rss
  • A gyógyító méz

  • Élet, erõ, egészség...

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.

    A méz eredetét tekintve a virágos növények nektárjából és egyéb a növényeken kiváló édes nedvekbõl származik /pl. harmatméz - tölgy, fenyõ stb. /.

    A mézek összetételüket tekintve tartalmaznak:

    • könnyen emészthetõ cukrokat -gyümölcscukrot és szõlõcukrot /fruktózt és glukózt /
    • fontos ásványi anyagokat - K, Mg, Ca, P, Fe, Cu, Co, Si, Mn, Mo, J, Zn stb.
    • 22 makro- és mikroelemet
    • fontos enzimeket és savakat
    • kevés vitamint

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

    Rendszeres fogyasztása elõsegíti a vérképzõdést, gyarapítja az immunrendszer védekezõ sejtjeit / limfociták /. Légúti betegségek, asztmatikus panaszok, sõt a TBC gyógyításában is elõnyös a méz, fõként a vöröshagymaméz fogyasztása.

    Belsõleg napi 1-3 evõkanál pótolja a cukrot, nyugtat, lefekvés elõtt fogyasztva segít alvászavar esetén is.

    A mézet nemcsak belsõleg, hanem külsõleg is felhasználhatjuk pl. horzsolások, sérülések, sebek gyógyításánál, égésnél, fekélyeknél jó sebelzárást biztosít, megakadályozva az ödémák kialakulását. Bõrbe masszírozva ozmotikus erejének, magas káliumtartalmának köszönhetõen méregtelenítõ hatása is számottevõ.

    A leginkább javallott méz az akár híg, akár beikrásodott állagú vegyes virágméz. Az ikrás sûrû méz minõsége nem változik, mégis az emberek az ilyen mézet gyakran hamisnak vélik, pedig a hamisítók inkább a hígabb, átlátszó akácmézet hamisítják, mivel azon nagyobb a haszon. A besûrûsödött üveges mézet 50 0 C- os vízfürdõbe helyezve néhány óra alatt ismét folyékonnyá tehetjük, miután a szõlõcukor-kristályok feloldódnak benne, és maga a méz minõsége nem károsodik.

    A mézek valamennyi fajtája kiváló energiaforrás: elõsegítik úgy a fizikai, mint a szellemi fáradtság utáni regenerálódást.

    Legismertebb fajtamézeink és hatásaik:

    • Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsav-túltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad.

    • Aranyvesszõ méz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertõtlenítõ.

    • Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színû, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthetõ, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.

    • Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.

    • Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. Íze pikánsan kesernyés. Fogyasztása visszér-panaszoknál és trombózisok megelõzésére javallott.

    • Hajdinaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erõsítõ hatású. Rendszeres fogyasztása elõnyösen hat a bõrképzõdésre.

    • Harmatmézek. Sötét, barnás-fekete színû fûszeres ízû mézek, tölgy, fûz, fenyõfákról származnak. Jó immunerõsítõ, roboráló, vesemûködést serkentõ mézek.

    • Hársméz: kellemes ízû, fûszeres méz, amely légúti hurutoknál, görcsöknél, lázas állapotnál ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.

    • Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízû, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erõsítõ.

    • Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megtartja. Álmatlanságra, vesepanaszokra ajánlott.

    • Lóhereméz: halványsárga, zsírszerû méz. Fõként érzékeny gyomrúaknak ajánlott.

    • Medvehagyma méz: kevésbé ikrásodó, pikáns ízû, fûszeres gyógyméz. Fõként a Mecsek vidékén gyûjthetõ.

    • Mentaméz: zamatos, világos-zöldes színû, mely sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentõ, puffadást csökkentõ, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.

    • Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színû, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.

    • Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémszerû méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.

    • Selyemkóró méz: vagy ahogyan a méhészek nevezik: vaddohány méz, amely kimondott hungaricum. Kiváló aromájú, fûszeres ízû csemege méz.

    • Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz is igazi hungaricum. Trombózis-megelõzõ hatású.

    • Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.

    • Vöröshagymaméz: sárgás színû, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Õsrégi konyhai fûszernövényünk a hagyma

    Õsrégi konyhai fûszerünk a vörös hagyma, amely nemcsak ételeinket ízesíti, de az egészségünket is helyrehozza - néhány, nagyanyáink által is õrzött módszerrel.

    A magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi a vörös hagymát. Már az egyiptomiak is ismerték jótékony hatását, Ízisz szent növényének tartották. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével.

  • Nem segített a szívbetegeken az omega-3 zsírsavas margarin

    Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

    Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon.

