rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

  • A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Számításaik szerint a koleszterincsökkentõ sztatinok éppen annyival faragják le a szívinfarktus kockázatát, amennyivel a sajtburger és a tejshake növeli azt, tehát az egyik kiüti a másikat. "Ezek a gyógyszerek olcsók, hatékonyak, biztonságosak, és kis dózisban is hozzáférhetõk".

    Azok számára, akik egy évben egyszer esznek hamburgert, a hozzáadott sztatin nyilván nem segít a kockázat csökkentésében. Ám azoknál, akik rendszeresen zsíros gyorsételeket fogyasztanak, nagyobb a kockázat, de nagyobb lenne a lehetõség is, hogy semlegesíthessék azt - fejtette ki Francis.

    Mint hozzátette: ironikusnak tartja, hogy miközben az emberek annyi egészségtelen ételt ehetnek a gyorséttermekben, amennyi beléjük fér, a sztatinokhoz, amelyek védik a szívet, csak receptre lehet hozzájutni.

    Ésszerû lenne tehát a kockázatcsökkentõket az ételhez kínált egészségtelen, ingyenes ízesítõk közé sorolva biztosítani a fogyasztóknak. Vásárlónként ez alig 5 pennybe kerülne, ami alig különbözik egy adag ketchup árától.

    A telegraph.co.uk cikke azonban olyan szakértõi véleményeket is idézett, amelyek szerint a gyorsételek és az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi kockázat nem merül ki a koleszterinszint emelkedésében.

    Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy a koleszterincsökkentõ nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Készítsünk tradicionális olasz pizzát! + recept!

    Az igazi, tradicionális pizza igazából egy roppant egyszerû folyamat végeredménye: hagyományosan a vidéki földmûvesek étke volt, liszt, víz, kis só, méz/késõbb paradicsom, olivaolaj, kerti-fûszerek. Természetesen ahogy minden országban a sajátosságok, itt is egy-egy ételtípus elkészítése egészen más irányokba fejlõdött tovább az alapreceptbõl, lásd pl: napoletana pizza - az elsõ paradicsomszószos pizza. Mivel egy egyszerû, könnyen de sokféleképpen elkészíthetõ dologról van szó, ezért megpróbálom csak az olaszországi általános szempontok szerint bemutatni a pizzakészítés folyamatát..

  • Legyen fitt õsszel is!

    Az õszi hónapokban, amikor a levegõ egyre hûvösebb, és megkezdõdik a fûtésszezon is, könnyebben megfázunk, megbetegszünk. Van, aki egész télen nem heveri ki õsszel megkezdõdött nátháját, és nemritkán tavaszig állandó köhögés kínozza. Pedig ha idõben elkezdjük trenírozni immunrendszerünket, mindez elkerülhetõ. Még javában tart a szõlõszezon, érdemes hát szõlõnapokat vagy akár egy egész hét gyümölcsdiétát is beiktatni. Ilyenkor napi 1,5-2 kg szõlõt, esetleg más gyümölcsöt is több egyenlõ részre elosztva kell elfogyasztani.

  • Sütõtök titkai

    A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak-Amerikából származó sütõtök (Cucurbita maxima), amelynek három változatát termelik ma hazánkban. Kabaktermésébõl változatos édes és sós ételek egyaránt készíthetõk. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló tököt és a magját. A tök sok cukrot, fehérjét, emészthetõ rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne levõ karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • A vöröshagyma

    Sok dologra jó a hagyma!

    Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

  • Káposzta: Az egészségünk forrása lehet

    A káposztafélék a keresztes virágúak családjába tartozó többi zöldséggel együtt (kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, retek, torma) vitaminokban igen gazdagok.

    A legtöbb vitamin a külsõ, sötétebb levelekben található. Sok C-vitamint, K-vitamint, ß-karotint, B1-vitamint, folsavat és E-vitamint tartalmaznak, s a bennük lévõ kalcium mennyiség is jelentõs. A kelkáposzta vastartalma is számottevõ, azonban a vas felszívódása a növénybõl nem olyan jó, mint pl. a húsokból.

  • Egyik legegészségesebb zöldségünk: a zeller

    A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli idõszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Sütve, pirítva, vagy pürének elkészítve, esetleg salátákhoz adva, még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik.

    A sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlóan a zeller is sokoldalúan felhasználható, íze jellegzetes aromájú. Hûtõben tárolva sokáig eláll, de érdemes frissen tartó dobozba rakni, mert könnyen megfonnyad. A zellernek a gumóját és a zöldjét egyaránt használjuk.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.

  • Egy elfeledett étel: a hajdina

    A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.

  • Veszélyes a kumarin tartalmú fahéjas termékek fogyasztása

    A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesült arról, hogy Németországból származó ropogós, fahéj ízû falatkák kumarin tartalma meghaladja a jogszabályban megengedett határértéket. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal hatósági jogkörrel nem rendelkezik, ezért a riasztást intézkedésre továbbította az élelmiszerellenõrzõ hatóságokhoz. A jogszabályban megengedett határérték élelmiszerekre 2 mg/kg.

  • Õsrégi konyhai fûszernövényünk a hagyma

    Õsrégi konyhai fûszerünk a vörös hagyma, amely nemcsak ételeinket ízesíti, de az egészségünket is helyrehozza - néhány, nagyanyáink által is õrzött módszerrel.

    A magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi a vörös hagymát. Már az egyiptomiak is ismerték jótékony hatását, Ízisz szent növényének tartották. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével.

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Van jó és van rossz joghurt!?

    A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

    Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlétét

    A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlététA rendszeres tojásfogyasztás nem hogy káros lenne, ellenkezőleg, segít fenntartani a szervezet maximális fizikai és szellemi erőnlétét. Ráadásul, ellentétben az eddigi általános nézettel, napi 1-2 tojás fogyasztása optimálisnak számít, és nem vezet súlyfelesleg kialakulásához sem. Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

  • Az év fagylaltja

    Kiss Attiláné és Váradi Gáborné közremûködésével a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari nyerte az "Év fagylaltja" versenyt, amelyet idén kilencedszer rendezett meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A hétfõi megmérettetésen Kiss Attiláné eperfagylaltja nyerte a legszebben díszített kompozíció díját és övé lett az összesített eredmények alapján a Vándorkupa is, amelyet egy éven keresztül "birtokolhat". Az ezüstérmet Szabó Csaba Fahéjas almafagylaltjával és a Bisquit Kft Bécsi mandulafagylaltjával érdemelte ki, míg a bronz Barabás Gábornak (Csipke/hecsedli/ fagylalt) és a Milano-Ker Kft.-nek (Cuzto-csokoládéfagylalt) jutott.

  • Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk

    A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

    Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különbözõ vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erõs pozitív hatással bírnak egészségünkre.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...