2024.04.16. - Csongor

Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket

Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket
Minden nap tüsténkedünk a konyhában, elkészítünk sok féle finomságot.

Az ételkészítés egyik elengedhetetlen kelléke a fûszer. Rengeteg féle fûszerrel találkozhatunk. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.

A következõkben láthatják, hogy milyen fûszerekkel ízesíthetjük a különféle leveseket, húsokat, halakat, vadakat, zöldségeket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Levesekhez általában a következõ fûszerek használatosak:

*gulyáslevesekhez:
feketebors, kömény, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika
*gyümölcslevesekhez:
citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfûszeg,
*hallevesekhez:
babér, borsfû, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfû, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfûszeg, tárkony, vöröshagyma
*hús- és erõlevesekhez:
bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfû, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika
*zöldséglevesekhez:
fehérrépa, feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zeller

Húsokból, szárnyasokból készült ételekbe néhány fûszer:

*bárányhoz, birkához:
bazsalikom, borsfû, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfû, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfûbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
*borjúhoz:
bazsalikom, borsfû, curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya
*marhához:
babér, bazsalikom, boróka, borsfû, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfû, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
*disznóhoz:
babér, borsfû, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfû, koriander, kömény, lestyán, majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya
*csirkéhez:
borsfû, citromfû, curry, kakukkfû, kömény, majoranna, metélõhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya
*kacsához:
borsfû, babér, kakukkfû, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya
*libához:
borsfû, édeskömény, fekete üröm, kakukkfû, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya
*pulykához:
borsfû, curry, kakukkfû, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya

Halak, vadak, gombák - milyen fûszerekkel ízesíthetjük az ilyen ételeket?

*sült halakhoz:
borsfû, kakukkfû, tárkony
*tengeri halakhoz:
babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfû, kapor, majoranna, metélõhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring
*nyúlhoz:
babér, bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya
*õzhöz, szarvashoz:
babér, boróka, borsfû, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya
*gombákhoz:
bazsalikom, bors, borsfû, citromfû, kakukkfû, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring, tárkony

Zöldségek, raguk elkészítéséhez:

*babhoz:
babér, bazsalikom, borsfû, fehérrépa, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma
*borsóhoz:
bazsalikom, borsfû, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya
*burgonyához:
babér, bazsalikom, borsfû, feketebors, kakukkfû, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma
*fehérrépához:
borsfû, kapor, majoranna
*karfiolhoz:
édeskömény, kapor, metélõhagyma, rozmaring
*káposztához:
borsfû, feketebors, kakukkfû, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zsálya
*kelkáposztához:
feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma
*lencséhez:
babér, borsfû, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma
*paradicsomhoz:
babér, bazsalikom, borsfû, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélõhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya
*savanyú káposztához:
bazsalikom, borsfû, kakukkfû, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma
*spenóthoz:
fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya
*tökhöz:
bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony
*zöldbabhoz:
borsfû, fokhagyma, kakukkfû, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!