rss
  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

    Az igazán tökéletes töltött káposzta titka a hozzávalókban rejlik, hogy minőségi igazán finom alapanyagok legyenek benne. Ez adja meg az alapját mindennek!

    Hozzávalók:

    - 1 kg savanyú káposzta
    - 8 db savanyított vagy édes káposzta levél
    - 80 dkg darált sertéshús
    - 1 dl rizs
    - 20 dkg nyers füstölt hús
    - 10 dkg füstölt szalonna
    - 10 dkg füstölt paprikás kolbász
    - 1 db tojás
    - 1 fej hagyma
    - 1-2 gerezd fokhagyma
    - 1 db babérlevél
    - 1 db csípős pirospaprika
    - 2 tk. pirospaprika
    - 2 dl tejföl
    - só, bors, petrezselyem vagy kapor


    Elkészítése:

    Előző este beáztatjuk a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni. Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod. A rizst megpárolod. A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.

    A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod. A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod. Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét. Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod.

    Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered. Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét. Ráhelyezed a becsomagolt káposztákat, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.

    Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát ízlés szerint, ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét. Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét. 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.

    Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábasban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.


    Recept: www.haztartas-ma.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egyik legegészségesebb zöldségünk: a zeller

    A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli idõszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Sütve, pirítva, vagy pürének elkészítve, esetleg salátákhoz adva, még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik.

    A sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlóan a zeller is sokoldalúan felhasználható, íze jellegzetes aromájú. Hûtõben tárolva sokáig eláll, de érdemes frissen tartó dobozba rakni, mert könnyen megfonnyad. A zellernek a gumóját és a zöldjét egyaránt használjuk.

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

    Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

  • A hosszú élet titka: séta a parkban

    Fél óra napi séta öt évvel hosszabíthatja meg életünket, számolt be egy legújabb életmód-kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet rendelt el. Egészségügyi szakemberek szerint a séta vagy a kényelmes tempójú kerékpározás hosszú távon is jótékony hatással van az egészségre.

    A WHO szerint Nagy-Britanniában és Dániában készült kutatások azt mutatják, hogy még az enyhe testmozgás, sõt, a házimunka is meghosszabbíthatja életünket, akár öt évvel is. Szakemberek azt remélik, hogy a rengeteg, tévé elõtt lustálkodó e hír hallatán kimozdul majd, és többször fog tenni valamit egészsége érdekében.

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

    Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

  • Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható

    Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyaszthatóA sajtban található fehérje keverékek biológiai értéke meghaladja a húsét, és megközelíti a tojásét. A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A sajtok energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó. Értékes fehérje források, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző /10-30 %/, és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt az egyik legfontosabb kalcium forrás, fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • Paradicsomot is rakhatunk el télire

    Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.

  • A legegészségesebb élelmiszerek

    A legegészségesebb élelmiszerekEgy táplálkozástudományi szakértő összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Tojás: Amilyen kicsi, olyan egészséges. A tyúktojás lecitint, koleszterint és alapvető zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, talán mindent, amire szervezetünknek szüksége van. Tej: Valóságos kalciumbomba, mely segít megvédeni csontozatunkat és elkerülni a csontritkulást, azonkívül van benne tejfehérje, tejzsír, tejcukor, víz, sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem.

  • Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is

    Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek isA hüvelyeseket akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk, hiszen amellett, hogy olcsók és mindenki számára könnyen elérhetők, nagyon sok jó tulajdonságuk van, amelyek miatt mindenféle étrendbe érdemes beépíteni őket. Rengeteg bennük a rost és a fehérje, így hosszú időre eltelítenek, és remek alternatívái a húsfogyasztásnak is - de még ezeken felül is jó néhány ok van, amiért érdemes minél gyakrabban és minél többféle babot enni. Ráadásul ezek a hüvelyesek számos módon elkészíthetőek, így könnyen variálhatóak is.

  • Savanyúkáposztából sosem elég

    Savanyúkáposztából sosem elégA savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás, savanyítás elsődleges előnye a növény C- és más, vízben oldódó vitaminjainak megőrzése. A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga. Tápanyagtartalma gazdagítható, ha teszünk bele kis mennyiségben lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát, főtt tojást.

  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

    Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

  • A nyár gyümölcsei: ribizli, málna és a földieper

    Napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.

    A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk

    Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

    A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Nem egészségtelen a kenyér!

    Az emberiség közel tízezer éve termeszt különféle gabonákat. A nyers állapotban emészthetetlen magvakból az õrlés után számtalan ízletes kenyérfajta készíthetõ. A legismertebb, finomlisztbõl készült fehér kenyér kevés értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen a búzát megfosztották a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó korparésztõl. A teljes kiõrlésû lisztbõl készült péksütemények azonban megõrzik az egészségvédõ hatóanyagokat. Egyre több élelmiszerüzletben találkozhatsz a változatos összetevõkbõl készült kenyerekkel, de otthon is megpróbálkozhatsz a sütéssel.

  • Terítsünk meg - így kezdõdik az igazi étkezés!

    A terítés, az étkezés külsõ körülményeinek ideális megteremtése. Ahhoz, hogy teljesen kiélvezzük az asztali örömöket, nem elég az ételt felszolgálnunk, de meg kell adnunk a módját. Még a legkitûnõbb étel sem esik jól, ha csak futtában, vagy egy fapadon kell elfogyasztanunk. A szépen megterített, tiszta, ízléses étkezõasztal kellemes keretet ad az étkezésnek, emeli annak élvezeti értékét. Itt most összegyûjtöttük az alapszabályokat. Ha terítõt használunk, annak méretét...

  • A svédasztal hódít Magyarországon is!

    Holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányozhat a whisky és a rum sem az asztalról. A magyar vendéglátásban, társasági életben és a parti szervizek gyakorlatában egyre terjedõ svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wa:hlin számolt be elõször az akkori nevén "aquavit buffet" szokásáról. Ennek az étkezési módnak, amint nevébõl is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint vaj, sajt, különféle kenyerek, halfélék és borok.

  • Itália és a tészták világa

    Már a gondolatára is mûködésbe lépnek az ízlelõbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelõ hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. És ne lepõdjünk meg, ha az egész család így kiált majd fel: mamma mia! Lasagne, farfalle, tortellini, ravioli, penne vagy makaróni -színes vagy fehér, száraz vagy friss- tésztából egyszerûen mindenki talál kedvére valót. Mivel Olaszországban minden étkezéskor esznek tésztát, érthetõ, miért a rengeteg fajta.