rss
  • Tippek az egészséges uzsonnához

  • Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!

    loading...

    2. Zöldséges mártogatós:

    Vágj hasábokra sárgarépát, uborkát, karalábét vagy bármilyen zöldséget amit szívesen fogyasztasz. Joghurtból, kefírből és egy kis zöldfűszerből isteni mártogatós készíthető hozzá.


    3. Kétszersült mártogatós:

    Vegyél egy zacskó kétszersültet és egy kis görög joghurtot, így sokat nem is kell pepecselni mégis tápláló és finom uzsonnád lesz.

    4. Édes sült krumpli:

    Az édesburgonya sütve isteni finom és még egészséges is.


    5. Gyümölcsnyárs:

    Válassz ki néhány gyümölcsöt, amit szívesen fogyasztasz szúrd őket egymás után nyársa és már kész is az isteni uzsonna. Ha szeretnéd joghurtba is lehet őket mártogatni.



    Forrás: www.bien.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egyre népszerûbb étel a gyros

    A görög konyha remeke a Gyros.

    A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi.

  • Egészséges táplálkozás Karácsonykor?

    A hagyományok igen fontosak mindannyiunk életében, a lelki egészség megõrzéséhez is hozzájárulnak. Van azonban egy terület, ahol még az ünnepek alatt is eltérhet a szokásostól az, aki úgy gondolja, hogy kipróbálja az ünnepi menüt másképpen. Receptekkel is igyekszünk ebben segíteni!

    A legtöbb családnál a karácsony nemcsak az együttlét, az ajándékozás, de a nagy zabálások ideje is. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, majonézes saláták, és persze bejgli meg számtalan apró és nagyobb sütemény kerül ilyenkor az asztalokra.

  • Ne együnk almát este!

    Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenõrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc.

    A fogerózió igazi civilizációs betegség: a fogszuvasodáshoz hasonlóan ma már egyre gyakoribb jelenség. Ám míg ez utóbbi kialakulásában baktériumok is szerepet játszanak, addig az eróziót az a savas környezet váltja ki, ami például bizonyos ételek fogyasztása után alakul ki a szájban. A savanykás gyümölcsök – citrom, narancs, grépfrút, kivi, alma – is károsíthatják a fogzománcot.

  • Meglátni és megszeretni - Szex, szerelem és a hormonok

    Meglátni és megszeretni. Mindezért a kémia is felelõs. Például az oxytocin nevû vegyület, amelyet a kutatók a társas kapcsolatok hormonjának hívnak. Többek között ez is kell az örömteli és szilárd emberi kötõdéshez. Minderrõl Szendi Gábor pszichológus részletesen ír Szex, szerelem, kötõdés címû munkájában. Az oxytocin az anyai szervezetben szüléskor szabadul fel nagy mennyiségben. A hírvivõ molekulából jó nagy adag jut az újszülöttnek. Ez fontos, mert amikor a hormon az agyba jut, erõs vonzalom támad az iránt a személy iránt, aki "kézre esik". Ezért kötõdik a kisbaba az anyához.

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

    Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

  • Mit tegyen a kövér gyermek?

    Nehéz a kövér gyerekek élete.

    Nem öltözhet úgy, ahogy szeretne, ügyetlenül mozog a tornaórán, és társai gúnyolódásai miatt visszahúzódóvá válik az iskolában. Elszigeteltségében egyetlen öröme marad: az evés. Az ördögi kör bezárul. Az elhízás ellen a következetes szülõi magatartás és az életmódváltás a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás bevezetése mellett fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, mozogjon. Sok szülõ hormonzavarra gyanakszik, ám ez a legritkább ok – mondja a szakember. A bûnös a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás, a sok cukros ital (üdítõk), a napköziben elköltött ebéd után, esténként a második nagy étkezés.

  • Hónapos retket minden asztalra

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is.

    Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínû, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetûek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegû, 2-10 cm átmérõjû.

  • Kínai konyha - Minden ami mozog, és minden ami nem!

    A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét.

    A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerû emberek is, a lehetõ legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat. Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az idõszámításunk elõtt VI. században élt Lao-ce, aki a taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést.

  • Sóból is megárt a sok

    Ne sózzuk túl az ételeinket?!

    Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

    Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.

  • Így készítsd el kedvenc teádat!

    A hideg téli napokon semmi sem képes jobban felmelegíteni az ember testét, mint egy fi nom, valódi gyümölcsökbõl, esetleg szálas teafûbõl készült tea. A különféle forró italok különféleképpen hatnak szervezetünkre. Sõt az sem mindegy, milyen teát mivel ízesítünk. A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az idõt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekbõl válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz.

  • Napi két pohár tej

    Nagyon kevés tejet isznak a magyarok, pedig a rendszeres fogyasztásával megelõzhetnék a 900 ezer embert érintõ csontritkulást.

    A Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése szerint a javasolt 5-6 deciliterrel szemben a magyarok többsége csupán 1,8 deciliter tejet fogyaszt, ami egy felnõtt kalciumszükségletének 75%-át, azaz 720 milligrammot fedez a minimálisan javasolt 1000 milligrammból. Pedig a szakértõk szerint tökéletesebb kalciumforrást nem is találhatnánk: a tejben ugyanis egyszerre és optimális mennyiségben van jelen a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor.

  • Betiltanák a világ legdrágább kávéjának fogyasztását

    Indonézia legfelsõbb iszlám csoportosulása megtiltaná a hívõk számára, hogy fogyasszanak a világ legdrágább kávéjából, amelynek szemeit a cibetmacskák ürülékébõl gyûjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

    A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékbõl kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget.

  • Mindennapos zöldségeink gyógyhatásai

    Ezek a zöldségfélék nemcsak a legközkedveltebbek, és nem csupán kulináris élvezeteket nyújtanak számunkra, hanem kiváló gyógyhatással is rendelkeznek! Ilyen zöldségfélék a paradicsom, a vöröshagyma, illetve a fokhagyma.

    A vöröshagyma már 6000 éve olyan hírnevet szerzett magának, miszerint meggyógyít vagy megelõz szinte minden betegséget. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték, úgy gondolták, hogy erõsíti a testet.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

  • Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk eleget

    Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk elegetTáplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Az igazsághoz tartozik, hogy ezen a listán nagyon sok olyan étel szerepel, ami az üzletek többségében nem mindig kapható, vagy egyáltalán nem szerepel a kínálatukban. A következőkben azokat az egészséges élelmiszereket válogattuk össze, amelyeket minden nehézség nélkül, a legtöbb üzletben beszerezhetünk.

  • A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnek

    A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnekFinom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van. Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

  • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

    A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

  • Zsírforradalom az Egyesült Államokban

    Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdõdik - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírû magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztõ Wooly Pigs cég vezetõjét.

    A washingtoni Wooly Pigs az elsõ olyan amerikai vállalat, amelyik mangalica sertést importál. A cég a göndör szõrû magyar sertésfajtát már saját telepein tenyészti osztrák módszerek alkalmazásával. A Wooly Pigs vezetõje szerint a mangalicából készült ételeket sok étterem fel akarja venni kínálatába.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

loading...