rss
  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

    Szőlő-dzsem mézzel:

    A kívánt mennyiségű, vastag héjú szőlőt mosás után szemezzük le, és az átválogatott szemekből nyomkodjuk ki a kocsonyát, a héját pedig tegyük félre. Utána öntsük a gyümölcspépet egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és közepes lángon, lefedve, forraljuk legalább 10 percig, majd ezt a szétesett, magvas masszát a Ribizli dzsemnél leírt módon törjük át szitán. Ehhez a mag nélküli kocsonyához adjuk hozzá a szőlő héját, és állandó kevergetés mellett a Meggydzsemnél leírtak szerint min. 25 percig sűrítsük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk. A hazai fajták közül az otelló szőlőből készíthető a legfinomabb dzsem. Ügyeljünk arra, hogy ez a direkt termő szőlőfajta szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhán, ezért a feldolgozásnál viseljünk kötényt.



Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem mindegy, hogy mit eszik a kismama

    Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai
    Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

    Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot Szolnokon

    Elõször rendeztek Télûzõ fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát a Tisza-parti megyeszékhely, miután eddig soha nem látott mennyiségû székelykáposztát fõztek a város fõterén. Az idõjárás ugyan nem fogadta kegyeibe a szervezõket, ám a szakadó esõ és az erõs szél ellenére két óra késéssel ugyan, de kora délután elkezdõdött a rekordkísérlet. Igaz, újabb két órába tellett, mire a vizes fát három gázperzselõ segítségével sikerült megfelelõen lángra lobbantaniuk a résztvevõknek.

  • Rukkola az új gasztrodivat! De, mindent tudunk róla?

    Csak pár éve lett divatos étel, de valójában tudjuk, hogy mi az a rukkola és miért is fogyasztják?

    Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz. De mi a hatása és milyet érdemes venni? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most felvilágosít minket. A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsõsorban saláták, kásák kiegészítõjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában õshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

  • Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlal

    Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlalA mexikói származású cukkini az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk. Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja.

  • Legyen drága az egészségtelen étel!

    Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

    A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

  • Mivel mérgezi magát a legegészségtelenebb nemzet?

    Nagy-Britannia már évtizedek óta a kulináris szemét országa a világ szemében. A szigetország ennek ellenére a televíziós fõzõmûsorok õshazája és éllovasa, mégis úgy tûnik, saját nemzetüket nem sikerült tartalmas ételek fogyasztására ösztönözni. Az angolok nem szívesen álldogálnak a tûzhely mellett, és fõznek. Kiderült ugyanis, hogy a szigetország lakói eszik a legtöbb készételt egész Európában. Olyanokat, amelyeket a bolt polcairól levéve csak ki kell csomagolni, és be kell tenni a mikrohullámú sütõbe.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • Kreatív reggelik gyerekeknek

    Kreatív reggelik gyerekeknekA legegyszerűbben úgy bírhatjuk rá a gyermekeket az általuk nem kedvelt ételek elfogyasztására, ha az étkezést is játékká varázsoljuk. A 4 gyermekes Anne Widya szerint nagyon fontos a tálalás egy gyermek esetében, éppen ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartja, ha vidám formákat vagy rajzfilmfigurákat formázunk az élelmiszerekből. Egy vidám kis állatfigura a tányéron és máris megjön még a legválogatósabb gyermek kedve is az evéshez! Nézzétek ezeket a bájos ételkölteményeket! Próbáljátok ki ti is otthon!

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • Egészségtudatos fogyasztó

    Megtudható milyen a félzsíros, kemény sajt, hogy kell kinéznie a virslinek, vagy azt is, mit várhatunk el egy valódi gyümölcslétõl. Az élelmiszerek egészségi állapotunkra gyakorolt hatásával, a biztonsággal kapcsolatosan az egészségtudatos fogyasztó egyre több kérdést tesz fel a szakembereknek, és magának is - vélekedett Henter Izabella diétetikus legutóbbi elõadásában, s egyben felhívta a figyelmet a Magyar Élelmiszerkönyvre, amely a téma részleteivel és a kapcsolatos törvényekkel ismerteti meg az érdeklõdõket.

  • A szervezet méregtelenítése nyírfacukorral

    A szervezet méregtelenítése nyírfacukorralA lerakódott méreganyagoktól való megszabadulás befolyásolja közérzetünket, elősegíti egészségünk és fiatalságunk megőrzését. Méreganyagok meglehetősen széles spektruma található meg a szervezetünkben és nincs olyan kúra, amely mindet egyszerre hatékonyan fel tudná dolgozni. Más-más kúra szükséges az egyes szerveink méregtelenítéséhez, más a zsírszöveteinkben elraktározódott toxikus anyagoktól való megszabadulásra és más az emésztőrendszerünkben kialakult lerakódásokra is.

  • Szelektív étkezés: Inkább árt, mint használ!

    Aki érdekel a pszichológia és az étkezés összefüggése, biztosan hallott már a táplálkozási zavarokról.

    Az alábbiakban két újonnan felfedezett típust mutatunk be. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban. Az elsõ az úgynevezett „szelektív étkezés”. Fõleg gyerekeknél fordul elõ, tünete, hogy az érintett nagyon kevés ételt hajlandó megenni. Gyakran úgy válogat, hogy csak a világos színû fogásokat – például a csirkemellet vagy a sült krumplit – szereti. Szakemberek szerint ez a viselkedésmód könnyen vezethet késõbb kényszerességhez.

  • Fánk - nem csak farsangi

    "Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.

  • Karcsúsító tavaszi táplálkozás

    Az elsõ tavaszi napsugarak megjelenésével szinte mindannyian lázasan fogyókúrázni kezdünk. Ilyenkor alig két-három hónap alatt szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóinktól, és eltüntetni a hasunkon, combunkon, fenekünkön megjelent zsírpárnákat.

    A pluszkilók nem biztos, hogy csak a téli kalóriadús étrend eredményei, sokkal valószínûbb, hogy évek alatt rakódtak ránk a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülõmunka következtében. Nem kell azonban minden évben pánikszerûen diétáznunk, ha tudatosan megváltoztatjuk étkezési szokásainkat és életmódunkat.

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

    A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

  • 5 táplálkozási tévhit

    Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

    A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

    Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

  • Az ősz jótékony finomságai

    Az ősz jótékony finomságaiAlma, barack, szőlő, szilva, dió, sütőtök – ez csak néhány az őszi finomságok közül, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is. Ilyesmit enni sokszor nagy fejtörést okoz, de nem ősszel! Ez az évszak tele van olyan finomságokkal, amelyek hihetetlenül egészségesek a szervezet számára. Nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az ősz ajándékainak! Az alma az egyik legjobb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Véd a daganatok kialakulásától, jó a székrekedésre és tisztítja a beleket is.

  • A böjt és a diéta nem fogyókúra!

    Abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk feladni rossz szokásainkat és van akaraterõnk, kipróbálhatjuk a böjtöt, de NE keverjük össze a valódi fogyókúrával.

    A böjt nem fogyókúra. Néhány kilóval könnyebbek lehetünk ugyan a böjtölés után, de ha kizárólag fogyni szeretnénk, inkább táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk. Az életmód váltást nem éppen böjttel érdemes kezdeni, sõt. A böjtölõknek számolniuk kell azzal, hogy gyors eredményt érhetnek el ugyan, de készüljenek fel: az eltávozott kilók nagy része a böjt után vissza fog térni.