rss
  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

  • Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

    Egyél erõt!

    Mivel mindennapjaink során a legtöbb energiát táplálékkal vesszük magunkhoz, óriási a jelentõsége annak, hogy mikor, mit és hogyan eszünk. A nyers, minél kevesebb feldolgozáson és tartósításon átesett ételek tartalmazzák a legtöbb erõt, ilyenek a friss zöldségek, a gyümölcsök és a gabonaféleségek. Ezeket az ételeket közvetlenül a Nap táplálja, ezért tiszta energiával látják el a testünket, segítenek lelki békénk megtalálásában, nyugtatják és tisztítják az elmét, amely így képes kontrollálni a testet, és egyensúlyba hozni az energiákat. Ezért a zen szakácsok elsõsorban növényi alapanyagokból állítják össze menüjüket, mert ezek fogyasztása után érezhetjük leginkább energikusnak és tettre késznek magunkat. A konzervek, a félkész ételek és a por alapú élelmiszerek rendszeres fogyasztásától testünk energiaszintje alacsonnyá válik, ezáltal nemcsak az ellenállóképességünk csökken, de a közérzetünk is romlik. A mesterséges energiák hatására elménk megtelik „nehéz” gondolatokkal és érzelmekkel. Ráadásul az adalékanyagok bevitele csökkenti az aktivitásunkat, ezért hajlamosak vagyunk serkentõk (koffein, alkohol) után nézni, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten. Ha a zen étrendet követjük, nem keveredhetünk ilyen csapdába, mert a zen menü nem a táplálékok kalória- vagy vitamintartalmára, hanem az azokban rejlõ „erõre” helyezi a hangsúlyt.

    Milyen a hatása?

    No, de honnan tudhatjuk, mennyi erõ van egy adott ételben? Erre egyszerûen választ kaphatunk, ha megfigyeljük, hogy az egyes ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre: egy kiadós vasárnapi ebéd vagy egy könnyû saláta után érezzük magunkat frissebbnek? Étkezés után célszerû magunknak egy kis idõt hagyni a pihenésre, közben koncentráljunk arra, milyen hatással volt ránk az adott étel. Ha az evéstõl elfáradtunk, a táplálék valószínûleg több energiát vett el az emésztéshez, mint amennyit szolgáltatott. Ha viszont felfrissültünk és új energiával telítõdtünk, akkor jól választottuk meg a menüt.

    7 fontos tanács

    A zen táplálkozás legfõbb hozzávalói megegyeznek az egészséges életmód alapelveit követõ ételkészítéssel. Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyekre a zen különös gondot fordít:

    1. Étrended minél nagyobb arányban tartalmazzon növényi eredetû táplálékot! Az egészséges egyensúly fenntartásához az optimális arány 70:30 lenne az állati eredetûekkel szemben.
    2. Fehér liszt helyett használj teljes kiõrlésû rozs-, kukorica-, vagy grahamlisztet!

    3. A készen vásárolható tésztákat váltsd ki a gabonák széles választékával: próbáld ki a hántolt árpát, a zabpelyhet, a rozspelyhet, a barnarizst, a kölest.

    4. Ha csak teheted, hidegen sajtolt növényi olajokkal fõzz!

    5. Felejtsd el a finomított cukrot, helyette édesíts mézzel!

    6. Lehetõleg kerüld a mirelitáruk fogyasztását, mert ezek a hûtés során elveszíthetik természetes energiáik nagy részét.

    7. Tartózkodj a tartósítószereket, a szén-dioxidot és a cukrot tartalmazó italoktól, facsarj inkább friss zöldség- és gyümölcsleveket!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?

    Olcsó húsnak híg a leve - szokták mondani. Ez a virsli esetében nem éppen igaz: egyrészt sok termékben alig van hús, másrészt sokszor a drága is ehetetlen, ahogyan az a Kosár fogyasztóvédelmi magazin egyik felmérésébõl kiderül.

