2024.04.23. - Béla

A rozé borok reneszánszát élik Franciaországban

A rozé borok reneszánszát élik Franciaországban
Párizs - A sznobok hosszú idõn át lenézték, de a rozé most mégis reneszánszát éli Franciaországban.

Elsõsorban új szerepben: aperitifként, mert könnyebb és olcsóbb, mint a megszokott étvágygerjesztõk.

Részesedése az összborfogyasztásból az utóbbi tíz évben nyolc százalékról 21 százalékra emelkedett Francois Millo, a Provence-i Bortanács elnöke szerint.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szakértõk szerint egyedül ebbõl a borfajtából növekszik a termelés az utóbbi években. Ennek oka egyrészrõl, hogy egyre jobb rozék készülnek, másrészt viszont a fogyasztók ízlésének változása: megnövekedett a kereslet a könnyebb borok iránt.

Párizsban, az elegáns Saint-Germain-des-Pres negyedben fekvõ, legendás Lipp sörözõben - Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir törzshelyén - a tulajdonos kedvezményes áron kínálja a hagyományos aperitifeket, az ánizspálinkát, a vodkát és a gint, mégis a legtöbb vendég rozét kér. A tulajdonos szerint ennek oka, hogy manapság "az emberek jobban kímélik a pénztárcájukat, józanok akarnak maradni, és sokkal jobban félnek a közúti szondázásoktól".

"Ezentúl a rozé egyszerû, de kifinomult, igényes és nagyon demokratikus ital a vörösökhöz képest" - magyarázza Gilles Masson, a dél-franciaországi Vidauban Rozékutató és -Kísérleti Központjának igazgatója. És noha a világ rozétermelésének többségét (10 százalék) még mindig a gallok adják, nõtt a termelés Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és a Magreb országaiban is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!