Az egészségünk védelmében nem csak az italok hõmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani. A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hõségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthetõ ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fûszeres ételeket. Sárgadinnye és sonka - a nagy klasszikus
Kedveltek a zöldségek, halféleségek, szárnyasok, a rostonsültek, a vajon párolt ételek. A vörös húsokat, marhát, vadat igyekszünk kerülni, akárcsak a nehezen emészthetõ dolgokat, például a káposztaféléket" - mondta el Juhász István. A friss salátákat sem majonézes öntettel tálalják, hanem citromos-balzsamecetes dresszinggel. Ügyelnek rá, hogy cukor se nagyon legyen benne, így is könnyítve az emésztést.
Az édességnek természetesen még a melegben sem tud senki ellenállni, a fagylalt minden évben nagy kedvenc. Hõségben gyakran választják gyümölcssalátával, így is fokozva a folyadékbevitelt. "A gyümölcs mindenhol felbukkan. A roston sült csirkemellet friss salátával és ananászkockákkal tálaljuk, a parfékat gyümölcsmártásokkal."
Otthon is elkészíthetõ frissítõnek Juhász István egy dinnyebólét ajánl: a dinnye húsát narancslével turmixoljuk össze, bolondítsuk meg egy citromgerezddel, majd hûtsük le, és már fogyaszható is.
Deluxe Magazin