    A jó minõségû virsli ára valójában vetekszik a téli szalámival, a fogyasztóvédõk szerint 3100 forint volt kilója a teszteltek közül a legjobb minõségû árunak. A virsli ABC ismeretében talán tudatosabban vásárolhatnak a szilveszteri bulira készülõk.

  • Egy kis spanyol gasztronómia

    " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

    Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
    megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Az éltetõ víz

    Éhezni akár egy hónapig is lehet, de szomjazni legfeljebb egy hétig. Ebbõl a ténybõl kiindulva igen elszomorítóak azok az elõrejelzések, miszerint századunk legnagyobb kihívása a Föld ivóvízkészletének megmentése, megõrzése lesz.

    A tiszta víz életre és egészségre gyakorolt hatását (i. e. 460-377) a görög Hippokratész terjedelmes mûben taglalta: "Az ivóvíznek nedvesítõ és lehûtõ tulajdonsága van, mert nedvességet ad a testnek. A legjobb vizek, amelyek magas vidékrõl és földes dombokról folynak. Ezek édesek, tiszták, télen melegek, nyáron hidegek.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

  • Miért ne vegyél kínai fokhagymát?

    Miért ne vegyél kínai fokhagymát?Már sokat írtunk a fokhagymáról, erről a rendkívüli növényről. Naponta fogyasztjuk (más növényekkel együtt), így érdekes módon nincs is problémánk pl. a magas vérnyomással vagy az egyszerű náthával. Azt azonban nem tudtuk, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja, azaz sokan annyire méltatják, hogy még egy évben kiemelten imádják is. Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény tehát megérdemli, hogy szenteljünk neki egy cikket, egyben ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

  • A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

    Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

    A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

    Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Házi barackbefõtt

    A befõzés gyümölcsök, zöldségek elrakása késõbbi fogyasztásra. Szörpöket, lekvárokat, kompótokat, savanyúságokat, sõt, ha idõnk engedi, talán még fûszerolajakat is elteszünk.

    A befõttek titka nem csak az ízükben, hanem a külsejükben is rejlik. Szánjunk idõt arra, hogy igazán ízletes és különleges befõtteket és savanyúságokat készítsünk, amelyek majd jól fognak mutatni a spejzban és a család asztalán is.

  • Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik

    Budapest - Allergiás reakciót kiváltó színezék, hõkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.

    A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, fõként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

  • A kávé jótékony hatásai a szervezetre

    Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

    A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

    Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.

  • A rostban gazdag táplálkozás segít egészségesnek maradni

    A rostban gazdag táplálkozás segít egészségesnek maradniA rostban gazdag növényi eredetű táplálkozás előnye sokrétű, segít egészségesnek maradni. Egyfelől azáltal, hogy telítettséget okoz, azaz csökkenti az étvágyat, másrészt több betegség kialakulásának a megelőzésében játszik szerepet. Ilyenek a különböző bélrendszeri megbetegedések, de szabályozzák szervezetünk koleszterin és vércukorszintjét is. Reggelire jó választás a müzli, vagy gabonapehely friss, vagy aszalt gyümölccsel. Ha nem szeretjük a gabonapelyhet, akkor együnk zöldséget, paprikát, paradicsomot, káposztát, vagy salátát.

  • WOK, a kínai konyha remekmûve

    A kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben fõznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.

    A wokot eredetileg nyílt tûzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hõelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így messzemenõen megõrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetõkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szûrõkanál és a pároláshoz használt bambuszkosárka.

  • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

    Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

  • Erdély különleges ételei

    Transilvania, Zilbenburger, Dacia, Erdély ugyanazt a tájat jelenti. Magyar, román, szász, örmény, zsidó úgy élt itt együtt évszázadokon át, hogy mindegyik gazdagította a másikat, és mindegyik gazdagodott a másikból. Erdély földjének és a rajta élõ népeknek sajátos egyéniségük van. Az erdélyi tájakon lakó népekben a történelem közös egyéniséget alakított ki, de közelrõl nézve végtelenül változatos ez az arc tájegységenkint, népcsoportonkint, sõt falvanként is.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...