2025.11.21. - Olivér

Ausztria konyhája

Ausztria konyhája
Az osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, ételei közt megtalálhatók az olasz kreációk - az olajban sült halak, rizottók, spagettik - de a cseh, lengyel, bajor származású ételek is. Azomban az osztrákok mindezeket sajátjuknak érzik. Pl. a Wiener Schnitzl-t, és sok más ételt is. Pedig a bécsi szelet valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár foszakácsa, Leopold Grunzmüller "találta fel", de...
... az igazság az, hogy Radetzky marsall hozta magával Milánóból, ahol andalúz szelet néven volt ismert már évszázadokkal Radetzky marsall elõtt. Egy bizánci szakácskönyv, már leírja a rántott hús receptjét.

A különbözõ népek Monarchián belüli együttélése nagyban befolyásolta konyhájuk kialakulását, ezeknek a hatásoknak is köszönhetõ az osztrák konyha színessége, amit még a francia konyha hatása befolyásolt. A francia konyha hatása elsõsorban a császári udvaron keresztül érvényesült. Az osztrák konyhának azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt a sajátos arculata.Kiváló minõségû hentesárukkal rendelkeznek - pácolt sonkák, virslifélék és egyéb töltelékes áruk -, melyeket reggelire vagy napközbeni étkezésekre fogyasztanak. A hideg elõételeknek nincs nagy kultúsza náluk. Hozzánk hasonlóan szeretik a jóízû, tartalmas leveseket. Széles választékát készítik a tojásételeknek és a tésztaételeknek. A tisztavízû hegyi patakok pisztrángban rendkívül gazdagok, ezért sok halételük pisztrángból készül, de szeretik a balatoni fogast is,.Importból kerülnek be az országba tengeri halak, rákok, kagylók.

A húsok közül a marhahúst részesítik elõnybe, aminek az a magyarázata, hogy az alpesi legelõkön nagyszámban nevelt marhák húsa rendkívül ízletes. Az osztrák vendéglõk, több mint húszféle fõtt, sült, párolt marhahús ételt kínálnak a vendégnek. A fõtt marhahúsból is legalább ötfélét: a csontos szegyhús, a fartõ változatai, a szaftos lábszárhús stb. A fõtt húsokhoz ecetes tormát vagy meleg mártásokat adnak, pl. paradicsom-, uborka-, kapor-, fokhagyma-, zsemlemártást stb. A borjúhús ételek is kedveltek, a közismert Wiener Schnitzl ebbõl készül, ezen kívül sokféle szeletet készítenek, sonkával, zöldségekkel, szardellával, sajttal, stb. A bécsi hentesek a borjúcomb felsál részét "Kaiserteil"-nek nevezik. A szárnyasok közül a legnépszerûbbek a csirkébõl készült ételek, rántott csirke, sült csirke stb. Ausztriából indult ki a Wienerwald éttermek elterjedése, ez az étteremlánc elsõsorban csirkébõl és szárnyas belsõségekbõl -zúza, máj- készült ételeket kínál.Kisebb mértékben ugyan, de használják a sertés- és vadhúsokat, valamint belsõségeket. A rántott, vagy egyéb módon bundázott ételeiket sertészsírban sütik ki, míg a fõzéshez inkább vajat használnak.

A salátáikat hozzánk hasonlóan a húsételekhez fogyasztják. Kedvelik az olajos citromos ízesítésû salátákat és a tejfölös-joghurtos zöldfûszeres dresszingeket.Ausztriában egy jó ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen tészta nélkül. Meleg tésztákból rendkívül nagy a választék. A könnyû kelt tésztából készült briós, kuglóf osztrák készítmények, de megtalálhatók a cseh gyümölcsös ízes gombócok, fánkok. Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, kitûnõ a stíriai metélt, de készítenek réteseket is. A különbözõ smarnik - morzsák -, is kitûnõ készítményei az osztrák konyhának. Az osztrákok leghíresebb tésztája a Sacher torta, amelyet Franz Sacher, a Sacher ház alapítója kreált. Elterjedtek a különbözõ olasz fagylaltok, parfék, krémek. A kávét hosszúra fõzik, de erõs, aromás és folyékony tejszint vagy tejszinhabot adnak hozzá.Kedveltek a különféle gyümölcspálinkák és jóminõségû száraz fehér borokat termelnek. A Bécs környéki falvakban sok gazda méri a saját borát, csülköt, füstölt sonkát, kolbászt, házikenyeret adva hozzá borkorcsolyának. A sört is szivesen isszák étkezés elõtt és étkezés alatt is. A napi étkezési szokásaik nagyjából megegyezik a mienkkel.

Receptbazar.hu