Levesnek, salátának, rakva, töltve, étvágygerjesztõnek és fõételnek egyaránt népszerû. A grillpartik kedvence, ugyanis megpirítva és jól megfûszerezve olcsó és mutatós köret, de a vegetáriánusok számára kiválóan pótolja a húst is.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A cukkíni kiválóan dúsítja például a fasírtféléket, és egyben könnyíti is: húspástétomokba is nagyszerû, mert alacsonyabbá teszi azok kalóriatartalmát és egyben húspótló.
Bár sokan íztelennek tartják, ezt a hátrányt elõnyként is fel lehet fogni. Kaméleon módjára viselkedik ugyanis a cukkíni: érdekesebbé teszi a lecsót, izgalmassá, színessé a zöldségköreteket, salátákban pedig felismerhetetlenné válik. Uborka helyett érdemes salátákba kockázni, mert kevesebb a víztartalma és így nem áztatja el a "kompozíciót".
Ugyanúgy lehet rántani mint a patisszont, bár így már nem számít fogyókúrás fogásnak, akárcsak a rakott, töltött változat.
Külföldön kedvenc összetevõje a mártásokkal kínált zöldséghasábos összeállításoknak. Ilyenkor zsenge sárgarépát, zöldhagymát, zellerszárat állítanak egy-egy mutatósabb pohárba és különféle szószokba mártogatják, a legelegánsabb partikon is.
Chips és sós mogyoró helyett korszerûbb étvágygerjesztõ, hiszen nincs benne sok kalória és tartósítószer.
Töltött cukkíni
Cukkíni saláta
Cukkíni a húsok mellé (grillezve)