Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ma már az orvostársadalom többsége is egyetért abban, hogy napi két-három csésze fekete nemhogy káros az egészségre, hanem pont ellenkezõleg: pozitívan hat a szervezetre.
A megcáfolt tévhiteket egy csokorba gyûjtöttük:
- A kávéfogyasztás nem függ össze a szívkoszorú betegségek kialakulásával
- A családorvosként is praktizáló dr. Torzsa Péter egy norvég kutatásra hivatkozva megcáfolta a fenti kijelentést. Ennek értelmében a kávéfogyasztás nincs összefüggésben a szívkoszorúér-betegségek kialakulásával.
- A sok – három csésze feketénél több – kávé fogyasztása már valóban nincs jó hatással a szervezetre, de a magas koffeintartalom miatt. Aki érzékeny a koffeinre, az fogyasszon koffeinmentes kávét, amiben ugyanúgy megtalálható az az antioxidáns mennyiség, amire a szervezetnek szüksége van, mint a normál kávéban.
- Az össznépi, családi kávézásról sem kell lemondani, hiszen egy másik felmérés kimutatta, hogy a 65 év feletti, egészséges (!) emberekre jótékony hatással van napi néhány csésze kávé.
- Jól beállított vérnyomáscsökkentõ szedése mellett az is ihat feketét, akinek magas a vérnyomása.
- A kismamák kávéfogyasztásával szemben is rengeteg tévhit él az emberekben. Igaz, hogy áldott állapotban a koffein lebontása lassul, ezért érdemes a megengedett maximum három csészénél kevesebbet inni. Aki éppen szoptat, annak sem árt odafigyelni a kávézásra, hiszen az anyatejen keresztül egy kis mennyiség átjut a baba szervezetébe is. Ha mégis azt veszed észre, hogy a kicsi élénkebb, nehezen alszik el, akkor inkább maradj a koffeinmentes változatnál.