rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Egy fénylõ és gusztusos alma is lehet veszélyes méreg

  • Tudtad, hogy akár egy fénylõ és gusztusos alma is lehet veszélyes méreg? Ha egészséges táplálkozásra adjuk a fejünket, az élelmiszerekbe jutó vegyszerekkel is számolnunk kell!

    Az egészséges étkezés elvileg azt jelenti, hogy kerülöd a károsnak mondott élelmiszereket, és olyan ételeket fogyasztasz, amelyek nem terhelik meg a szervezetet és elegendõ tápanyagot tartalmaznak. Csakhogy a dolog nem ennyire egyszerû, mert nem minden élelmiszer olyan egészséges, mint amilyennek elsõ ránézésre látszik.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A zöldségekben és gyümölcsökben különbözõ vegyszermaradványokkal, a húsban szteroidokkal, antibiotikumokkal, a késztermékekben pedig adalékanyagokkal futhatunk össze.

    Mûtrágyákkal és növényvédõ szerekkel

    A gombaölõ és rovarirtó szerek használata ellenállóbbá teszi a növényeket, viszont mérgezõ teherként rakódnak le a szervezetünkben és a földben egyaránt. 1995-ben majdnem három milliárd kilogramm növényvédõ szert adtak el világszerte, és ez a mennyiség azóta sem csökkent. Az FDA ellenõrei (az Egyesült Államok közegészségügyi szervezete) egy vizsgálat során a bevizsgált minták kétharmadánál találtak növényvédõ szerekbõl származó maradványokat. Bebizonyosodott, hogy a rovarok és növénybetegségek ellen használt fegyver kétoldalú: az emberi szervezetben is megjelenik. Mit tehetünk ez ellen? A szakértõk szerint azzal csökkenthetjük a káros anyagok mennyiségét, hogy távol tartjuk magunkat a legfertõzöttebb zöldségektõl, gyümölcsöktõl, és helyettük azokat fogyasztjuk, amelyek kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

    A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

  • Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

    Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

    A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.

  • A türelmes, ráérõs evés technikája

    Hagyományos ételek, régi ételkészítési fortélyok, komótos evés, az ételek és italok összehangolása, egészséges alapanyagok, a gasztronómiatörténeti értékek ápolása. Ma sokan luxusnak tartják, ha valaki így étkezik, hiszen idõ kell hozzá, türelem és odafigyelés - márpedig manapság éppen az idõ a legdrágább kincs. Idõközben a kutatók megállapították, hogy az ember, ha igazán éhes, szinte mindegy számára - legalábbis az elsõ percekben - hogy mit eszik, megelégszik bármivel, így van a szervezet õsidõk óta beprogramozva. Ráadásul ma az emberek egyre túlhajszoltabbak, az üzemi étkezdék száma csökkent, ha van is, az ebédidõ szûkre szabott.

  • Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

    A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

    Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

    Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.

  • Aqua detox - a méregtelenítés új lehetõsége

    Modern korunkban az emberi szervezetet nap, mint nap óriási mennyiségû szennyezõ anyag terheli, ezért méregtelenítõ szerveink szinte "csúcsra járva" kénytelenek dolgozni, de kapacitásuk sajnos nem végtelen! A testidegen anyagok - amennyiben nem tudunk tõlük megszabadulni - elraktározódnak a szervezetben. A salakanyag felhalmozódás ily módon a "civilizációs betegségek" kialakulásának egyik fõ pillére.

  • Grillezett egészség

    Itt a nagy grillszezon! Végre elállt az esõ, az esték melegek, a kertvárost belengi a faszénfüst és a sülõ hús illata.

    Mindenfélét sütünk, húst, kolbászt, szalonnát, gombát, zöldségféléket, vagy akár sajtot és gyümölcsöket. A roston sütött étel finom, de ha az elõkészítési vagy sütési folyamatba hiba csúszik, szerencsétlen esetben súlyos ételmérgezés lehet a vége. A következõkben összegyûjtöttünk néhány jó tanácsot a betegség elkerülésére.

  • Fogyni vágyók figyelem! 3 tuti saláta a kilók ellen!

