2025.11.03. - Gyõzõ

A mézeskalács története, titkai és receptje

A mézeskalács története, titkai és receptje
A mézeskalács története, titkai és receptjeA mézeskalács az egyik legősibb és legkedveltebb ünnepi sütemény, amely nemcsak ízében, hanem illatában és hangulatában is a karácsony elmaradhatatlan része. Már az ókorban is készítettek mézzel édesített süteményeket, de a mai értelemben vett mézeskalács a középkorban terjedt el Európában. A méz, a liszt és a fűszerek különleges kombinációját főként kolostorokban és vásárokon árulták. Magyarországon a 15–16. században jelent meg, és hamar hagyománnyá vált a mézeskalács-sütés az ünnepek idején.
A mézeskalács készítésének központjai közé tartoztak Debrecen, Szeged és Kecskemét, ahol kézműves mesterek mézeskalács szíveket, figurákat és díszes táblákat sütöttek. A szívek közepébe gyakran kis tükröt is helyeztek, amely a „lélek tükre” szimbóluma volt – így lett a mézeskalács az egyik legkedvesebb szerelmi ajándék is.

Mézeskalács

Hagyományos mézeskalács recept

Hozzávalók:

25 dkg méz

10 dkg vaj

2 db tojás

12 dkg porcukor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

kb. 50 dkg finomliszt

Elkészítés:
A vajat és a mézet kis lángon felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Fokozatosan belekeverjük a lisztet, és puha, rugalmas tésztát gyúrunk. Lefedve pihentetjük legalább 1 órát (de a legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni). Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsiben 180°C-on 8–10 percig sütjük.

A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszíthetjük – ez a lépés adja meg az igazi varázsát. A mázhoz tojásfehérjét, porcukrot és pár csepp citromlevet keverjünk simára, majd apró nyílású habzsákból rajzoljuk meg a mintákat.

Tippek és érdekességek

A mézeskalács annál finomabb, minél tovább pihen a sütés után – néhány nap alatt megpuhul, és még illatosabb lesz.

Légmentesen zárható dobozban akár hetekig eláll.

A tésztába tehetünk reszelt narancshéjat vagy egy kevés kakaóport, így különlegesebb ízvilágot kapunk.

A mézeskalács házikó a német „Hansel és Gretel” (Jancsi és Juliska) meséből terjedt el világszerte, ma is kedvelt karácsonyi dekoráció.

Összegzés

A mézeskalács nem csupán egy sütemény, hanem egy darab történelem, illatos emlék és szeretettel készült ajándék. Akár hagyományos formában, akár modern díszítéssel készítjük, a méz, a fűszerek és az ünnepi hangulat tökéletes harmóniát alkot benne.

Mézeskalács