2024.03.29. - Auguszta

A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

A legjobb energetizáló táplálkozási tippek
Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egyél erõt!

Mivel mindennapjaink során a legtöbb energiát táplálékkal vesszük magunkhoz, óriási a jelentõsége annak, hogy mikor, mit és hogyan eszünk. A nyers, minél kevesebb feldolgozáson és tartósításon átesett ételek tartalmazzák a legtöbb erõt, ilyenek a friss zöldségek, a gyümölcsök és a gabonaféleségek. Ezeket az ételeket közvetlenül a Nap táplálja, ezért tiszta energiával látják el a testünket, segítenek lelki békénk megtalálásában, nyugtatják és tisztítják az elmét, amely így képes kontrollálni a testet, és egyensúlyba hozni az energiákat. Ezért a zen szakácsok elsõsorban növényi alapanyagokból állítják össze menüjüket, mert ezek fogyasztása után érezhetjük leginkább energikusnak és tettre késznek magunkat. A konzervek, a félkész ételek és a por alapú élelmiszerek rendszeres fogyasztásától testünk energiaszintje alacsonnyá válik, ezáltal nemcsak az ellenállóképességünk csökken, de a közérzetünk is romlik. A mesterséges energiák hatására elménk megtelik „nehéz” gondolatokkal és érzelmekkel. Ráadásul az adalékanyagok bevitele csökkenti az aktivitásunkat, ezért hajlamosak vagyunk serkentõk (koffein, alkohol) után nézni, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten. Ha a zen étrendet követjük, nem keveredhetünk ilyen csapdába, mert a zen menü nem a táplálékok kalória- vagy vitamintartalmára, hanem az azokban rejlõ „erõre” helyezi a hangsúlyt.

Milyen a hatása?

No, de honnan tudhatjuk, mennyi erõ van egy adott ételben? Erre egyszerûen választ kaphatunk, ha megfigyeljük, hogy az egyes ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre: egy kiadós vasárnapi ebéd vagy egy könnyû saláta után érezzük magunkat frissebbnek? Étkezés után célszerû magunknak egy kis idõt hagyni a pihenésre, közben koncentráljunk arra, milyen hatással volt ránk az adott étel. Ha az evéstõl elfáradtunk, a táplálék valószínûleg több energiát vett el az emésztéshez, mint amennyit szolgáltatott. Ha viszont felfrissültünk és új energiával telítõdtünk, akkor jól választottuk meg a menüt.

7 fontos tanács

A zen táplálkozás legfõbb hozzávalói megegyeznek az egészséges életmód alapelveit követõ ételkészítéssel. Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyekre a zen különös gondot fordít:

1. Étrended minél nagyobb arányban tartalmazzon növényi eredetû táplálékot! Az egészséges egyensúly fenntartásához az optimális arány 70:30 lenne az állati eredetûekkel szemben.
2. Fehér liszt helyett használj teljes kiõrlésû rozs-, kukorica-, vagy grahamlisztet!

3. A készen vásárolható tésztákat váltsd ki a gabonák széles választékával: próbáld ki a hántolt árpát, a zabpelyhet, a rozspelyhet, a barnarizst, a kölest.

4. Ha csak teheted, hidegen sajtolt növényi olajokkal fõzz!

5. Felejtsd el a finomított cukrot, helyette édesíts mézzel!

6. Lehetõleg kerüld a mirelitáruk fogyasztását, mert ezek a hûtés során elveszíthetik természetes energiáik nagy részét.

7. Tartózkodj a tartósítószereket, a szén-dioxidot és a cukrot tartalmazó italoktól, facsarj inkább friss zöldség- és gyümölcsleveket!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!