rss
  • A gyógyító méz

  • Élet, erõ, egészség...

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.

    A méz eredetét tekintve a virágos növények nektárjából és egyéb a növényeken kiváló édes nedvekbõl származik /pl. harmatméz - tölgy, fenyõ stb. /.

    A mézek összetételüket tekintve tartalmaznak:

    • könnyen emészthetõ cukrokat -gyümölcscukrot és szõlõcukrot /fruktózt és glukózt /
    • fontos ásványi anyagokat - K, Mg, Ca, P, Fe, Cu, Co, Si, Mn, Mo, J, Zn stb.
    • 22 makro- és mikroelemet
    • fontos enzimeket és savakat
    • kevés vitamint

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

    Rendszeres fogyasztása elõsegíti a vérképzõdést, gyarapítja az immunrendszer védekezõ sejtjeit / limfociták /. Légúti betegségek, asztmatikus panaszok, sõt a TBC gyógyításában is elõnyös a méz, fõként a vöröshagymaméz fogyasztása.

    Belsõleg napi 1-3 evõkanál pótolja a cukrot, nyugtat, lefekvés elõtt fogyasztva segít alvászavar esetén is.

    A mézet nemcsak belsõleg, hanem külsõleg is felhasználhatjuk pl. horzsolások, sérülések, sebek gyógyításánál, égésnél, fekélyeknél jó sebelzárást biztosít, megakadályozva az ödémák kialakulását. Bõrbe masszírozva ozmotikus erejének, magas káliumtartalmának köszönhetõen méregtelenítõ hatása is számottevõ.

    A leginkább javallott méz az akár híg, akár beikrásodott állagú vegyes virágméz. Az ikrás sûrû méz minõsége nem változik, mégis az emberek az ilyen mézet gyakran hamisnak vélik, pedig a hamisítók inkább a hígabb, átlátszó akácmézet hamisítják, mivel azon nagyobb a haszon. A besûrûsödött üveges mézet 50 0 C- os vízfürdõbe helyezve néhány óra alatt ismét folyékonnyá tehetjük, miután a szõlõcukor-kristályok feloldódnak benne, és maga a méz minõsége nem károsodik.

    A mézek valamennyi fajtája kiváló energiaforrás: elõsegítik úgy a fizikai, mint a szellemi fáradtság utáni regenerálódást.

    Legismertebb fajtamézeink és hatásaik:

    • Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsav-túltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad.

    • Aranyvesszõ méz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertõtlenítõ.

    • Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színû, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthetõ, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.

    • Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.

    • Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. Íze pikánsan kesernyés. Fogyasztása visszér-panaszoknál és trombózisok megelõzésére javallott.

    • Hajdinaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erõsítõ hatású. Rendszeres fogyasztása elõnyösen hat a bõrképzõdésre.

    • Harmatmézek. Sötét, barnás-fekete színû fûszeres ízû mézek, tölgy, fûz, fenyõfákról származnak. Jó immunerõsítõ, roboráló, vesemûködést serkentõ mézek.

    • Hársméz: kellemes ízû, fûszeres méz, amely légúti hurutoknál, görcsöknél, lázas állapotnál ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.

    • Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízû, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erõsítõ.

    • Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megtartja. Álmatlanságra, vesepanaszokra ajánlott.

    • Lóhereméz: halványsárga, zsírszerû méz. Fõként érzékeny gyomrúaknak ajánlott.

    • Medvehagyma méz: kevésbé ikrásodó, pikáns ízû, fûszeres gyógyméz. Fõként a Mecsek vidékén gyûjthetõ.

    • Mentaméz: zamatos, világos-zöldes színû, mely sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentõ, puffadást csökkentõ, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.

    • Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színû, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.

    • Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémszerû méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.

    • Selyemkóró méz: vagy ahogyan a méhészek nevezik: vaddohány méz, amely kimondott hungaricum. Kiváló aromájú, fûszeres ízû csemege méz.

    • Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz is igazi hungaricum. Trombózis-megelõzõ hatású.

    • Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.

    • Vöröshagymaméz: sárgás színû, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

    Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

  • Veszélyes gyerekkozmetikumok!

