rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A hibátlan piskóta titka

  • A hibátlan piskóta titkaMég az igazán gyakorlott háziasszonyok is számtalanszor aggódnak piskótasütéskor, miután elkészült ez az igazán remek tészta, nehogy összeessen! Persze itt is megvan mindenkinek a maga praktikája. Pl.: nem szabad a sütés alatt a sütőajtót nyitogatni, ha kisült azonnal ki kell venni a tepsiből, és még sorolhatnánk. De mint mindennek, a piskótasütésnek is megvannak a maga egyszerű szabályai, amitől tökéletes lesz a tésztánk. Amit semmiképpen ne tegyünk, hogy gyorskeverővel verjük fel a tojásfehérjét.

    A keverőgéppel készült tészta, bár nagyon hamar gyönyörű, kemény lesz, a sütés alatt menthetetlenül összesesik majd. A legideálisabb, ha kézzel verjük fel a habot, vagy olyan gépet használunk, ami erre alkalmas.

    Mindig előmelegített sütőbe tegyük a tésztát, egyenletes hőmérsékleten süssük, és miután kisült, ne vegyük ki azonnal a sütőből. Először támasszuk ki a sütő ajtaját egy gyufásdobozzal, várjunk 5 percig, majd utána nyissuk ki teljesen, és újabb 5 perc elteltével vegyük csak ki a piskótánkat. Ne tegyük huzatos vagy hideg helyre, de még a konyhakőre se! Rögtön takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már kihűlt.




Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gombák: ételkülönlegességek, vagy kegyetlen gyilkosok?

    Az ehetõ gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fûszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják õket.

    Az ehetõ gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele.

    A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztõ glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

  • Egy kis spanyol gasztronómia

    " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

    Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
    megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

  • Hot dog - Amit tudni kell róla és egy kis történelem!

    A hot dog egy virslibõl és úgynevezett hot dog kiflibõl álló, melegen felszolgált étel. A fõtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére.

    Mustár helyett sokféle szószt (majonéz, ketchup, csiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe. Az idõ múlásával több variáció is kialakult, és van, amely saját néven kezdett el terjedni. Ilyen a wimpi. A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve.

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • Már most készüljön a télre

    Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerû változatos és egészséges ételeket készíteni.

    Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni! Rövid ideig tart az eper vagy a spárga és még számos más finomság idénye. Ezek a friss, ízletes gyümölcsök, zöldségek azonban csupán néhány napig maradnak épek, szépek.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk

    Terítéken a zöldség- és gyümölcsfogyasztás! Az egészséges étrend nélkülözhetetlen hozzávalói, nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk. Gyümölcs reggelire, vagy inkább este, zöldség párolva, vagy nyersen?

    A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerû étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését elõzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára.

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • Szelektív étkezés: Inkább árt, mint használ!

    Aki érdekel a pszichológia és az étkezés összefüggése, biztosan hallott már a táplálkozási zavarokról.

    Az alábbiakban két újonnan felfedezett típust mutatunk be. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban. Az elsõ az úgynevezett „szelektív étkezés”. Fõleg gyerekeknél fordul elõ, tünete, hogy az érintett nagyon kevés ételt hajlandó megenni. Gyakran úgy válogat, hogy csak a világos színû fogásokat – például a csirkemellet vagy a sült krumplit – szereti. Szakemberek szerint ez a viselkedésmód könnyen vezethet késõbb kényszerességhez.

  • A narancslé a vesekõ ellensége

    A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelõnyösebbnek a kiújuló vesekövek megelõzésében. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology online változatán olvasható tanulmányban arra próbáltak választ találni a kutatók, hogy a citrátot - a citromsavból származó negatív töltésû iont - tartalmazó gyümölcslevek közül melyik az, amelyik a leginkább segíthet megelõzni a vesekõ kialakulását. A kiújuló vesekövek kezelése során étrendi és életmódbeli változtatások, illetve gyógyszeres kezelés javasolt, így például szükségessé válhat a kálium-citrát fokozott bevitele, amelyrõl ismert, hogy a vesekõvel rendelkezõ betegeknél hatékonyan csökkenti az újabb kövek kialakulásának valószínûségét.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Fogyókúra receptekkel nem lehet fogyni

    A fejlett országokban a lakosság elzsírosodásának egyik fõ oka az egészségtelen táplálkozás. A gyûjtõszóval junk foodnak (tükörfordításban: szemét étel) nevezett hamburger, pizza, hot dog és társaik, valamint a különféle agyonédesített üdítõitalok mindinkább kiszorítják az emberek étrendjébõl az egészséges ételeket és italokat. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 2005-ös, éves közgyûlésén az egyik fõ téma volt az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerûsítésére irányuló világméretû stratégia.

  • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

    A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

    A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

  • Fánk - nem csak farsangi

    "Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.

  • Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

    Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminõsítést a nápolyi pizza. A meghatározott térségbõl származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülõ ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minõségi garanciát is jelent.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • A sör: gyógyszer

    A sört általánosan kedveljük. De vajon miért? Milyen hatással van a szervezetre, mit mond errõl az igazi szakértõ? Hoschke Ágoston professzort, a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének vezetõjét kerestük meg. Azt már a beszélgetésünk elõtt is sejtettük, hogy nem fog a sörivástól való merev tartózkodás mellett érvelni. De arra nem számítottunk, amit megtudtunk: a sörnek számos élettanilag elõnyös, sõt kimondottan gyógyhatása van, és a mértékletes fogyasztása egyenesen egészséges!

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

    A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.