rss
  • Rejtett cukrokat fogyasztanak a fogyókúrázók

  • Azzal, hogy valaki a fogyókúra ideje alatt kerüli a péksüteményeket, süteményeket, édességeket, nem tesz cukrot a kávéba, teába, bizony még nem került el minden lehetséges cukorveszélyforrást.

    Egy amerikai felmérés szerint a nõk mintegy 18 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta, ami nagyon sok. Ha ebbõl kivonjuk a fogyókúra alatt megspórolt mennyiséget, még akkor is jó pár teáskanálnyi felesleges cukor marad, amely valahogyan a szervezetbe kerül.

    Rejtett cukrot tartalmazhat akár az elõre csomagolt, teljes kiõrlésûnek minõsített kenyér vagy az elõre csomagolt salátakeverék, az üveges szószok, mártások, sõt a salátaöntetek is. A konzerv gyümölcs- és zöldségfélék tömény cukorban áznak.

    A kávéporok, amelyeket csak vízben kell feloldani, szintén sok rejtett cukrot tartalmaznak, és bizony a kávéautomatákból nyert kávé és tea is tömve van cukorral – hiába állítjuk be a készüléket cukormentes funkcióra. Igyekezzen minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a bármilyen módon tartósított, csomagolt verziók helyett. Salátaöntetet készítsen saját kezûleg, olívaolaj vagy natúr joghurt segítségével, a kávét pedig igyekezzen lefõzni vagy lefõzetni az instant verziók fogyasztása helyett.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Angliában kínálják a világ legdrágább piknikjét

    Egy brit luxusszálló különleges, romantikus és meglehetõsen költséges programot ajánl a gasztronómia és a természet szerelmeseinek. A windermere-i Storrs Hall szálloda által kínált piknik nem csak exkluzív, hanem 1600 fontos árával minden bizonnyal a világ legdrágább hasonló szolgáltatása. Különleges élményben lehet részük azoknak, akik az Anglia északnyugati részén fekvõ Windermere-be látogatnak. Itt, a régió egyik legkellemesebb, vadregényes környezetében kínálja a világ legdrágább piknikjét az exkluzív Storrs Hall szálloda, méghozzá közel 1600 fontos, vagyis 640 ezer forintos áron.

  • Karácsonyi menü a legkisebbek örömére is

    Karácsony napjára a legtöbb háziasszony szépen megterített, csillogó-villogó ünnepi asztalról és káprázatos menürõl álmodozik – közben pedig egy totyogó csimpaszkodik a lábába, hogy anyát játszótársnak kisajátítsa magának. A fõzés gyerek mellett sokszor nem könnyû, mert a munkálatokat gyakran nehezíti egy nyolcvan-kilencven-száztíz centis hátrahúzó erõ. Gyakori jelenség a konyhában tébláboló gyerek, aki anyát követelve folyton kiszökik a játszószobából, mert az izgalmas dolgok ott kinn történnek, a kanálcsilingelõ, robotgépzúgó világban, és nem bent a szobában.

  • Az étcsokoládé jótékony hatása

    A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.
    Az étcsokoládé a legõsibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerõsítették vérnyomáscsökkentõ hatását idõsebb felnõtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is. Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedõ betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét.

  • Veszélyes a kumarin tartalmú fahéjas termékek fogyasztása

    A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesült arról, hogy Németországból származó ropogós, fahéj ízû falatkák kumarin tartalma meghaladja a jogszabályban megengedett határértéket. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal hatósági jogkörrel nem rendelkezik, ezért a riasztást intézkedésre továbbította az élelmiszerellenõrzõ hatóságokhoz. A jogszabályban megengedett határérték élelmiszerekre 2 mg/kg.

  • A svédasztal hódít Magyarországon is!

    Holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányozhat a whisky és a rum sem az asztalról. A magyar vendéglátásban, társasági életben és a parti szervizek gyakorlatában egyre terjedõ svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wa:hlin számolt be elõször az akkori nevén "aquavit buffet" szokásáról. Ennek az étkezési módnak, amint nevébõl is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint vaj, sajt, különféle kenyerek, halfélék és borok.

  • A legegészségesebb ételek

    Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

    Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzõje összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...

