rss
  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

    loading...

    Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

    A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.


    Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).

    Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

    A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.

    Fontos: Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ha szomorú vagy, ha ideges: vásárolj?

    Egyikünk számára sem ismeretlen a helyzet: rossz kedvünk van, elegünk van mindenbõl. Ha a nõpopulációt megkérdeznénk, mit csinál annak érdekében, hogy ez megszûnjön, legalább minden ötödik azt felelné: elmegyek vásárolni!

    Néha ez a vágy mindannyiunkra ránktör, és ha van pénzünk, nem is nagyon állunk ellen. De vannak olyan emberek, akiknél a költekezés már kényszeres: õket nevezzük shopoholistáknak.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsán

    Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a padlizsánMég ma is kevesen ismerik és fogyasztják a padlizsánt. Pedig a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet – Indiából származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom. Több elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, török paradicsom, padlizsán stb. Magyarországon elsősorban padlizsánként ismerik. Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.

  • 3 dolog, amit nem tudtunk az alkoholról

    A társasági élet összetartó ereje vagy családokat szétrobbantó vegyszer? Halálos méreg vagy az egészséges táplálkozás része?

    Az alkohol és az alkoholizmus megítélése Magyarországon, de talán az egész világon érdekesen kettõs. Inni férfias, belevaló dolog, társaságban egyenesen muszáj. A részegek viccesek, jópofa helyzeteket idéznek elõ: senkit nem botránkoztatnak meg – legalábbis ha fiatal és fõleg férfi az illetõ. Ha idõsebb férfi, de különösen nõ jelenik meg ittasan az kínos, botrányos, esetleg egyenesen sajnálatra méltó.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • Egy kivi egy ember napi C-vitamin adagját fedezi

    A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával, egy nagyobb gyümölcs egy felnõtt ember napi szükségletét fedezi.

    Kálium tartalma kedvezõen hat a vérnyomásra, és segíti a normális szívmûködést. A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelõzésére. A K-vitamin tartalma a vér olvadékonyságágát biztosítja. A vesékre is jó hatással van. A csontozatot is erõsíti. Fáradékonyságot,és a stresszet megelõzi. Gyümölcssalátákhoz, süteményekhez, szörp, bólé és sorbet készítéséhez is kiváló. A C-vitamin könnyen bomlik, ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.

  • Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!

    Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!Nemcsak jóllakottabbnak érezzük magunkat az avokádótól, de a vércukorszintet is szinten tartja. Már egy fél avokádó elfogyasztása segíthet abban, hogy ebéd után kevesebbet nassoljunk. Az avokádó fogyasztása hozzájárul a telítettség érzésének kialakulásához, javítja a vércukor-egyensúlyt és az inzulinrezisztenciát, hosszú távon pedig koleszterinszint-csökkentő hatása is van a benne található jótékony zsírsavaknak köszönhetően. A most megjelent tanulmány szerint pedig arra is jó, hogy ebéd után kevésbé legyünk éhesek.

  • Laktató vega ételek! Van ilyen?

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • Ünnepek után itt a fogyókúra-szezon

    Fogyókúra-szezon. Becslések szerint átlagosan 2 és fél kilót híznak az emberek az ünnepek alatt. 3-ból kettõ nõ rendszeresen fogyókúrázik, és a karácsony-szilveszteri lakomák után a hölgyek fele kifejezetten túlsúlyosnak tartja magát. Hízás ellen két orvosság van, a diéta és a mozgás. Az edzõtermekben január elején megnõ azoknak a száma, akik súlyukat nem szinten tartani szeretnék, hanem a feleslegtõl szabadulnának. Van, aki csak 2-3 kilót hízott, ez az átlag, szerintem, õk azt a 2-3 kilót, de vannak új lelkesedõk, akik nagyobb súlyfölösleggel rendelkeznek, szeretnének akár 10-20 kilót leadni.

  • Egészség a csészében

    A zöld tea a kínaiak igazi csodaszere, melyet napjainkban már szinte minden boltban megvásárolhatunk, de nem volt ez mindig így: hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben kezdett terjedni, míg a keleti országokban már közel 4000 éve használják gyógyításra.

    A többi teafajtához hasonlóan a zöld tea is a kínai teacserjérõl származik. Az különbözteti meg csupán a fekete, fehér vagy épp rooibos teától, hogy feldolgozása során nem erjesztik, így a benne található értékes antioxidánsok és vitaminok nem vesznek el.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Veszélyes csokik

    A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevõire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek. A csokoládét elõször a Közép-Amerika vidékén élõ bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is.

  • Helyes táplálkozással a jól mûködõ emésztésért

    Mit együnk? Mennyit? Hogyan?

    Testünk jelzéseinek figyelembevételével, helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk emésztõrendszerünk egészségének megõrzése érdekében - állítja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Az emésztõrendszer állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

  • A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

    A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

    Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Zsírosabbak a magyar gyorsétteremek

    Az elvileg egyenételeket kínáló nemzetközi gyorséttermeink is zsírosabbak - a magyar konyha mellett - a többinél. Legalábbis ezt állapította meg az a dán kutatás, amely szerint akár 40 százalékkal zsírosabb lehet a nálunk kínált csirkeszárny, mint ugyanazon cég terméke más országban. Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló gyorséttermeink is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.

  • Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta

    A különféle ízes tésztareceptek új színt visz a hétköznapokba, szépítenek és élénkítenek, testünk energiaraktárait pedig épp kellõ mértékben töltik fel, ha odafigyelünk a mennyiségre. Személyenként 6-8 dkg száraztésztát fõzzünk ki, ennyi szénhidráttól épp jóllakunk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a felesleges mennyiség zsírként rakódik le. Az ázsiai ételek jellemzõ fûszerei: chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, kurkuma külön-külön és együtt is természetes fogyasztószerek, mivel tágítják az ereket, fokozzák a vérkeringést, gyorsítják az anyagcserét.

  • Vizesedés ellen

    Ülõ vagy álló munkát végzel, esetleg babát vársz, és dagad a lábad? Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

    A vízvisszatartás ellen az egyik legjobb természetes gyógyszer a fekete áfonya. Ez az ízletes bogyós gyümölcs tele van az antocianid nevû antioxidánsokkal, amelyet többek között az érfalakat is formában tartják, így segítik a vér- és nyirokkeringést. Reggelire, tízóraira és uzsonnának is kiváló ez a gyümölcs, eheted magában vagy egy pici citromlével, esetleg egy doboz natúr joghurttal

  • A narancslé a vesekõ ellensége

    A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelõnyösebbnek a kiújuló vesekövek megelõzésében. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology online változatán olvasható tanulmányban arra próbáltak választ találni a kutatók, hogy a citrátot - a citromsavból származó negatív töltésû iont - tartalmazó gyümölcslevek közül melyik az, amelyik a leginkább segíthet megelõzni a vesekõ kialakulását. A kiújuló vesekövek kezelése során étrendi és életmódbeli változtatások, illetve gyógyszeres kezelés javasolt, így például szükségessé válhat a kálium-citrát fokozott bevitele, amelyrõl ismert, hogy a vesekõvel rendelkezõ betegeknél hatékonyan csökkenti az újabb kövek kialakulásának valószínûségét.

loading...