Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt. Természetesen különbözõ mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, a bennük levõ gyümölcs fajtájától és a gyümölcshányadtól függõen. Leggyakrabban C-vitaminnak találkozhatunk, de A-vitamin, folsav és kálium is megtalálható a gyümölcslevekben.