    Ha még ezen a nyáron fogyni szeretne, de nem akarja, hogy az Ön diétájába a családja is belebetegedjen, fõzzön olyat, ami a fogyókúrázóknak ideális, de mindemellett isteni finom is! Recept oldalunkon most egybõl 3 saláta recepttel kedveskedünk azoknak, akik fogyni szeretnének! Sok saláta tényleg fogyaszt, de az ízük nem az igazi, viszont ezeknek a salátáknak isteni az íze és így nem esik nehezünkre ez a kúra. Sok kilót kívánunk mínuszban és jó étvágyat!

  • Zsiradékok a konyhában

    A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezõje igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük elõnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek. Az állati eredetû zsiradékok tudvalevõen jelentõs mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellõen egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

  • A titok: 2 bögre rum

    Az elsõ rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális nevéhez fûzõdik.

    A rum a koktélok alapja, de az a legény, aki tisztán issza. A brit haditengerészetnél például ez volt a napi betevõ, a rumos koktélokat is egy admirálisnak köszönhetjük, a minõségi rumot pedig a karibi klímának. Az óceánok uraként ismert brit haditengerészet már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon.

  • Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék

    Napjaink legnépszerûbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt.

    Egy laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat. A fogyasztói teszt olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegõ szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belõlük finomított olajba.

  • Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

    Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

  • Luxus lett a hasábburgonya!

    Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelõl a rossz európai termés, másfelõl pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszerezõdött a krumpli ára. A belga burgonyatõzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növénybõl. Az árváltozás fõ oka azonban a kínai ízlés változása.

  • Oxitocin helyett gránátalma

    Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamagban megtalálható egyik természetes szteroid serkenti a méhösszehúzódásokat.

    A béta-szitoszterol nemcsak a koleszterin bélbõl történõ felszívódását gátolja, de segítségével szülés közben is összehúzódásokra serkenthetjük a méhet. A gránátalma levének számos pozitív hatása ismert a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésétõl az egyes daganatok elleni védelemig, azonban a méhizomzatra gyakorolt hatását eddig nem bizonyították. Sue Wray, a Liverpooli Egyetem Élettani Tanszékének professzora munkatársaival vizsgálatukhoz a méh simaizomzatából származó mintákat használtak fel.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • Amit a whiskyrõl feltétlenül tudni kell

    A whisk(e)y történetének ismertetése elõtt mindenképp tisztáznunk kell a helyes írásmódot. Az Angliában, Skóciában és Kanadában készülõ italokat whisky-nek, az írországi és az Egyesült Államokbeli termékeket pedig whiskey-nek kell írni. Ez persze csak az elmélet, a gyakorlatban kevés olyan hely van a világon, ahol mindenki pontosan tartaná magát ehhez a szabályhoz. A továbbiakban az egyszerûség kedvéért a whisky alakot használjuk, amikor az italról általában beszélünk. Ha hihetünk a hagyománynak, az elsõ hivatalos whiskykészítõ ugyanúgy egy szerzetes volt, mint ahogy a pezsgõé is.

  • Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancs

    Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancsA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, és meggátolja a gyomorégés és a savas reflux kialakulását. Székrekedési problémákkal küzdőknek javasolt, és minden típusú gyomorbántalomra alkalmazható. Javítja a látást, mivel igen gazdag A-vitaminban és karotinoidokban.

  • Az indiai konyha

    Magyarországon sokan úgy tudják, hogy Indiában nem esznek húst. Ez a kérdés igen bonyolult. A lakosság több mint 82%-a hindu, 13%-a muzulmán, 2-3%-a keresztény. Annak érdekében, hogy elõjogaikat megõrizzék, kialakították a kasztrendszert, amely korlátokat emelt a papok (bráhminok), harcosok és a vaisják (kereskedõk, földmûvesek) közé. A hinduizmus az egyes rétegek és csoportok számára csak rájuk vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

  • Forralt bor másképp: zselének, muffinba

    Budapest - A forralt bor fûszeres, pikáns zamata megihletett több amatõr és profi szakácsot is. Az egyik legfinomabb téli italból izgalmas édességeket is lehet készíteni.

    A recept egyszerû: az elkészített forralt borba - amelybõl nem hiányozhat a narancslé, a méz, a citromhéj és a szokásos fûszerek - az 5 percig áztatott zselatinlapokat bele kell tenni, majd boros üvegpoharakba vagy mini mûanyag poharakba önteni és lehûteni.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...