rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Téli vitaminpótlás

  • Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A déli gyümölcsök számos fajtája nálunk is egész évben kapható. A citrom, mandarin, narancs, kivi, grapefruit, valamint egyes zöldségfélék, pl. zöldpaprika, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol jelentős C-vitamin források.

    Télen a gyakoribb légúti fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak, mivel segítik az immunrendszer működését. Emellett antioxidáns, sejtvédő és a sebgyógyulást elősegítő hatásuk sem elhanyagolható. A felnőttek napi C-vitamin szükséglete 60 mg, amit megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással nem nehéz fedezni.

    Mivel a C-vitamin hiánya fáradékonyságot és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenését okozza, fontos, hogy télen is megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe, lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök formájában. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a C-vitamin hő (sütés, főzés) hatására bomlik, és a készételben kevesebb lesz, mint a nyersben. A zöldpaprikából, káposztából azonban finom saláták is készíthetők hőkezelés nélkül, illetve kevés hőkezeléssel.


    Ha étrendünkben naponta szerepel változatosan zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű pékáru, gabonatermék, hús és húskészítmény, tej és tejtermék, valamint hetente halétel, száraz hüvelyes, olajos magvak, és heti 3-4 db tojás, akkor vitaminkészítmények nélkül is tudjuk biztosítani a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét.

    A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással számos mikrotápanyagot juttatunk a szervezetbe. Magas víztartalmuk révén a folyadékszükséglet biztosításában is fontos szerepet játszanak. Egy felnőtt szervezetnek kb. napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége, ami a sportolás, testmozgás függvényében jelentősen megnövekedhet. A megfelelő folyadékfogyasztás szükséges a szervezet sejtjeinek működéséhez, a fizikai erőnléthez (kevés folyadék fogyasztása esetén fáradékonyság, fejfájás léphet fel). Nyáron általában több folyadékot fogyasztunk a hőség miatt, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a szervezetnek télen is működnie kell, amihez a megfelelő mennyiségű folyadék nélkülözhetetlen.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlő

    Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlőSok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A szőlőnek nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása. Magas vas- és folsavtartalma miatt a vérképzésben is fontos szerepet játszik, ezért vérszegénység ellen is hatásos. Remek izomregeneráló.

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • Édes, mint a méz

    A mézet a méh a virágok nektárjából gyûjti össze a saját szervezetében átalakítva. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévõ garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyûjtik.

    A méz könnyen emészthetõ, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkezõ készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítõszer.

  • Halászlé, vagy halpaprikás?

    A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.

    1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevû étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika azaz a "törökbors", és a vöröshagyma.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • Már az õsemberek is tudták, hogy milyen gabonát kell enni

    Sokat vitatott író Szendi Gábor, akinek nagy vihart kavart könyve, a Paleolit táplálkozás megosztja a szakértõ és laikus közönséget egyaránt.

    Véleményem szerint elméletének vitatható pontjai többek között, hogy a gabonafélék a rozs kivételével káros táplálékok, szintúgy a hüvelyesek, amelyek „áteresztõvé teszik a bélfalat”.

    Ha a gabonához nem tudtunk volna alkalmazkodni (ahogy az író feltételezi), akkor egész egyszerûen már kihaltunk volna.

  • Fogyj banánnal! Tévhit, hogy hízlal!

    A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed, és segít leküzdeni a stresszt is. Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bõr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külsõ segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülrõl bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel.

  • Figyelj, a színes ételek az orvosságod!

    A The Times 1991augusztusi számában megjelent egy cikk néhány libanoni túszról, akik kaptak egy tál piros cseresznyét. Három éve nem láttak semmiféle színt, és csak ültek és "egész nap bámulták a cseresznyét annak ellenére, hogy ellenállhatatlan vágyuk volt arra, hogy megegyék". A cikk arról szólt, hogy a túszok nem tudták levenni a szemüket a piros színû cseresznyérõl. Lilian Verner Bonds szeint: "A szín esszenciális táplálék. A színéhség létezõ dolog. A szín éppoly szükséges számunkra, mint az étel a gyomrunk, vagy a levegõ a tüdõnk számára."

  • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

    A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...

