rss
  • Ausztria konyhája

  • Az osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, ételei közt megtalálhatók az olasz kreációk - az olajban sült halak, rizottók, spagettik - de a cseh, lengyel, bajor származású ételek is. Azomban az osztrákok mindezeket sajátjuknak érzik. Pl. a Wiener Schnitzl-t, és sok más ételt is. Pedig a bécsi szelet valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár foszakácsa, Leopold Grunzmüller "találta fel", de...

    loading...

    ... az igazság az, hogy Radetzky marsall hozta magával Milánóból, ahol andalúz szelet néven volt ismert már évszázadokkal Radetzky marsall elõtt. Egy bizánci szakácskönyv, már leírja a rántott hús receptjét.

    A különbözõ népek Monarchián belüli együttélése nagyban befolyásolta konyhájuk kialakulását, ezeknek a hatásoknak is köszönhetõ az osztrák konyha színessége, amit még a francia konyha hatása befolyásolt. A francia konyha hatása elsõsorban a császári udvaron keresztül érvényesült. Az osztrák konyhának azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt a sajátos arculata.Kiváló minõségû hentesárukkal rendelkeznek - pácolt sonkák, virslifélék és egyéb töltelékes áruk -, melyeket reggelire vagy napközbeni étkezésekre fogyasztanak. A hideg elõételeknek nincs nagy kultúsza náluk. Hozzánk hasonlóan szeretik a jóízû, tartalmas leveseket. Széles választékát készítik a tojásételeknek és a tésztaételeknek. A tisztavízû hegyi patakok pisztrángban rendkívül gazdagok, ezért sok halételük pisztrángból készül, de szeretik a balatoni fogast is,.Importból kerülnek be az országba tengeri halak, rákok, kagylók.

    A húsok közül a marhahúst részesítik elõnybe, aminek az a magyarázata, hogy az alpesi legelõkön nagyszámban nevelt marhák húsa rendkívül ízletes. Az osztrák vendéglõk, több mint húszféle fõtt, sült, párolt marhahús ételt kínálnak a vendégnek. A fõtt marhahúsból is legalább ötfélét: a csontos szegyhús, a fartõ változatai, a szaftos lábszárhús stb. A fõtt húsokhoz ecetes tormát vagy meleg mártásokat adnak, pl. paradicsom-, uborka-, kapor-, fokhagyma-, zsemlemártást stb. A borjúhús ételek is kedveltek, a közismert Wiener Schnitzl ebbõl készül, ezen kívül sokféle szeletet készítenek, sonkával, zöldségekkel, szardellával, sajttal, stb. A bécsi hentesek a borjúcomb felsál részét "Kaiserteil"-nek nevezik. A szárnyasok közül a legnépszerûbbek a csirkébõl készült ételek, rántott csirke, sült csirke stb. Ausztriából indult ki a Wienerwald éttermek elterjedése, ez az étteremlánc elsõsorban csirkébõl és szárnyas belsõségekbõl -zúza, máj- készült ételeket kínál.Kisebb mértékben ugyan, de használják a sertés- és vadhúsokat, valamint belsõségeket. A rántott, vagy egyéb módon bundázott ételeiket sertészsírban sütik ki, míg a fõzéshez inkább vajat használnak.

    A salátáikat hozzánk hasonlóan a húsételekhez fogyasztják. Kedvelik az olajos citromos ízesítésû salátákat és a tejfölös-joghurtos zöldfûszeres dresszingeket.Ausztriában egy jó ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen tészta nélkül. Meleg tésztákból rendkívül nagy a választék. A könnyû kelt tésztából készült briós, kuglóf osztrák készítmények, de megtalálhatók a cseh gyümölcsös ízes gombócok, fánkok. Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, kitûnõ a stíriai metélt, de készítenek réteseket is. A különbözõ smarnik - morzsák -, is kitûnõ készítményei az osztrák konyhának. Az osztrákok leghíresebb tésztája a Sacher torta, amelyet Franz Sacher, a Sacher ház alapítója kreált. Elterjedtek a különbözõ olasz fagylaltok, parfék, krémek. A kávét hosszúra fõzik, de erõs, aromás és folyékony tejszint vagy tejszinhabot adnak hozzá.Kedveltek a különféle gyümölcspálinkák és jóminõségû száraz fehér borokat termelnek. A Bécs környéki falvakban sok gazda méri a saját borát, csülköt, füstölt sonkát, kolbászt, házikenyeret adva hozzá borkorcsolyának. A sört is szivesen isszák étkezés elõtt és étkezés alatt is. A napi étkezési szokásaik nagyjából megegyezik a mienkkel.

    Receptbazar.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • Lisztkódok - Nem csak háziasszonyoknak

    Az emberfia gyakran találkozik a milyen liszt is kell az ételbe kérdéssel! Ezt, nagyban nehezíti az a tény, hogy a néhány évvel ezelõtti rétes, és finom verziókat ma már ellátták különbözõ kódokkal. Hogy megértsük ezeket a kódokat ismernünk kell a lisztkészítés folyamatát.

