rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

  • Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A világon évente 15-20 ember hal meg hideg ital, vagy étel okozta érelzáródásban.

    Ha eddig valaki hideg jégkocka szopogatással hûtötte magát a nyári hõségben, akkor jobb lesz, ha errõl leszokik!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • C, a csodavitamin

    Dr. Szentgyörgyi Albert, a C-vitamin felfedezõje azt nyilatkozta egy amerikai újságnak, hogy a C-vitamin rendszeres és megfelelõ mennyiségû fogyasztásának köszönheti, hogy kilencven felett is friss maradt szellemileg, sõt képes volt egy kutatóintézet irányítására is. A vitaminok közül talán a C-vitaminról tudják a legtöbbet a laikusok és a betegség során fellépõ C-vitamin hiány szakirodalma a legnagyobb. Azt tudja mindenki, hogy szervezetünk számára fontos a C-vitamin, azt már kevesen tudják miért?

    A teljesség igénye nélkül néhány példa, arról, hogyan változik a betegségek kialakulásának kockázata C-vitamin hiány következtében:

  • Salátát kell enni randi elõtt?

    Ha egy férfi randira hív egy nõt, és elviszi vacsorázni, a nõ legtöbbször salátát rendel. A kutatók megpróbálták megfejteni, mi ennek az oka. Meredith Young pszichológus és csoportja 500 hallgató étkezési szokásait vizsgálta.

    Az ontarioi McMaster University szakemberei arra jöttek rá: a nõk az elsõ néhány randin többnyire alacsony kalóriatartalmú ételt választanak az étlapról. Még azok is, akik igazából nem nagyon rajonganak a salátáért.

  • A hibiszkusz teaként vérnyomást csökkent?!

    A hibiszkusztea csökkenti a vérnyomást

    Ha valaki hat héten keresztül naponta három csésze hibiszkuszteát megiszik, emelkedõben lévõ vérnyomása mérhetõen csökken. A kellemes italt kedvelõk számára kedvezõ eredményt az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették. Valamennyi iparilag fejlett országban a felnõtt lakosság egynegyedét-egyharmadát érinti a magasvérnyomás-betegség, amely a szélütés vagy a szívinfarktus komoly kockázati tényezõje.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Sóból is megárt a sok

    Ne sózzuk túl az ételeinket?!

    Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

    Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • Mit nézzünk az új élelmiszercimkéken?

    Július elsejétõl megváltoztak az élelmiszerek fogyaszthatósági, továbbá minõség megõrzési határidejének feltüntetésére vonatkozó elõírások- közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-vel.

    A közlemény szerint korábban a fogyaszthatóság, valamint a minõségmegõrzés idõpontja kétféle módon is feltüntethetõ volt, akár az év-hó-nap, akár a nap-hó-év sorrenddel. A vásárló számára azonban mindkét esetben egyértelmûnek kellett lennie a jelölésnek, ha szükséges volt, akkor zárójelben utalni kellett a dátumjelölés sorrendjére.

  • Õszi vitaminparádé

    Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Õsszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Öt tuti fogyitipp - nyár elõtt

    1. Tipp: vacsora – kicsi és könnyû

    Az emésztés este a leggyengébb, lefekvés után pedig különösen lelassul, az esti evés tehát különösképp hizlaló. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Este kerüld a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket! A szárnyasokat és a halat is hagyd ki! Helyettük lehetõleg húsmentes, meleg és könnyû, folyékony ételeket vegyél magadhoz!

  • A Csicsóka - egy kis történelem, egy kis tudomány

    Amerikából származik. Európában, a nehéz idõkben emberek százezreit mentette már meg az éhhaláltól. Gumói károsodás nélkül vészelik át a telet a földben. Bár a burgonyának nem rokona ugyanúgy fogyasztható, mint a burgonya. Édeskés ízén sózással, változtathatunk. De a nyers salátákban az édeskés íz elõnyt is jelent. A nyers saláták összetevõjeként elkészítve legutoljára adjuk hozzá a lereszelt csicsókát, így érik össze kellõen az íze. A gumóban lévõ poliszacharidok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, mivel ezek zöme gyümölcscukorrá, fruktózzá alakítható.

  • A világ leghizlalóbb ételei

    Kíváncsi arra, melyek azok az ételek, amelyek garantáltan elhízáshoz vezetnek? Számos hír kering egyik-másik hozzávalóról, gyümölcsrõl, zöldségrõl. De vajon igazak-e? Most kiderítjük! Igen, a zsír a leghizlalóbb, bár felvetõdtek olyan vélemények is, amelyek szerint mégis egészségesebb, mint az olaj. Valóban, a szakemberek szerint az elhízáshoz nem elég csak a sok zsírbevitel, a tartós túlsúlyt a túltápláltság és a magas zsírkalória kombinációja eredményezi.

  • Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is

    Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek isA hüvelyeseket akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk, hiszen amellett, hogy olcsók és mindenki számára könnyen elérhetők, nagyon sok jó tulajdonságuk van, amelyek miatt mindenféle étrendbe érdemes beépíteni őket. Rengeteg bennük a rost és a fehérje, így hosszú időre eltelítenek, és remek alternatívái a húsfogyasztásnak is - de még ezeken felül is jó néhány ok van, amiért érdemes minél gyakrabban és minél többféle babot enni. Ráadásul ezek a hüvelyesek számos módon elkészíthetőek, így könnyen variálhatóak is.

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

    Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

  • A balatoni borokat szeretik legjobban a budapestiek

    Több mint hatvanezren látogattak ki a hétvégén a Budai Várban rendezett borfesztiválra, ahol a vendégek megválaszthatták a rendezvény legjobb borait. A versenyben a balatoni nedûk taroltak.

    Idén elõször speciális borbíráló informatikai rendszerrel, szakemberek segítségével egy órára bárki borbírává válhatott. Fõleg a magyarok, köztük is a fõvárosiak szavaztak, bár igen sok külföldi turista látogatott el a fesztiválra.

  • Az egészségmegõrzésben és a szépségápolásban is fontos szerepe van a mazsolának

    Van, aki imádja, más azonban legszívesebben a mazsola nélkül enné meg a süteményét- ki is szedi belõle a darabokat szorgalmasan. Kár, mert igen hatékony egészségvédõtõl szabadítja meg magát.

    Különösen hidegebb idõben, télen ajánlott a gyümölcs fogyasztása, hiszen olyankor a frisseket mellõznünk kell. Akárcsak az aszalt szilva, a mazsola is hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkezõ szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben.

  • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

    A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

    A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

  • Minden országnak saját süti

    A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

    Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...