rss
  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

    Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

    A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.


    Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).

    Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

    A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.

    Fontos: Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az ókori római lakoma

    A rómaiak hosszú ideig igen egyszerûen ékeztek - egyik korabeli szerzõjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengõdõ, egyik napról a másikra élõ földmûves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetõpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletrõl érkezõ csábításának. A fõzést kifinomult mûvészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhetõ furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés.

  • Zsiradékok a konyhában

    A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezõje igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük elõnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek. Az állati eredetû zsiradékok tudvalevõen jelentõs mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellõen egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

  • Egészséges koszt lassítja az érelmeszesedést

    A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást. A biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte. A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelõ kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértõi régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idõ alatt, korszerû mérésekkel is igazolni lehessen.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

    Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai

    Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásaiHeti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/2. rész)

    A világ leghíresebb háziasszonyának újabb konyhai tanácsait osztjuk meg a recept.zug.hu olvasóival. Ahogyan az elsõ részben írtuk, a konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka.

    A sorozat második részébõl többek között kiderül, hogy mi a ragadásmentes fokhagymapréselés titka. Megtudhatja, hogy mit keres az áfonya a vázában, és azt, hogy hogyan csinálhatunk házi gyümölcslevet. Ebbõl a részbõl kiderül, hogy mit kell tudnunk a megmaradt pestóról, ha tárolni szeretnénk és kiderül, hogy hogyan készül az igazi hófehér cukormáz.

  • 4 szexre hívó finomság - használd vacsi-randikon!

    Ha te fõzöl, vagy ha együtt rendeltek, ügyelj arra, hogy az alábbi ételek egyike legalább szerepeljen valahol és valamikor a tányéron. Biztos, hogy ezektõl felbuzdul a vágy! Kagyló - A mediterrán ételek kedvelt összetevõje serkenti a nemi vágyat, hatékonyan segítséget nyújthat az impotencia és a frigiditás elleni küzdelemben. Csokoládé, kávé, kakaó - Világszerte az egyik legkedveltebb desszert, sütemények kiegészítõjeként és önmagában fogyasztva is remek vágykeltõ szer. A szerelem a szervezetben hormonális változásokat idéz elõ, s az agy egy fenil-etil-amin nevû vegyületet termel.

  • Milyen fûszereket illenek a különbözõ húsokhoz?

    Az ételek fûszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektõl. Jó azonban, ha szem elõtt tartunk néhány szempontot: milyen fûszert mivel érdemes társítani. Mindenekelõtt azt vegyük figyelembe, hogy a különbözõ fûszerek felerõsítik, kiegészítik egymás zamatát. Vigyázni kell tehát, hogy ha többféle fûszert használunk egyszerre, egyik se nyomja el a többi ízét.

    Már az ókori Rómában is készítettek házi fûszerkeverékeket. Idõt és energiát takarítunk meg, ha mi is tartunk otthon néhány saját „csodafegyvert".

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Enyhébb és szigorúbb változatok a vegetáriánus étkezésben

    A vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek, vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazóak, és vannak kevésbé szigorúak. Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak.

    Egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.

  • Kiváló immunerõsítõ: a lime

    A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli idõszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erõsítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Õshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerûségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is.

  • Fiatalodás ételekkel (2/1. rész): Keménysajtok, zöld tea és a köles

    A fogainkat legjobban védõ élelmiszerek listáját a sajtok vezetik, ezen belül is a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az ementáli sajt.

    Elõsegítik a nyáltermelést, gazdagon tartalmaznak kálciumot, foszfátot, tejproteint, amelyek védik a fogakat. A legjobb, ha étkezésünket alkalmanként sajtfogyasztással zárjuk, ezzel is csökkentjük a káros savképzõdést a szánkban. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségû antioxidánsnak, a polifenolnak köszönhetõ, ami a bõrre káros UV sugaraktól véd meg.

  • 9 étel, amelytõl lapos lesz a hasunk

    A rossz hír az, hogy még nem találták fel azt a csodapirulát, amelytõl egy csapásra lapos hasa lesz. Jó hír viszont az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy laposabb legyen a hasfalad.

    Ilyen például a spárga, amely természetes vízhajtó hatással bír, így segít abban, hogy a felesleges vízbõl adódó súlyproblémáknak könnyebben búcsút ints. A spárgából számos ízes fogást készíthetsz, próbáld ki például a spárgakrémlevest vagy a spenótos palacsintát zöld spárgával.

  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

    Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • Aprósütemények a fenyõfára

    Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

  • Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkül

    Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkülKenyérsütőgéppel igazán egyszerű otthon elkészíteni a kenyeret, csak beledobáljuk a hozzávalókat, a többi feladatot pedig elvégzi a gép helyettünk. Na de mi van azokkal, akiknek nincs otthon kenyérsütőjük és nem is igazán akarnak vagy tudnak beruházni egy ilyen szerkezetre? Bizony gép nélkül is készíthető otthon finom házi kenyér, az igaz, hogy kicsit körülményesebb és időigényesebb folyamat, viszont megéri foglalkozni vele, ugyanis isteni finom és legalább biztosan tudjuk, mi került a kenyérbe.

  • Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finom

    Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finomHa nyaralás alatt nem szeretnénk sokáig főzni, érdemes gyorsan elkészíthető ételekkel és frissítőkkel készülni. Ilyen ez a könnyű sorbet is, melyet ezúttal az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel, dinnyével ajánlunk, és hűsítő kiegészítője lehet egy nyári vacsorának. Turmixoljuk össze a dinnyét, valamint a bazsalikomleveleket, a narancslét, a cukrot és a sót. Forgassuk a gépben, amíg a cukor fel nem olvad és egy sima masszát nem kapunk, ez mintegy harminc másodperc. Tegyük be a fagyasztóba egy órára.