rss
  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

  • Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

    loading...

    Tegyük a tésztát egy enyhén lisztes felületre, és osszuk két részre. Az egyik legyen picit nagyobb. A nagyobb részből formázzunk egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkokkal. Ez lesz a Mikulás feje és a sapkája.

    Osszuk ketté a kisebb részt. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdossuk fel húsvágó, vagy pizzavágó ollóval, és kicsit csavarjuk meg, kuszáljuk össze a Mikulás szakállát, majd tegyük a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint.

    A maradék tésztából készül a bajusz, az orr, és a sapka pom-pom-ja, pereme. Formáljuk meg ezeket a darabokat tetszés szerint. A Mikulás fejet alkotó háromszög hegyes végét hajtsuk vissza kissé féloldalasan jobb felé. Így kapjuk meg a Mikulás sapkát. Ennek a csúcsára tegyük a pom-pom-ot. Közvetlen alatta kissé ívesen tegyük fel a sapka peremeként szolgáló tészta csíkot. Tegyük a simán maradt lap közepére az orrként szolgáló tészta golyót.

    Egy ollóval vágjunk két rést a tésztába a szemek helyén, és ezekbe helyezzük el a szemként funkcionáló mazsolákat. Végül tegyük az orr alá a bajuszt. Most már kész a Mikulás formája. Verjünk fel egy tojás sárgáját. Adjuk hozzá a piros ételfesték és óvatosan kenjük be a sapkát, az orrot és arcot. Verjük fel a másik tojássárgáját is, és azzal kenjük be a tészta maradék felszínét. 250 C-on 15-20 perc alatt süssük készre.

    Hozzávalók:

    - 4 és 1/2 csésze kenyérliszt
    - 1/2 csésze cukor
    - 2 csomag szárított élesztő
    - 1 teáskanál só
    - 1/2 csésze tej
    - 1/4 csésze víz
    - 1/4 csésze vaj
    - 2 db tojás
    - 2 szem óriás mazsola
    - 2 tojás sárgája
    - 2-3 csepp piros ételfesték


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Együnk többet és fogyjunk

    Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhetõ, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követõi szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétõl, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétõl függ.

  • A napfény enyhíti az asztmás tüneteket

    A napfény, illetve az UV-sugarak egyéb fajtái csökkentik az asztma kellemetlen tüneteit, egy friss tanulmány közlése szerint.

    Asztmás betegség során az egyén légúti szöveteinek gyulladásos állapota jön létre. A tünetek emberek millióinak életét keserítik meg világszerte. A páciensek mindennapjaik során légzési nehézségrõl, mellkasi szorító érzésrõl, köhögésrõl, zihálásról számolnak be.

  • Ajándékok a gyerekszobában

    Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  • Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk eleget

    Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk elegetTáplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Az igazsághoz tartozik, hogy ezen a listán nagyon sok olyan étel szerepel, ami az üzletek többségében nem mindig kapható, vagy egyáltalán nem szerepel a kínálatukban. A következőkben azokat az egészséges élelmiszereket válogattuk össze, amelyeket minden nehézség nélkül, a legtöbb üzletben beszerezhetünk.

  • Az amaránt mag mint élelmiszer

    Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehetõ ideálissá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerû, amit a táplálék-kiegészítõk gyártásának egész iparággá fejlõdése is bizonyít. A különbözõ hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent az ételallergiában szenvedõknek, vagy - bármennyire meglepõ - a vegetáriánusoknak is. Az amaránt, ez a Magyarországon még kevéssé ismert növény, sok szempontból jelent megoldást.

  • Együnk, igyunk lefekvés elõtt?

    Mennyi az ideális mennyiség? Hány óráig tehetjük meg? Fontos kérdések, mert befolyásolják éjszakai pihenésünket, ezáltal szervezetünk egészséges mûködését. Mind az elfogyasztott ételek, mind az italok meggátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. A két fõ bûnös a koffein és az alkohol. A koffein már kis dózisban is gátolja az alvást elõsegítõ neurotranszmitterek (idegsejtek közötti ingerületátvivõ anyagok) termelõdését. Ha valaki nem tud aludni, próbálja elhagyni a kávét és a koffeintartalmú italokat, még reggel is.

  • Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab

    Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbabA konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség.

  • 10 tipp, hogy egészségesen táplálkozzunk

    Az egészséges táplálkozás aranyszabályait nem is olyan könnyû összefoglalni. A Nestlé mégis megpróbálta. Íme, néhány olyan tanács a Nestlé szakértõitõl, melyeket nem árt megfogadni.

    1. Táplálkozzon változatosan!

    Az egészséghez több mint 40-féle tápanyagra van szükség, melyeket önmagában egyféle étel sem tud biztosítani. Napjaink élelmiszerkínálata megkönnyíti a változatos étkezést, akár friss élelmiszerekbõl otthon készített, akár félkész ételeket fogyaszt vagy étteremben étkezik.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak ki

    Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak kiAmikor valaki inkább a növényi eredetű ételek fogyasztása mellett dönt, vigyáznia kell arra, hogy kerülje az egészségtelen és hizlaló ételeket, mint a csokoládé, a péksütemények, a sajtos pizza, stb. Fontos, hogy tisztában legyen vele, mely tápanyagokra van szüksége szervezetének. A fehérje fontos része a napi étrendnek, a nők számára 45, a férfiak számára 55 mg az irányadó napi beviteli érték. Megtalálható a hüvelyesekben, a babban, a lencsében, a borsóban, a tojásban, a tejben, a sajtban, a joghurtban, a diófélékben és egyéb magvakban.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni

    Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minõsége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

    A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában.

    Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertõzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintõen velük.

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

    A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

    A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • A narancslé a vesekõ ellensége

    A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelõnyösebbnek a kiújuló vesekövek megelõzésében. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology online változatán olvasható tanulmányban arra próbáltak választ találni a kutatók, hogy a citrátot - a citromsavból származó negatív töltésû iont - tartalmazó gyümölcslevek közül melyik az, amelyik a leginkább segíthet megelõzni a vesekõ kialakulását. A kiújuló vesekövek kezelése során étrendi és életmódbeli változtatások, illetve gyógyszeres kezelés javasolt, így például szükségessé válhat a kálium-citrát fokozott bevitele, amelyrõl ismert, hogy a vesekõvel rendelkezõ betegeknél hatékonyan csökkenti az újabb kövek kialakulásának valószínûségét.

  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

    A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

loading...