    A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

  • Mûzlit reggelire

    Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

  • Káposzta: Az egészségünk forrása lehet

    A káposztafélék a keresztes virágúak családjába tartozó többi zöldséggel együtt (kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, retek, torma) vitaminokban igen gazdagok.

    A legtöbb vitamin a külsõ, sötétebb levelekben található. Sok C-vitamint, K-vitamint, ß-karotint, B1-vitamint, folsavat és E-vitamint tartalmaznak, s a bennük lévõ kalcium mennyiség is jelentõs. A kelkáposzta vastartalma is számottevõ, azonban a vas felszívódása a növénybõl nem olyan jó, mint pl. a húsokból.

  • A spárga

    Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrõ tornagyakorlat, kötözõ anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amirõl beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a mûvészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani.

  • Mégis szívet véd a telített zsír?

    korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történõ evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

    Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzõs hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertette.

  • Dinnyemustra - tippek a jó választáshoz

    Elõfordult már önnel, hogy tököt vett? A jó dinnyéhez érteni kell!

    A magyar dinnye még jószerivel csak ezután kerül a piacokra, de az importált és Magyarországon termett dinnyénél egyaránt számtalan apró részletre kell figyelni, hogy igazán jó dinnyét vásároljon valaki. A dinnyét csak akkor szabad leszedni, ha megérett, - nem utóérõ gyümölcs - mert ha korábban szedik le, ízetlen marad. Míg a sárgadinnye esetében eligazíthatja a termelõt és a vevõt az illat, addig a görögdinnye esetében ez nincs így.

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • Hizlaló zsíros ételek

    Figyelmeztetõ címkéket ragasztatna a hizlaló élelmiszerekre egy fideszes országgyûlési képviselõ. Koszorús László az InfoRádiónak elmondta: a chipsek, a csokoládék és a magas cukortartalmú üdítõitalok bizonyítottan hizlalnak, amire fel kell hívni a fogyasztók figyelmét. A magyar férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekeknek pedig majdnem az egyharmada - mondta a politikus, aki szerint az étkezés mellett azzal is foglalkozni kell, hogy kapnak-e megfelelõ sportolási lehetõséget a fiatalok.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral

    Dzsemek és lekvárok készítése forralt borralA forralt bort inkább a téli, hidegebb hónapokban helyezzük előtérbe, de nyáron is kiválóan hasznosíthatjuk. Ez a kiválóan felmelegítő ital remek ízesítője lekvárjainknak is, sőt, egy kis zselésítő anyag hozzáadásával ő maga is alkalmas eltenni télire. Az így készült borlekvár nem csak ajándéknak kiváló: képzeljük el, amint egy ráérős reggelinél a friss péksüteményt kenjük meg vele. Mivel a forralás következtében csak minimális mennyiségű alkohol marad meg bennük, attól sem kell tartanunk, hogy fogyasztásuk után nem tudnánk felvenni a napi ritmust.

  • Kezdõdik az eper szezon!

    Az elsõ tavaszi, saját kertünkben is megtermõ gyümölcsünk az eper. Elõször csak pár szem kerül a konyhába, amit porcukorral, tejszínhabbal - vagy a nélkül - elmajszolnak a gyerekek, azután, ahogy olcsóbb lesz, komolyabb sütemények és desszertek készülnek belõle. A kísérletezõ kedvûek salátákba is tehetik, és amikor már sok van belõle, be is fõzhetjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a mûanyagos dél-európai szamócák, hazai eprek általában ízletesebbek.

  • Egy marék dió rendbe tesz

    Aki minden nap diót ropogtat, annak jó lesz az egészsége. Mindegy milyen szempont szerint vizsgáljuk a diót - legyen az táplálkozáskutatás, hagyományos kínai orvoslás vagy népgyógyászat: a dió a szervezet egészségjavító szempontjából fontos. A finom mag, egyedülálló kombinációja a fehérjének, a vitaminoknak, az ásványi anyagnak és az esszenciális zsírsavnak. Napi 50 gramm dió fogyasztásával, elérjük a felnõtt szervezet, Omega-3-zsírsav szükségletünket, mely körülbelül egy marék diót jelent.

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

    "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

    Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  • Wellness, spa, luxusfürdõ - otthon

    A test rituális megtisztulásának legegyszerûbb formája a fürdõ. Beutaló és hosszú utazás helyett alakítsuk ki saját spa-szentélyünket.

    Az angolszász wellness kifejezés nagyjából 25 évvel ezelõtt született az USA-ban. Az embert teljes egészként értelmezi, egyaránt törekszik a fizikai-, emocionális-, spirituális-, intellektuális-, és szociális harmónia megteremtésére.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.