rss
  • Üdítõ gyümölcsök

  • Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

    Mára viszont találhatunk mesterséges édesítõszerrel készült üdítõket, amely energiát nem tartalmaz. A gyümölcslevek különbözõ százalékos arányban tartalmazzák a gyümölcsöt, napjainkban egyre terjed a 100%-os változat, amelyet sûrítménybõl állítanak elõ. Az egészséges táplálkozás szempontjából a legmagasabb tápértékkel a natúr gyümölcsbõl facsart italok bírnak.

    Természetesen különbözõ mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, a bennük levõ gyümölcs fajtájától és a gyümölcshányadtól függõen. Leggyakrabban C-vitaminnak találkozhatunk, de A-vitamin, folsav és kálium is megtalálható a gyümölcslevekben.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Kalciumforrás vagy allergén?

    A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?

  • A szójaevés csökkentheti a tüdõrákkockázatot

    A nemdohányzó, sok szóját evõ férfiak kockázata kisebb a tüdõrákra - állapította meg egy japán tanulmány.

    A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek növényi ösztrogének, és a humán ösztrogén hormonhoz hasonlóan rákellenes tulajdonságaik lehetnek a hormonszinttõl függõ ráktípusoknál, például az emlõ- vagy a prosztatadaganatoknál - jegyzik meg az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklapban közzétett cikkükben a szerzõk.

  • Életmódunk és a rák

    A Harvard kutatói kimutatták, hogy a rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak. A rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb közleményében. A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényezõ valamelyike szerepet játszott a végkifejletben.

  • Hat igazi vágykeltõ finomság

    Egy igazán romantikus vacsorát szeretne?

    Persze fontos a gyertyafény és a halk zene, de még fontosabb az étel, ami teljesen új szintre tud helyezni egy vacsorát. Különösen, ha olyan ételeket választunk, amelyek megfelelõen hatnak hormonszintünkre és elõsegítik, hogy az este további része is jól sikerüljön. De pontosan melyek ezek a már-már afrodiziákumnak számító étkek? Lássunk egy csokorra valót belõlük. Ilyen étel a spárga, az avokádó, a chilli paprika, a csokoládé, a medvecukor és az osztriga.

  • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

    Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

  • Naponta nyolc pohár víz?

    Az amerikaiak az iskolában azt tanulják, hogy az egészség alapja napi nyolc pohár víz megivása, noha az utóbbi idõben többen azt állították: ez mendemonda és tudományosan megalapozatlan. Többszáz év kultúrtörténeti és orvostudományi adatainak áttekintése megmagyarázza a ma már világszerte elterjedõ nézet hátterét és valóságtartalmát.

    A turisták táskájuk, telefonjuk, fényképezõgépük mellett szinte mindig viszik a vizes üveget és még az Eiffel torony megcsodálása közben is rendszeresen kortyolnak belõle.

  • Fekete áfonya és eper

    A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok mûködésére, derül ki amerikai kutatók felmérésébõl. A Neurobiology of Aging online kiadásában közölt kutatásban állatokon végzett kísérletek eredményei igazolják a fenti állítást. A vizsgálatot végzõ orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az elsõ csoport normál táplálékon élt.

  • Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztani

    Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztaniTartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

  • Csokoládé: az istenek eledele

    Az istenek eledele, ami sok nõ szerint jobb mint a szex, de legalább ugyanolyan élvezetet okoz. Ez a csokoládé, amelybõl húsvét környékén a szokásos bonbonok, táblás csokik és csokoládészeletek mellett szinte végtelen mennyiségben jelennek meg a tojások, a nyulak, a csibék és a bárányok is.

    Európába Kolumbusz Kristóf hozta magával az elsõ zsák kakaóbabot, ajándékul pártfogójának, a spanyol királyi párnak. Európa azonban csak lassan fedezte fel magának a csokoládét: az elsõ kereskedelmi szállítmány 1585-ben érkezett Sevilla kikötõjébe.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

  • Sportolás, korhatár nélkül

    A test mozgásigénye nem függ a kortól. Sõt! A test gyorsabban öregszik, ha nem tornáztatjuk és nincs állandó edzésben. Nem túlzás azt állítani, hogy egy aktív negyvenévesnek lehet a teste olyan, akár egy 30 évesé. Függetlenül attól, hány évesek is vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás. Nagy buzgalmunkban azért éveink számát sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életvitelünk és testünk igénye változik.

  • A sok vörös hús növeli a nõk kockázatát a szélütésre

    Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nõknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nõ bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

    A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nõ egészségi állapotát követték nyomon 1997-tõl kezdõdõen. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevõnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nõket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak.

  • Viselkedészavart okozó ételadalékok

    Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat. A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet címû tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan...

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • A világ legerősebb paprikája

    A világ legerősebb paprikájaKözel négy év huzavona után Ed Currie amerikai paprikatermesztő megkapta azt az elismerést, amire a szakmában oly sokan várnak: Ed sokat mondó „Karolinai kaszás” nevű paprikája hivatalosan is bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe, mint a legerősebb csilipaprika. A dél-karolinai Fort Millben termesztett brutális erősségű paprika az erősséget mérő Scoville-skálán 1 569 300 értékig ugrott. Ezen a szinten a paprika óvatlan kóstolása már görcsös csuklást és hányást is okozhat.

  • Kerti partik italai

    Nem vitatható, hogy a kerti összejövetelek és bográcsozások legfontosabb itala a sör. Azonban ha egy kis változatosságra vágysz, és már unod a megszokott sör-ásványvíz-limonádé összeállítást, más hûsítõkkel is megkínálhatod a barátokat. Ha kerti parti, akkor hideg sör - amit nem mindig könnyû produkálni. Ha kicsi a hûtõd, készíts ki egy-két lavórt vagy vödröt és töltsd meg összetört jéggel - ez már a benzinkutaknál kapható - s ebbe állítsd a palackokat. Sokan alábecsülik a szükséges üdítõitalok mennyiségét is. Az autóval érkezõ vendégek, a fogyókúrázók és a gyerekek is szeretnék a szomjukat oltani.

  • A balatoni borokat szeretik legjobban a budapestiek

    Több mint hatvanezren látogattak ki a hétvégén a Budai Várban rendezett borfesztiválra, ahol a vendégek megválaszthatták a rendezvény legjobb borait. A versenyben a balatoni nedûk taroltak.

    Idén elõször speciális borbíráló informatikai rendszerrel, szakemberek segítségével egy órára bárki borbírává válhatott. Fõleg a magyarok, köztük is a fõvárosiak szavaztak, bár igen sok külföldi turista látogatott el a fesztiválra.

  • Tokaji borkrémleves álomdiéta módra:

    Az egyik legfinomabb õszi gyümölcs a szõlõ. Szeptemberben van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat.