Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
7 hónapos kortól kevés olívaolajat tehetünk a zöldségek alá a pároláshoz és fehérrépát is hozzászelhetünk. 8 hónapos kortól zeller is kerülhet bele.
Gyümölcsös dara (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 4 evõkanál kukoricadara, annyi víz, amennyit felvesz, 1 alma, 1 banán, kevés fahéj
A darát vízben puhára és pépesre kell fõzni, majd az almával és a banánnal összeturmixolni, kevés fahéjjal ízesíteni, laktató gyümölcsös csemege. Az alma édesebb és könnyebben turmixolható, ha a sütõben héjastól megsütöd és utána turmixolod hozzá a többihez.
Zöldséges-húsos rizs (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 2 evõkanál rizs, 1 szál sárgarépa, néhány szál petrezselyem, negyed pulykamell, 8 hónapos kortól 1 kicsi zellergumó, olívaolaj, negyed vöröshagyma
A rizst fõzd puhára a répával és a kockára vágott hússal (8 hónapos kortól elõször az olajon pirítsd a vöröshagymát, majd tedd rá a rizst és ha megpirult, akkor öntsd fel vízzel), a végén add hozzá az apróra vágott petrezselymet majd turmixold össze.
Néhány téli étel, amit a családnak készítesz és amibõl a baba is kaphat:
Vadas - a szószt kevés hússal turmixolva már 8 hónapos kortól kaphatja a baba, a zsemlegombócot csak 9 hónapos kortól
Húsleves - a répát, burgonyát és a húst turmixolva már 6 hónapos kortól adhatod, a levet és a fehérrépát 7 hónapos kortól, a karalábét és a zellert 8 hónapos kortól, a tésztát csak 9 hónapos kortól.
Paradicsomos húsgombóc - A szószt 8 hónapos kortól adhatod a krumplival és a gombóccal összenyomkodva.
Sült alma, sült sütõtök - mindkettõ 6 hónapos kortól adható, ha nem tettél hozzá cukrot vagy mézet, tehát csak magában sült
Lencseleves, bableves - A lencse és a bab puffaszt, ezért 9 hónapos kortól érdemes megkínálni vele a kicsit. A füstölt húst ne kapja a levesbõl a baba, csak a zöldségeket.
Tökfõzelék - rántás nélkül tejföllel habarva 8 hónapos kortól adható, rántással 10 hónapos kortól
Sárgaborsófõzelék - a párolt sárgaborsó 8 hónapos kortól adható, a fõzelék csak 10 hónapos kortól
Borsófõzelék - a párolt borsó pépesítve rántás nélkül 7 hónapos kortól adható (de puffadást okozhat, ezért érdemes átpasszírozni), rántással 10 hónapos kortól adjuk
Halászlé - ha nem csípõs 8 hónapos kortól adható, ügyelve a szálkákra, és tésztát ne adjunk 9 hónapos kor elõtt.