2021.01.19. - Sára, Márió

Hizlaló zsíros ételek

Hizlaló zsíros ételek
Figyelmeztetõ címkéket ragasztatna a hizlaló élelmiszerekre egy fideszes országgyûlési képviselõ. Koszorús László az InfoRádiónak elmondta: a chipsek, a csokoládék és a magas cukortartalmú üdítõitalok bizonyítottan hizlalnak, amire fel kell hívni a fogyasztók figyelmét. A magyar férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekeknek pedig majdnem az egyharmada - mondta a politikus, aki szerint az étkezés mellett azzal is foglalkozni kell, hogy kapnak-e megfelelõ sportolási lehetõséget a fiatalok.
bohócdoktor vizit szja 1%

Elmondta azt is, hogy nem büntetni akarja a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek gyártóit, csupán a tájékozódást akarja segíteni a címkékkel.

Nincs egészségtelen élelmiszer

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint azonban nem létezik egészségtelen élelmiszer, a baj az emberek táplálkozási szokásaival van. Egyetlen ennivaló sem vezet elhízáshoz, ha mértékletesen fogyasztanak belõle - közölte Antal Emese.

Õ azért nem címkézné fel az energiadús termékeket, mert álláspontja szerint minden hizlal, amibõl többet eszünk a kelleténél. Ráadásul nem ugyanannyi energia bevitelére van szüksége egy gyermeknek és egy bányásznak.

Antal Emese hangsúlyozta: a lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozáson van. A négy fõ alapélelmiszerbõl, azaz a teljes kiõrlésû gabonából készült élelmiszerekbõl, tejbõl és tejtermékekbõl, zöldségekbõl és gyümölcsökbõl és húsból, húskészítményekbõl minden nap kell fogyasztani valamennyit.

Nem csak Magyarországon téma

A címkézés azonban nem csak Magyarországon van napirenden. Az egészséges élet fontosságát hangsúlyozó szervezetek Nyugat-Európában ismét felemelték a szavukat a mesterséges ízesítõk, tartósítószerek és színezõanyagok ellen. Azt követelik, hogy minden egyes összetevõt tüntessenek fel az üdítõk és más élelmiszerek címkéjén.

Azt hangsúlyozzák, hogy számos mellékhatása van azoknak az élelmiszeradalékoknak, amelyek E-vel kezdõdõ kódot kaptak. Például allergiás tüneteket vagy bõrirritációt válthatnak ki.

InfoRádió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!