    Milyen hatással vannak a fürdetõ és testápoló krémek a babákra? Okozhatnak-e allergiát a testápoló krémek babáknál? Okozhatnak allergiát a gyerekek számára készült naptejek? Számtalan kérdés, melyre most megtudhatja a választ. Minden anyuka szeretné a legtöbbet és a legjobbat megadni gyermekének, és így van ez a babaápolási termékek esetében is. Gyakran azonban a magát bababarátként kínáló termék között nehéz megtalálni azokat, amelyek valóban nem tartalmaznak az érzékeny bababõrt irritáló anyagokat.

  • A török konyha jellegzetességei

    A török konyhát, a francia és a kínai mellett, a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben elõállított alapanyagokból készül, és gyakran érdekesen fûszerezett és meglepõen finom.

    Egy hagyományos menü mezével kezdõdik, ami különféle elõételek széles választéka. Egyszerûen túl könnyû már ezekkel jólakni: hummous (csicseri borsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szõlõlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány), és miniatûr, töltött kenyértészták.

  • Befõzési tanácsok

    A befõzés megkezdése elõtt mindent gondosan készítsünk elõ. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befõzõ lábasra, tálra, fakanálra, merõkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre, tetõkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyûrûre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre, a nedves gõzöléshez megfelelõ nagyságú edényre, a száraz gõzöléshez pokrócokra, újságpapírra az üvegek betekeréséhez. A befõzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A hagymaszagú lábosban fõzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen.

  • Fogyj kényelmesen, szõlõvel!

    A szõlõ igazi csodaszer. Sok betegség természetes ellenszere - akár mazsola, szõlõlé, bor vagy szõlõmagolaj formájában. Segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nyáron felszedett plusz kilóktól is. A nyárra készülve még sokan belehúztunk a diétába, hogy jól, jobban álljon a bikini… Aztán jöttek a könnyû esték, finom falatok, pihentetõ szabadságok. A mérleg nyelve pedig újra ugyanott vagy még feljebb van, mint korábban. Ideje tenni valamit. A legkönnyebben, legegyszerûbben és legfinomabban szõlõvel szabadulhatunk meg a plusztól.

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

  • Kurkuma a csodafûszer

    Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

    Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • Nagy adag saláta, kisebb adag hús, sok gyümölcs

    Fogyasztóbarát kalóriaszegény étrend

    A kalóriaszegény étrenden élõk egy nap alatt jóval nagyobb tömegû ételt fogyasztanak el, és több hasznos tápanyaghoz juttatják szervezetüket, mint azok, akik kalóriadús élelmiszereket fogyasztanak - tûnt ki az amerikai dietetikusok szövetségének folyóiratában megjelent írásból.A sok gyümölcs, zöldség, és a rostban gazdag, teljes kiõrlésû magvak kedvelõi naponta több száz kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz, a létfontosságú vitaminokból...

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • Karácsonyi koszorúk

    Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik.

    A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, míg a piros Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája magyalból készült, melynek bogyói eredetileg fehérek voltak, ám Jézus vére ragyogó pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a fõbejárati ajtóra erõsítenek karácsonykor, elõször az Egyesült Államokban vált népszerûvé.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • Miért is fontos az Omega-3?

    Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelõ mûködésének fenntartásában, az egészség megõrzésében, és a betegségek gyógyításában.

    Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele. Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges mûködésében óriási szerepe van.

  • A tejtermékek közül a nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • Itt az eperszezon!

    Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • A gyógyító zsálya

    A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

    A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

  • Tudta-e, hogy...

    a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását és azt, hogy hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat vagy azt, hogy a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban állnak egymással: együttes egészségvédõ hatásuk sokkal nagyobb, mint az egyes anyagok külön-külön megnyilvánuló védõhatásának összege, azaz jelentõs mértékben fokozzák egymás hatását?

  • Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk

    Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

    A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.

  • A keveset mozgó fiatal nõk hamarabb lesznek cukorbetegek

    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az elkövetkezõ negyedszázadban duplájára - akár 366 millióra - is emelkedhet a Földön a cukorbetegek száma. A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány úgy látja, mindehhez azok a keveset mozgó fiatal nõk is hozzájárulhatnak, akik a majdani terhesség után jó eséllyel lesznek 2-es típusú cukorbetegek. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói és a Brigham Kórház orvosai több, mint egy évtizedes, húszezernél is több fiatal nõt vizsgáló programjuk végén megállapították, hogy az intenzíven sportoló nõk esetében 30-40 százalékkal kisebb a terhesség utáni cukorbetegség kialakulásának az esélye, mint lusta kortársaiknál.