  • Kelt kalácsból mákos, diós, kakaós tekercs - nem csak karácsonyra

    Kelt kalácsból mákos, diós, kakaós tekercs - nem csak karácsonyraA kelt tésztákkal mindig biztos a siker. Készítheted reggelire, főzelék vagy kiadós leves után ebédre, de vendégváró desszertnek is remek választás. Ez a mákos tekercs méltó vetélytársa lehet a bejglinek. A tészta még másnap is olyan lesz, mintha épp akkor vetted volna ki a sütőből. Akkor se idegenkedj a kelt tésztától, ha még soha nem készítettél. Semmi bonyolult nincs ebben a receptben. A legfontosabb, hogy alaposan dolgozd ki a tésztát, és meleg helyen hagyd jól megkelni. Ha van dagasztógéped, azt is bevetheted, sokkal egyszerűbb dolgod lesz vele, és gyorsabban túl leszel a munka nehezén. A töltelékhez még mazsolát is keverhetsz.

  • Paprika - A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye

    A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. I. I­za­bel­la s­pa­nyol ki­rálynõ Ko­lom­busz nagy­sza­bá­sú, me­rész ter­vét el­fo­gad­va út­nak in­dí­tot­ta a ha­jóst In­di­a fe­lé. Az "Új Vi­lág­ból" Ko­lom­busz nem a ha­gyo­má­nyos fû­sze­rek­kel, ha­nem - töb­bek kö­zött - egy ad­dig so­ha­sem lá­tott a­ján­dék­kal tért vissza: egy pap­ri­ka nö­vénnyel. Ta­lán nem vé­let­len, hogy a nö­vény­két Ko­lom­busz or­vo­sa (­Chan­ca) gyûj­töt­te, meg­é­rez­het­te, hogy év­szá­za­dok múl­va, a ben­ne rejlõ gyó­gyí­tó erõ is se­gí­ti majd a vi­lág­hír­név fe­lé.

  • Diéta, ami jókedvre derít

    Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

  • Ezzel a zöldséggel gyorsan, egészségesen fogyhat!

    Jó hír az erõs ételek kedvelõinek: úgy tûnik, a kapszaicin, a paprika és a bors csípõsségéért felelõs anyag gátolja a zsírképzõdést - legalább is tajvani kutatók szerint. A kapszaicin a szakemberek szerint ugyanis a fejlõdõ zsírsejteket önmegsemmisítésre késztetheti. Azért nem érdemes a vacsorát csípõs borsmártásba áztatni. A tajvani kutatócsoport ugyanis a kapszaicin zsírsejtekre kifejtett hatását még csak laboratóriumi körülmények között tesztelte.

  • Mit együnk ha Londonba utazunk?

    Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitûnõ alapanyagokból egyszerû, de ízletesen elkészített ételeket.

    A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelezõ" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • Megszületett a legcsipõsebb étel?

    Erõpróba: a világ legcsípõsebb mártása

    London - A legcsípõsebb curry - indiai mártás - kategóriában Guinness-rekordra pályázó fogást szolgáltak fel egy londoni étteremben.

    A bárányhúsalapú Bollywood Burner a Cinnamon Club specialitása, ott kóstolhatták meg elõször a vendégek. "Nem csak erõs, finom is. Külön-külön érezni a fûszerek ízét" - mondta az elsõ merész próbálkozó, a 19 éves Toby Steel.

  • Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata

    A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nõknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlõdik ki az elváltozás.

    Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

  • Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunk

    Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunkSokat hallani arról, hogy túl sok sót fogyasztunk, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. Konyhasó: Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

  • Nem sütött krumplit és hamburgert: felmondott a Michelin-csillagos étterem szakácsa

    Felmondott egy Michelin-csillaggal jutalmazot brit étterem fõszakácsa, mert nem akart sült krumplit és hamburgert készíteni. A közép-angliai Oxfordshire-ben lévõ The Goose nevû étterem fõszakácsa, Ryan Simpson vezetésével januárban kapta meg a nagy szakmai elismerésnek számító Michelin-csillagot. Simpson elmondta: "Nagyon boldogok voltunk, hiszen ez nagy teljesítmény. Nem sokkal késõbb azonban a tulajdonos bejelentette, hogy változtat a koncepción, és az éttermet pubbá alakítja, ahol hamburgert és sült krumplit is felszolgálnak majd".

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...