
Hagyományos mézeskalács recept
Hozzávalók:
25 dkg méz
10 dkg vaj
2 db tojás
12 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
kb. 50 dkg finomliszt
Elkészítés:
A vajat és a mézet kis lángon felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Fokozatosan belekeverjük a lisztet, és puha, rugalmas tésztát gyúrunk. Lefedve pihentetjük legalább 1 órát (de a legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni). Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsiben 180°C-on 8–10 percig sütjük.
A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszíthetjük – ez a lépés adja meg az igazi varázsát. A mázhoz tojásfehérjét, porcukrot és pár csepp citromlevet keverjünk simára, majd apró nyílású habzsákból rajzoljuk meg a mintákat.
Tippek és érdekességek
A mézeskalács annál finomabb, minél tovább pihen a sütés után – néhány nap alatt megpuhul, és még illatosabb lesz.
Légmentesen zárható dobozban akár hetekig eláll.
A tésztába tehetünk reszelt narancshéjat vagy egy kevés kakaóport, így különlegesebb ízvilágot kapunk.
A mézeskalács házikó a német „Hansel és Gretel” (Jancsi és Juliska) meséből terjedt el világszerte, ma is kedvelt karácsonyi dekoráció.
Összegzés
A mézeskalács nem csupán egy sütemény, hanem egy darab történelem, illatos emlék és szeretettel készült ajándék. Akár hagyományos formában, akár modern díszítéssel készítjük, a méz, a fűszerek és az ünnepi hangulat tökéletes harmóniát alkot benne.

A mézeskalács az egyik legősibb és legkedveltebb ünnepi sütemény, amely nemcsak ízében, hanem illatában és hangulatában is a karácsony elmaradhatatlan része. Már az ókorban is készítettek mézzel édesített süteményeket, de a mai értelemben vett mézeskalács a középkorban terjedt el Európában. A méz, a liszt és a fűszerek különleges kombinációját főként kolostorokban és vásárokon árulták. Magyarországon a 15–16. században jelent meg, és hamar hagyománnyá vált a mézeskalács-sütés az ünnepek idején.