rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A hibátlan piskóta titka

  • A hibátlan piskóta titkaMég az igazán gyakorlott háziasszonyok is számtalanszor aggódnak piskótasütéskor, miután elkészült ez az igazán remek tészta, nehogy összeessen! Persze itt is megvan mindenkinek a maga praktikája. Pl.: nem szabad a sütés alatt a sütőajtót nyitogatni, ha kisült azonnal ki kell venni a tepsiből, és még sorolhatnánk. De mint mindennek, a piskótasütésnek is megvannak a maga egyszerű szabályai, amitől tökéletes lesz a tésztánk. Amit semmiképpen ne tegyünk, hogy gyorskeverővel verjük fel a tojásfehérjét.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A keverőgéppel készült tészta, bár nagyon hamar gyönyörű, kemény lesz, a sütés alatt menthetetlenül összesesik majd. A legideálisabb, ha kézzel verjük fel a habot, vagy olyan gépet használunk, ami erre alkalmas.

    Mindig előmelegített sütőbe tegyük a tésztát, egyenletes hőmérsékleten süssük, és miután kisült, ne vegyük ki azonnal a sütőből. Először támasszuk ki a sütő ajtaját egy gyufásdobozzal, várjunk 5 percig, majd utána nyissuk ki teljesen, és újabb 5 perc elteltével vegyük csak ki a piskótánkat. Ne tegyük huzatos vagy hideg helyre, de még a konyhakőre se! Rögtön takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már kihűlt.




Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is

    Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek isA hüvelyeseket akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk, hiszen amellett, hogy olcsók és mindenki számára könnyen elérhetők, nagyon sok jó tulajdonságuk van, amelyek miatt mindenféle étrendbe érdemes beépíteni őket. Rengeteg bennük a rost és a fehérje, így hosszú időre eltelítenek, és remek alternatívái a húsfogyasztásnak is - de még ezeken felül is jó néhány ok van, amiért érdemes minél gyakrabban és minél többféle babot enni. Ráadásul ezek a hüvelyesek számos módon elkészíthetőek, így könnyen variálhatóak is.

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.

  • A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve.

  • Hasznos eszközök és tanácsok a sütéshez

    Ha végre van egy kis idõnk arra, hogy süssünk valami finomat, akkor jól jön, ha van néhány eszköz a segítségünkre. Ezekrõl semmiképpen ne mondjunk le, mert hasznosak lehetnek és megkönnyíthetik a munkánk, hogy a végén jól sikerüljön a sütink.

    Igazi konyhatündérekké válhatunk, ha megfelelõ felszereléssel rendelkezünk a konyhában és tudjuk hogyan hasznosíthatjuk egy sütemény elkészítésénél vagy díszítésénél, és persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy hamarabb leszünk vele készen! Vágjunk is bele!

  • A Túró Rudi sztori

    Mindannyian kedveljük, szeretjük ezt a túrós, csokival bevont kis rudacskát, ami igazi hungarikumként ismert. Vagy mégsem az?

    Napjainkban a külföldi multik is ráéreztek a Rudi ízére és több országban is hasonló termékkel álltak elõ... A Túró Rudi 40 éves története során sok mindent megélt már. A Szovjetúnióban kikísérletezett Túró Eszkimótól, a magyarok által tökéletesített változaton át, eljutottunk a mai Túró Rudiig, ami tagadhatatlanul a legsikeresebb édességek egyike hazánkban.

  • Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé

    Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábéA karalábé magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is. Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Több kalóriaigény, hideg idõben

    Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

    A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.

  • Egészség: erjesztett ételek!

    Az erjesztett ételek visszatértek! Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra elõtérbe kerül.

    Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen elõállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Az új divat: Bor helyett sör az éttermekben!

    A világ gasztronómiailag fejlettebb vidékein ma már a legszínvonalasabb étteremben sem lepõdik meg a felszolgáló, ha az egyes fogásokhoz nem bort, hanem különféle söröket rendel a vendég.

    Sõt, nagyon is tisztában van vele, milyen típusú sört ajánljon a kiválasztott ételekhez. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, a német sörszövetség (Der Deutsche Brauerbund) egy kölni mesterszakáccsal karöltve készített egy táblázatot, amelybõl bárki könnyedén megtanulhatja a sör-étel társítás alapvetõ szabályait.

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

    Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

  • Fondü vacsorára!

    A tûz körülülése õseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével. A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák, különleges élménnyé teszik a beszélgetõs, családi- vagy baráti körben töltött estet. A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Nyári léböjt-kúra - csak óvatosan!

    A nyár kiválóan alkalmas a léböjt-kúrákra, egyrészt mert kevésbé kíván az ember nehéz ételt, másrészt olcsóbbak a zöldségek és gyümölcsök, de nem árt vigyázni a mellékhatásokra és az ellenjavallatokra. A léböjt haszna egyértelmû, hiszen kiürülnek a szervezetbõl a méreganyagok, az erekben és a zsírraktárakban lerakódott anyagok hasznosulnak, elkerülhetõ a vérrögképzõdés, csökken a vérnyomás, javulnak a reumás és ízületi betegségek. A léböjt ugyanakkor nem fogyókúra, és nem azonos az éhezéssel - állítja az egyik szakmai lap -, jóllehet a böjtölõ fogy és kezdetben erõs az éhségérzete.

  • Egy kanál cukortól megnõ az akaraterõ

    Egy kanálka cukortól megnõ az akaraterõ és az édesség erõsíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erõ rejtõzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni elõnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerûen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnõ az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentõ akadályokat is. "Úgy tûnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetõje, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

  • Zsiradékok a konyhában

    A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezõje igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük elõnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek. Az állati eredetû zsiradékok tudvalevõen jelentõs mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellõen egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...