Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Osszuk ketté a kisebb részt. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdossuk fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavarjuk meg, kuszáljuk össze a Mikulás szakállát, majd tegyük a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.
A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme. Formáljuk meg ezeket a darabokat tetszés szerint. A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsuk vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapjuk meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyük a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyük fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tegyük a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót.
Egy ollóval vágjunk két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezzük el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tegyük az orr alá a bajuszt. Most már kész a Mikulás formája. Verjünk fel egy tojás sárgáját. Adjuk hozzá a piros ételfesték és óvatosan kenjük be a sapkát, az orrot és arcot. Verjük fel a másik tojássárgáját is, és azzal kenjük be a tészta maradék felszínét. 250 C-on 15-20 perc alatt süssük készre.
Hozzávalók:
- 4 és 1/2 csésze kenyérliszt
- 1/2 csésze cukor
- 2 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1/2 csésze tej
- 1/4 csésze víz
- 1/4 csésze vaj
- 2 db tojás
- 2 szem óriás mazsola
- 2 tojás sárgája
- 2-3 csepp piros ételfesték