    Csúnyán foglamazva, hogy melyik gyártási folyamat eredményeét esszük meg. A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett mûveletsor alatt elõször a szennyezõdésektõl megtisztítják a gabonát.

  • Coca Cola: Történelem és a titkos recept

    A XIX. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkezõ Asa Griggs Candler vásárolta meg.

    Agresszív marketingtaktikájának köszönhetõen a XX. század során a Coca-Cola uralta az üdítõitalok piacát. Bár számos kritika érte egészségügyi hatásai, illetve a cég üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig népszerû maradt. A The Coca-Cola Company csak az üdítõ alapjául szolgáló kólasûrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

  • Finom és remek immunerősítő a pomelo

    Finom és remek immunerősítő a pomeloA grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

  • Tavaszi megújulás

    Itt a tavasz, az arcod szürke, fénytelen, sápadt, a bõröd megvastagodott a tél folyamán. Itt az ideje, egy kis renoválásnak! Tippjeinkkel újra formába hozhatod a testedet, és megújulva ünnepelheted a tavaszt! Bár az idei tél nem volt fagyos, az idõjárás, a fénytelen évszak nyomot hagy az arcon és a testen. Az elégtelen vitamin bevitel miatt sápadt vagy, a hideg ellen pedig úgy védekezett a bõröd, hogy vastagabb lett. Szintén az idõjárásnak köszönhetõ, hogy kiszáradt és hámlik, akár be is repedezett. Két nap alatt megszabadulhatsz a megvastagodott bõrtõl, színt vihetsz az arcodra.

  • Kurkuma a csodafûszer

    Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

    Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.

  • Így készítsd el kedvenc teádat!

    A hideg téli napokon semmi sem képes jobban felmelegíteni az ember testét, mint egy fi nom, valódi gyümölcsökbõl, esetleg szálas teafûbõl készült tea. A különféle forró italok különféleképpen hatnak szervezetünkre. Sõt az sem mindegy, milyen teát mivel ízesítünk. A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az idõt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekbõl válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • Nyerskoszt diéta

    A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan másodlagos növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez. Ilyenek az enzimek, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok. A nyerskoszt nemcsak életerõvel ajándékoz meg, de a fölösleges kilóktól is megszabadít. A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • A repülésnek vannak egészségügyi veszélyei!

    2000 októberében egy 28 éves lány húsz órás, jóformán végigaludt repülés után mélyvénás trombózist kapott, és maghalt. A légitársaságok sokáig tagadták, hogy létezne bármiféle összefüggés a hosszabb (15-20 órás) repülõutak, illetve a mélyvénás trombózis között, ám az elmúlt években az úgynevezett "turistaosztály-szindrómában" meghalt betegek hozzátartozói perek tucatjait indították az érintett vállalatok ellen.

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • Évente csupán 104 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

    Az Európai Unióban a friss termékek fogyasztását tekintve Magyarország nem áll elõkelõ helyen.

    A fenti adatok a frissen fogyasztott zöldség és gyümölcs egy fõre jutó fogyasztását mutatják a fenti országokban. Tehát nem tartalmazzák a tartósított zöldség-gyümölcs adatokat(konzervek ,befõttek, savanyított termékek) illetve olyan zöldségeket pl. zeller, gyökerek, burgonya amelyek felhasználása elsõsorban fõzéssel történik(pl. levesben).

  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

    Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

  • Az alváshiány éhessé tesz

    A komoly alváshiánytól érzékenyebbek az emberek az ételek látványával szemben, éhesebbé teszi õket, mint amilyenek valójában – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American címû ismeretterjesztõ portál.

    Vizsgálataikban tizenkét normál testsúlyú felnõtt férfi agyát szkennelték orvosi képalkotó berendezéssel, miközben az önkéntesek ételfotókat néztek. A tesztet normál éjszakai alvás és egy ébren töltött éjszaka után is elvégezték.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • Vitaminkúra a megtépázott idegekre

    Létezik úgynevezett vitaminkutatás is, amelynek legújabb eredményei szerint az erõs vagy gyenge idegzet nem feltétlenül genetika, tehát öröklõdés kérdése, hanem sokkal inkább a táplálkozás függvénye. Azaz: a megfelelõen védett és táplált idegek optimizmust és frissességet termelnek. Nem vagyunk egyformák - van, aki gyenge idegzetû, más ingerlékenyek, vagy éppen idegbajos... A vitaminkutatók állítják: ...

  • Mégsem károsak az olajban sült ételek

    Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

    A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.

  • Konyakos meggy, vajkrém, macskanyelv, Dobos-torta - patinás cukrászdák édes találmányai

    A 19. század végén, a kiegyezés után fellendült a gazdasági élet és azon belül a szolgáltatóipar és a vendéglátás is.

    Francia cukrászok és szakácsok érkeztek Magyarországra és a magyarok is útra keltek, hogy világot lássanak majd itthon fellendítsék a cukrászipart. "Találmányaik" segítették elõ a patinás kávéházak és cukrászdák akkori sikerét, és alapozták meg a ma is élõ legendákat.

  • Egészség: erjesztett ételek!

    Az erjesztett ételek visszatértek! Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra elõtérbe kerül.

    Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen elõállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán.

loading...