2021.01.19. - Sára, Márió

Étrendtõl függ a férfiasság?

Étrendtõl függ a férfiasság?
Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierõ mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétõl és minõségétõl...

A férfiak tesztoszteronszintjét (a Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus címû amerikai folyóirat szerint) az egészségtelen étkezés negatívan befolyásolja. A kutatók több mint 1600 férfi életét követték figyelemmel, csaknem 17 éven keresztül. Nézték mit esznek, mennyit mozognak, dolgoznak, mi a rendszeres otthoni programjuk.
bohócdoktor vizit szja 1%

Megállapították, hogy a vizsgált férfiak nemi hormonjának csökkenésében olyan tényezõk is szerepet játszottak, mint az ülõ életmód és az egészségtelen vacsorák. A sok zsíros, szénhidrátdús, és mesterséges anyagokban bõvelkedõ étel elfogyasztása mellett a mennyiség sem elhanyagolható. A zóna adagok ugyanis nem jellemzõek a veszélyeztetettekre.

A tesztoszteron csökkenése az idõsödés folyamata során bizonyos mértékig elkerülhetetlen, ám a folyamat gyorsulásában az életforma is sokat határoz. Ha a testtömegindex akár csekély mértékben is nõ, a tesztoszteron annyit csökken, amennyit normál esetben csak tíz év alatt csökkenne. Sõt, ha ehhez még hozzávesszük a hízásból eredõ egyéb egészségi problémákat is, nem csodálkozhatunk a férfiak harci habitusának csökkenésén.

Az afrodiziákumként elhíresült szerek, de még a magvak, gyógynövények fokozott fogyasztása sem segít hathatósan ezen a problémán. Az eredmények szerint a férfiak egészséges életmódja, testsúlyuk stabilizálása mérhetõ módon lelassíthatja a tesztoszteronszint apadását. Tehát a nõk fõzési tudományának a jó cél érdekében való felhasználása elodázza az erõsebbik nem idõsödését, és az ezzel járó kellemetlen tüneteket.

Az adagok csökkentése is lényeges. Bevethetõ a terített asztalnál a fogyókúrásoknak is méltán javasolt "kis tányéron optikailag nagyobbnak tûnik az adag" trükk. A gyomorkorgást pedig el kell fedni egy kis zenével...
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!