeszköz, tányér, elegendő mondjuk szalvéta, állva is fogyaszthatók. Így kifejezetten alkalmasak ilyen célokra az egyszerû és laktató saláták és szendvicsek, továbbá egytálételek. Mindez kiegészítve néhány parti falattal, szilveszteri süteménnyel, persze sok-sok itallal, és máris kezdődhet a buli!

    Ha kisebb létszámra készülünk, kiváló lehet indításnak egy raclette, vagy fondü. Valamivel drágább és egyben ünnepibb étellel is készülhetünk. Ezekre is igaz, hogy előkészíthetők és kiadósak. Ebben az esetben is készülhetünk a későbbi órákra lencseétellel, vagy virslivel, és természetesen sós és édes aprósüteményekkel.

    Létszámtól független, de különösen nagyobb társaság esetében érdemes figyelni a következőkre:

    - Előre szerezzük be az alapanyagokat, semmi esetre sem az utolsó napon. Ezt sokszor elhanyagoljuk, ez az oka a 31-i rohamnak a boltokban, piacon. Érdemes ezt elkerülni, sok bosszúságtól ment meg minket.

    - Már előző nap(okban) készítsünk elő mindent, amit lehet. Így szilveszter napja nem lesz olyan stresszes.

    Szilveszter, bőségtál, ételek és sok - sok ital az asztalra

    - Bizonyos ételeket akár megrendelhetünk étteremben, hentesnél, delikátesz üzletekben. Ez lehet kocsonya, hidegtál, disznótoros, vagy egy nagy adag töltött káposzta is.

    - Ne essünk túlzásba a beszerzésnél, mennyiségek tervezésénél, de legyen tartalék is. Ha nem vagyunk hozzászokva nagy társasághoz, nem biztos, hogy jól mérjük fel az igényeket. Erre az esetre legyen tartalékban pl. gyorsan megsüthető péksütemény, mélyfagyasztott pizza, rágcsálnivalók.

    - Ne bonyolítsuk túl az ételeket sem. A lényeg, hogy lehetőség szerint szilveszteri jellegű és elegendő mennyiség legyen, hogy mindenkinek jusson, és az alkohol kezelhetővé váljon. Akár egy nagy kerek sajt is kerülhet a büféasztalra. Megvesszük, egy késsel feltálaljuk, és mindenki ízlés szerint vághat belőle.

    - A vendégeket nyugodtan kérjük meg, hogy szintén járuljanak hozzá a büféasztal feltöltéséhez. Ezzel kapcsolatosan ajánlott a vendéglátónak a kezdeményezést és szervezést kézbe venni és irányítani, hogy változatos is legyen a büfé. Ajánljunk fel több lehetőséget, hogy a vendégek ki tudják választani a számukra legegyszerűbben elkészíthetőt, illetve amit különösen finoman tudnak elkészíteni.

    - Tálaláshoz, önkiszolgáláshoz legyen minden előkészítve. Itt kivételesen nem annyira fontos valamennyi előírás és etikett szabály betartása, a lényeg, hogy minél kevesebb felhajtással és kosszal járjon. A tűzhelyen melegedő leves vagy pörkölt mellé készítsünk ki tányérokat, így mindenki kiszolgálhatja magát.

    Szilveszteri buli tippek

    Legyenek a másnaposság tüneteit enyhítő ételek is, pl. heringtatár, vagy -saláta, korhelyleves. Ha szerencsénk van, és jól kalkuláltunk, marad elegendő étel a másnapra is, így pihenni is tudunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • Kezdõdik az eper szezon!

    Az elsõ tavaszi, saját kertünkben is megtermõ gyümölcsünk az eper. Elõször csak pár szem kerül a konyhába, amit porcukorral, tejszínhabbal - vagy a nélkül - elmajszolnak a gyerekek, azután, ahogy olcsóbb lesz, komolyabb sütemények és desszertek készülnek belõle. A kísérletezõ kedvûek salátákba is tehetik, és amikor már sok van belõle, be is fõzhetjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a mûanyagos dél-európai szamócák, hazai eprek általában ízletesebbek.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Receptötletek sárgadinnyéből

    Receptötletek sárgadinnyébőlTöbbféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.

  • Mégsem károsak az olajban sült ételek

    Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

    A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • 9 étel, amelytõl lapos lesz a hasunk

    A rossz hír az, hogy még nem találták fel azt a csodapirulát, amelytõl egy csapásra lapos hasa lesz. Jó hír viszont az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy laposabb legyen a hasfalad.

    Ilyen például a spárga, amely természetes vízhajtó hatással bír, így segít abban, hogy a felesleges vízbõl adódó súlyproblémáknak könnyebben búcsút ints. A spárgából számos ízes fogást készíthetsz, próbáld ki például a spárgakrémlevest vagy a spenótos palacsintát zöld spárgával.

  • Egy kivi egy ember napi C-vitamin adagját fedezi

    A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával, egy nagyobb gyümölcs egy felnõtt ember napi szükségletét fedezi.

    Kálium tartalma kedvezõen hat a vérnyomásra, és segíti a normális szívmûködést. A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelõzésére. A K-vitamin tartalma a vér olvadékonyságágát biztosítja. A vesékre is jó hatással van. A csontozatot is erõsíti. Fáradékonyságot,és a stresszet megelõzi. Gyümölcssalátákhoz, süteményekhez, szörp, bólé és sorbet készítéséhez is kiváló. A C-vitamin könnyen bomlik, ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.

  • Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítik

    Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítikAz alábbi őszi gyümölcsök és zöldségek, nem csak egészségesek, de esetleg még a fogyásban is segíthetnek. Ha őszi ételről van szó, akkor természetesen először mindenkinek az alma és a tök jut az eszébe. Ez a két élelmiszer kétségtelenül remek energiaforrás - mi sem hagyjuk le őket a listáról -, azonban van még néhány zöldség és gyümölcs, melyeknek fogyasztását érdemes fontolóra vennünk. 1. Alma: Az alma kétségtelenül kiváló munkahelyi uzsonna vagy tízórai. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor pont eléggé édes.

  • A legtöbb kenyér csak duzzasztott, élelmiszer hulladék

    A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól.

    „A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétõl; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sûrû, mint igen lyukacsos; jó ízû, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.”

  • Zsírosabbak a magyar gyorsétteremek

    Az elvileg egyenételeket kínáló nemzetközi gyorséttermeink is zsírosabbak - a magyar konyha mellett - a többinél. Legalábbis ezt állapította meg az a dán kutatás, amely szerint akár 40 százalékkal zsírosabb lehet a nálunk kínált csirkeszárny, mint ugyanazon cég terméke más országban. Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló gyorséttermeink is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

    A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • Tavaszi salátaötletek

    Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • A hosszú élet titka a sok folyadék?

    Napi két-három liter folyadék a helyes táplálkozás egyik parancsolata. A folyadék ugyanis sok mindenért felelõs.

    A víz befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást. Részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok oldásában, szállításában. A folyadékfelvétel és leadás egyensúlyi állapotát az iváson kívül több tényezõ befolyásolhatja. Ilyen az aktív sport, a fizikai munka, a külsõ hõmérséklet, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad.

  • Nyerskoszt diéta

    A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan másodlagos növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez. Ilyenek az enzimek, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok. A nyerskoszt nemcsak életerõvel ajándékoz meg, de a fölösleges kilóktól is megszabadít. A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

    Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...