rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Ezzel a zöldséggel gyorsan, egészségesen fogyhat!

  • Jó hír az erõs ételek kedvelõinek: úgy tûnik, a kapszaicin, a paprika és a bors csípõsségéért felelõs anyag gátolja a zsírképzõdést - legalább is tajvani kutatók szerint. A kapszaicin a szakemberek szerint ugyanis a fejlõdõ zsírsejteket önmegsemmisítésre késztetheti. Azért nem érdemes a vacsorát csípõs borsmártásba áztatni. A tajvani kutatócsoport ugyanis a kapszaicin zsírsejtekre kifejtett hatását még csak laboratóriumi körülmények között tesztelte.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A hangsúlyt a fejlõdés kezdeti szakaszában lévõ zsírsejtekre, az ún. pre-adipocytákra helyezték. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kapszaicin milyen hatást fejt ki ezekre a sejtekre.

    A vizsgálatot Gow-Chin Jen, a Taivani Nemzeti Chung Hsing Egyetem élelmiszertudományi és biotechnológiai tanszékének professzora vezette. Elõször egy kapszaicin kivonatott állítottak elõ, laboratóriumi körülmények között. Majd nyolc napon keresztül, naponta friss kapszaicin kivonattal kezeltek egérbõl származó pre-adipocytákat. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kapszaicinnek kitett pre-adipocyták elhaltak még azelõtt, hogy zsírsejtekké váltak volna.

    Fogyni szeretne? A kutatók egyelõre nem ajánlják diétás tanácsként a legfissebb eredményeket. A súlyvesztés alapelve egyszerû- égessen több kalóriát, mint amennyit fogyaszt- és nincs szükség erõs borsra vagy más egzotikus összetevõre. Sok ember számára a súlyvesztés minden, csak nem egyszerû. Ezért minden csípõs trükk és pikáns javaslat alighanem erõs érdeklõdésre számíthat.

    medipress


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sok rost? Hosszú élet?

    Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói szerint ha rostokban gazdag diétát követünk, 22 százalékkal csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, légzõszervi betegségek vagy egyéb más súlyos egészségügyi problémák miatt veszítsük életünket.

    A rostok csökkentik a szívbetegségek, a rákos elváltozások, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának esélyét is Segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást is.

  • Betiltanák a világ legdrágább kávéjának fogyasztását

    Indonézia legfelsõbb iszlám csoportosulása megtiltaná a hívõk számára, hogy fogyasszanak a világ legdrágább kávéjából, amelynek szemeit a cibetmacskák ürülékébõl gyûjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

    A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékbõl kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget.

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

    A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.

  • A banán és amit tudni kell róla

    A banán õshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre elõször arab kereskedõk vitték a VII. században.

    A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama késõbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba.

  • Megfelelõ táplálkozás, megfelelõ élelmiszerekkel

    Az egészségmegõrzés mára külön tudományággá nõtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerû táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelõen megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

    A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelõ táplálkozásélettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

  • Eltûnik a Happy Meal menü Kaliforniában

    Egyelõre csak néhány tucat kaliforniai gyorséttermet érint az a döntés, hogy betiltanák a játékos menüket, ha az étel több mint 485 kalóriát tartalmaz. Az egészséges ételek hiányával indokolják a döntést, az éttermek persze tiltakoznak.

    Betilthatják Santa Clara megye egy részén azokat a menüket, melyeknél játékot adnak nagy kalóriatartalmú ételekhez – írja a Los Angeles Times. A törvényhozók 3-2 arányban szavaztak a tiltás mellett, így a 485 kalóriánál nagyobb kalóriatartalmú ételek mellett nem lehet játékot ajándékozni.

  • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

    A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

    A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

    Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.

  • A lazac különlegesen jó az egészségnek

    A halételek rendszeres fogyasztása kifejezetten szívvédõ hatású, de a lazachús különös színét adó festékanyagról most azt is kimutatták, hogy védi a géneket hordozó DNS-t.

    Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentõsen késlelteti az érelmeszesedés kifejlõdését. E kedvezõ hatás titka a halban lévõ többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezõbb.

  • Paradicsomot is rakhatunk el télire

    Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.

  • Kelbimbó fogyasztási tanácsok

    A kelbimbó fõzve, párolva sokféleképpen elkészíthetõ. Levesbe, fõzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.

    Gasztronómiai szakemberek szerint a fûszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsõsorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne fõzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát. Ha saját termésû kelbimbóról van szó, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig friss szedésût fogyaszthatunk.

  • Nyerskoszt diéta

    A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan másodlagos növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez. Ilyenek az enzimek, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok. A nyerskoszt nemcsak életerõvel ajándékoz meg, de a fölösleges kilóktól is megszabadít. A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

  • Amit a vajról tudni kell

    A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is (ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk).

    A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. A XX. század végén kutatásokra alapozva megítélése kedvezõtlenebbé vált, felelõssé tették a vér koleszterinszintjének emeléséért, ezért (és versenytársához képest magasabb ára miatt) népszerûsége visszaesett.

  • Az ananász kedvezõ hatása az egészségünkre

    A rendkívül karakteres ananász szerencsére ma már frissen is elérhetõ, nem csak konzerv formában. Felhasználási területe igen változatos; a hidegkonyhai készítményektõl az ételdíszeken át az ananászos garnélarákig sok minden készíthetõ belõle. Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevû (fehérjebontó) enzimnek köszönhetõen a legegészségesebb gyümölcsök egyike.

  • Gyógyító ételek a rák ellen

    A legtöbb kutatás szerint naponta legalább ötször, de inkább kilencszer kellene zöldséget és gyümölcsöt ennünk, hogy hatékonyan elõzhessük meg a rákos megbetegedéseket. Van néhány tippünk az unalmas étrendek ellen. Nem sikerül mindennap megenni az elõirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt? Sajnos nekünk sem.

    Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettõl még nem leszünk életfogytiglan brokkolira kárhoztatva.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

    Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

  • Kérek 2 gombóc Crema Italiana Premiumot!

    Sokan nem merik megkockáztatni, hogy a fagyiújdonságokból kérjenek, mert azt sem tudják mit jelent a neve...

    Magyarországon egyre rafináltasbb fagylaltújdonságokat kínálnak, miközben külföldön ismét hódítanak a régi klasszikusok: a fantázianevek illetve a készítmények lassan már egyáltalán nem emlékeztetnek - sem nevükben, sem színükben - a hagyományos fagylaltokra. Sokan azért nem vásárolnak például Creme Brulée néven kínált, s gyakorlatilag karamellás ízû gombócot, mert egyrészt nem ismerik.

  • A kefir jótékony hatása a szervezetre

    A savanyított tejtermékek évszázadok óta ismert és elõszeretettel fogyasztott táplálékok.

    Felfedezésük a hûtési eljárások hiányának köszönhetõ: a kifejt tej hûtés nélkül megsavanyodott, ezáltal õseink felfedezték, hogy az így keletkezett étel fogyasztható, ráadásul jóval tovább eltartható, mint a tej. A kefirt a Kaukázusban az õsidõktõl fogva ismerték. Amellett, hogy vitaminokban (B-vitamin, folsav, niacin, és biotin) gazdag, immunrendszer-erõsítõ, elõsegíti az emésztést, gyomorregeneráló, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...