rss
  • Csípõs ételek fogyasztásával hatékonyabban fogyhatunk

  • A csilipaprika fogyasztása serkenti az anyagcserét és segít a zsírégetésben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

    A University of California kutatói azt állítják, a csípõs paprikával ízesített ételek oxidálják a lerakódott zsírrétegeket és az anyagcserét is serkentik. Az érzékenyebb ízlelõbimbókkal rendelkezõk is profitálhatnak a csilipaprika jótékony hatásaiból anélkül, hogy meg kellene küzdeniük a csípõs ízzel. A csípõs paprikák fõ alkotóelemét, a kapszaicint ugyanis a nem csípõs paprikákban is megtalálták.

    A kutatók a csilipaprika étrendre gyakorolt hatását tanulmányozták, miután felkeltette érdeklõdésüket, hogy a csípõs paprika megizzasztja az embereket. 34 férfit és nõt kértek meg kalóriaszegény étrend fogyasztására, miközben nem csípõs paprikát vagy placebót is kaptak. A legtöbb kapszaicint fogyasztóknál az energiafelhasználás csaknem kétszerese volt a kontrollcsoportban mért értéknek.

    Medipress


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mit együnk ha Londonba utazunk?

    Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitûnõ alapanyagokból egyszerû, de ízletesen elkészített ételeket.

    A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelezõ" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára.

  • Tippek az egészséges uzsonnához

    Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!

  • Nem a sörtõl nõ a sörhas

    A sör, azaz a folyékony kenyér a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem hizlal, hanem egyenesen fogyaszt – vélik lengyel kutatók.

    Ám mielõtt a sörkedvelõk túlzottan fellelkesülnének, nem árt tudni, hogy súlycsökkentõ hatását eleddig még csupán a patkányokon sikerült megfigyelni - olvasható a JNews címû orosz nyelvû hírportálon. A Varsói Nemzeti Közegészségügyi Intézet által végzett kísérletek során a kutatók eredetileg a sörnek a magas vérnyomásban szenvedõ betegekre gyakorolt hatását kívánták vizsgálni.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • Hungarikummá tette a palacsintát

    Gundel Károly 125 éve született

    A magyar szakácsmûvészet elsõ és máig legnagyobb tekintélyû mestere - akinek neve ma már fogalom - 125 évvel ezelõtt, 1883. szeptember 21-én született Budapesten. Önmagát nem elsõsorban vendéglõsnek tekintette, hanem vendéglátó házigazdának.

    Nemcsak a magyar szakácsmûvészetet tette híressé, hanem évtizedeken át jelentõs része volt az akkori országimázs kialakításában és ma is turistavonzó tényezõ.

  • A nagy mennyiségû folyadékfogyasztás káros is lehet

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségû folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros mûködését jelezheti.

    A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségû víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elõ. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma összefügg a víztartalommal.

  • Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

    Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

    Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Édes italok és a döntéseink kapcsolata

    Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következõ hónapban egy nagyobbat?

    Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnõ a kísértés az azonnali lehetõségek után. Egyszerûen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövõvel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk. Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

  • Egészségesen is lehet torkoskodni

    Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

    Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

  • Szögletes görögdinnye 'Az ízek ábécéjébõl'

    Ez szinte hihetetlen!

    Moszkva - Négyszögletes japán görögdinnyével kedveskedik vásárlóinak egy moszkvai áruházlánc, "Az ízek ábécéje".

    A dinnye négyszögesítése három évtizede Sikoku-sziget (Shikoku) termesztõinek sikerült. Azóta módszerüket más japán termesztõk is meghonosították, de a szigetországban a kúpalakú dinnye sem ritkaság. - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon.

  • Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónak

    Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónakAz arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük. A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is.

  • Növelik az optimizmust a zöldségek

    Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.

  • Ananásszal az egészségért

    Ananász - gazdag vitaminforrás és fehérjebontó

    Ezzel kapcsolatban ismeretes egy tévhit. Mégpedig az, hogy a gyümölcs friss húsában megtalálható hatóanyag a bromelin enzim, zsírégetõ hatással rendelkezik, azonban annál értékesebb fehérjebontó képessége. Magas rosttartalma miatt az ananászt ─ tévesen ─ negatív kalóriaként is említik, feltételezve, hogy szervezetünk a szívós rostokkal vívott küzdelem során több energiát használ fel, mint az ízletes növénybõl származó kalóriamennyiség.

  • Ezzel a zöldséggel gyorsan, egészségesen fogyhat!

    Jó hír az erõs ételek kedvelõinek: úgy tûnik, a kapszaicin, a paprika és a bors csípõsségéért felelõs anyag gátolja a zsírképzõdést - legalább is tajvani kutatók szerint. A kapszaicin a szakemberek szerint ugyanis a fejlõdõ zsírsejteket önmegsemmisítésre késztetheti. Azért nem érdemes a vacsorát csípõs borsmártásba áztatni. A tajvani kutatócsoport ugyanis a kapszaicin zsírsejtekre kifejtett hatását még csak laboratóriumi körülmények között tesztelte.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • Kiváló immunerõsítõ: a lime

    A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli idõszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erõsítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Õshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerûségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is.

  • Jól sikerült a szójacsirke

    Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletõjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetõen a szójalisztbõl elõállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízû és -színû szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük. A folyamat lényege, hogy a szójalisztbõl fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az õrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá.

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.