  • Sárgaborsó, a téli napokra

    A szárazborsó fogyasztása kiválóan ellátja a szervezetet molibdénnel, a hántolatlannak kiváló az étkezési rost-tartalma, de jelentõs mennyiségben tartalmaz triptofánt is.

    Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.

  • Fagylalttörténet

    Noha szeretünk azzal hivalkodni, hogy mindent, ami az európai kultúrában megemlítésre méltó, a görögöktõl fogva ismerünk, a fagylalttal kapcsolatban fejet kell hajtanunk a kínaiak elõtt. Ha ugyanis igaz, amit a gasztronómia kutatói állítanak, akkor a kínaiaknak köszönhetjük a fagylaltot. Sõt, ötezer évvel ezelõtti adatok beszélnek arról, hogy tej, víz, jég és ízesítõ adalékanyagok hozzáadásával valami olyasmit készítettek, amit ma már fagylaltnak nevezhetnénk. A gyártásának titka jutott el az ókori Egyiptomba...

  • A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet

    A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, megerõsítve azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek összefüggésbe hozták a mentális betegséget a rossz minõségû gyorsételekkel.

    A szakemberek azt is megállapították, hogy egyes élelmiszerek, mint például az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolaj fogyasztása hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.

  • Húszezer forintos leves

    Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre esõ Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerû ramenbõl is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevõbõl fõzik, és elõre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el.

    A 22 ezer forintos ramen leves luxusváltozatának elõkészítése három napba telik, és természetesen minden összetevõje a lehetõ legjobb minõségû. Nem szerepel az étlapon, annak, aki megkóstolná, a helyfoglalással együtt kell megrendelnie.

  • Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlal

    Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlalA mexikói származású cukkini az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk. Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja.

  • Tényleg egészséges a barna kenyér?

    Az egyszerûség kedvéért is gyakran eszünk kenyeret.

    Reggelire vagy napközben összedobunk egy szendvicset, ezt elcsomagolhatjuk az iskolába, munkába is, ez a legegyszerûbb, ha gyorsan szeretnénk valami laktatót enni. Aki egészségesebben szeretne élni, barna kenyér közé teszi a szalámit vagy sajtot. De vajon tényleg egészségesebb vagy csak azt hisszük?

    Tévedés, hogy a barna vagy a félbarna kenyér csak attól más, mint a fehér, mert másféle gabona lisztjét használják hozzá.

  • Meglepõ, de igaz: nem az amerikaiak eszik a legtöbb hamburgert

    A britek eszik a legtöbb gyorséttermi ételt, õket alig lemaradva követik az amerikaiak - derült ki abból a nemzetközi felmérésbõl, amely az elhízást és az evési szokásokat vizsgálta. Világszerte 13 ország 9000 lakosát kérdezték meg étkezési szokásairól, illetve arról, milyen gyakran ellenõrzi a súlyát. A leghiúbbnak a franciák bizonyultak: õk naponta állnak mérlegre. A legritkábban viszont a szingapúriak mérik a testsúlyukat. Az emberek világszerte egyre kövérebbek - ez alól csak az Ázsia bizonyos részein élõk jelentenek kivételt.

  • Micsoda disznóságok!

    A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
    A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Tavaszi fáradtság

    Idegesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Ez vajon a tavaszi fáradság jele, kimerült a szervezet vitaminkészlete, vagy túlhajszolt életmód következménye? Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergõ madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja. A XXI. században is elõfordulhat még vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság?

  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

    Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

  • A halételekrõl

    Honfoglalóink és a késõbbi századok konyhájának sajnos csak a hulladék morzsáit ismerjük. Amit a régi korok szokásairól tudunk az, részben a nagyurakét õrzi. A köznépire csak a néprajzi és más összehasonlító tudományok segítségével tudunk visszavonatkoztatni. A 15.századig hazai konyha-recept csak egy kézen megszámlálható mennyiségben maradt ránk. Mátyás királyunk után lett divatos-külföldi mintára-megörökíteni az étkek és italok elkészítéséhez adandó recepteket.

  • Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludni

    Naponta egy marék diótól jobbat lehet aludniAmikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt. A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége. A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali.

  • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

    "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

    Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  • Almával megelõzhetõ az asztma kialauklása

    Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdõívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenõrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendõ gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.