rss
  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

    loading...

    Különösen ajánlott a gyorséttermek reggeli kínálatának kerülése, itt egy kétdecis narancslé is tartalmazza az INBÉ-táblázat szerint ajánlott napi cukormennyiség egynegyedét, a szénhidrátszükségletet és azon belül a megengedhető cukor bevitelt a nap során egyenletesen elosztva érdemes bevinni a szervezetbe.


    A legveszélyesebbek a gyakran egészségesként reklámozott, s igen csábító édes gabonapelyhek. Hetente egyszer még ezek is elfogadhatóak reggeli gyanánt, de a mennyiségre itt is ügyelni kell, hiszen addiktívvá tesz, ez pedig egyenesen a gyermekkori elhízáshoz vezet. Helyettük az olyan magas protein és rost tartalmú gabonafélék ajánlhatóak, mint a natúr zabpehely, melyet magvakkal, diófélékkel, cukor mentes kakaóporral, joghurttal lehet élvezetesebbé tenni.

    A reggeli gyümölcsfogyasztás jó szokás, ám akinek gondja van a gyomorsavszintjével, az a narancsot inkább kerülje. Fontos, hogy a gyümölcsre ne együnk kenyérfélét, mert az lassabban halad át a tápcsatornán és elzárja a gyorsan emészthető gyümölcs útját, ami az erjedés következtében puffadáshoz vezet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletes

    A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletesTevékeny, de ülő foglalkozást végzők ideális eledele: lédús, kevés kalóriát tartalmaz, de különleges, üde íze miatt fogyasztása igazi élmény. Könnyen emészthető, így a zsúfolt, stresszes munkanapokon az egyik legjobb éhségcsillapító. Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • Pálinkavilág - magazin pálinkabarátoknak

    Budapest - Megjelent Magyarország elsõ pálinkamagazinja: a lap 52 oldalon szinte kizárólag a pálinkával és az azt körülvevõ világgal foglalkozik.

    A pálinka a magyaroknak ugyanolyan nemzeti sajátossága, mint a pirospaprika vagy a tokaji aszú. Míg régen a reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, manapság inkább ünnepi eseményeken, családi összejöveteleken fogyasztják. Népszerûsége egyre nõ, köszönhetõ ez annak is, hogy a szakértõk egyre több felületet találnak a kulturált pálinkafogyasztás népszerûsítésére, a jó minõségû hungarikum megismertetésére.

  • Napi két pohár tej

    Nagyon kevés tejet isznak a magyarok, pedig a rendszeres fogyasztásával megelõzhetnék a 900 ezer embert érintõ csontritkulást.

    A Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése szerint a javasolt 5-6 deciliterrel szemben a magyarok többsége csupán 1,8 deciliter tejet fogyaszt, ami egy felnõtt kalciumszükségletének 75%-át, azaz 720 milligrammot fedez a minimálisan javasolt 1000 milligrammból. Pedig a szakértõk szerint tökéletesebb kalciumforrást nem is találhatnánk: a tejben ugyanis egyszerre és optimális mennyiségben van jelen a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor.

  • Csokoládé: az istenek eledele

    Az istenek eledele, ami sok nõ szerint jobb mint a szex, de legalább ugyanolyan élvezetet okoz. Ez a csokoládé, amelybõl húsvét környékén a szokásos bonbonok, táblás csokik és csokoládészeletek mellett szinte végtelen mennyiségben jelennek meg a tojások, a nyulak, a csibék és a bárányok is.

    Európába Kolumbusz Kristóf hozta magával az elsõ zsák kakaóbabot, ajándékul pártfogójának, a spanyol királyi párnak. Európa azonban csak lassan fedezte fel magának a csokoládét: az elsõ kereskedelmi szállítmány 1585-ben érkezett Sevilla kikötõjébe.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • A füge élettani hatásai

    A fügét sokan csak aszalt formában ismerik, pedig frissen is igazán élvezetes, édes gyümölcs. Gyógyhatása igen sokrétû, nemcsak szívünk jobb mûködését segíti, de emésztési, gyomorégési panaszok esetén is kiválóan alkalmazható.
    A füge, fügefa, vagy fikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó nemzetség. Keletrõl származik, de elvadulva egész Dél-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban, Dél-Olaszországban, Törökországban, Cipruson. Nálunk is sok kertben ültetik.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Fõzni spórolva, idõt megtakarítva

    Két dologgal kell spórolni decemberben: a pénzünkkel, hogy mindenkinek jusson ajándék és finom étel, és az idõnkkel, mert ilyenkor abból is kevés van. Segítünk, hogyan legyen idõ, pénz és étel is. Kész, megkezdõdött, itt a karácsonyi stresszroham ideje. Egyik szempontból persze Advent és várakozás a fényre, gyertyák, forralt bor, másrészrõl vásárláslista, görcsök, halmozódó teendõk, és idegrohamok minden mennyiségben.

  • A szójaevés csökkentheti a tüdõrákkockázatot

    A nemdohányzó, sok szóját evõ férfiak kockázata kisebb a tüdõrákra - állapította meg egy japán tanulmány.

    A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek növényi ösztrogének, és a humán ösztrogén hormonhoz hasonlóan rákellenes tulajdonságaik lehetnek a hormonszinttõl függõ ráktípusoknál, például az emlõ- vagy a prosztatadaganatoknál - jegyzik meg az American Journal of Clinical Nutrition címû szaklapban közzétett cikkükben a szerzõk.

  • Tavaszi megújulás

    Itt a tavasz, az arcod szürke, fénytelen, sápadt, a bõröd megvastagodott a tél folyamán. Itt az ideje, egy kis renoválásnak! Tippjeinkkel újra formába hozhatod a testedet, és megújulva ünnepelheted a tavaszt! Bár az idei tél nem volt fagyos, az idõjárás, a fénytelen évszak nyomot hagy az arcon és a testen. Az elégtelen vitamin bevitel miatt sápadt vagy, a hideg ellen pedig úgy védekezett a bõröd, hogy vastagabb lett. Szintén az idõjárásnak köszönhetõ, hogy kiszáradt és hámlik, akár be is repedezett. Két nap alatt megszabadulhatsz a megvastagodott bõrtõl, színt vihetsz az arcodra.

  • Egészségtudatos fogyasztó

    Megtudható milyen a félzsíros, kemény sajt, hogy kell kinéznie a virslinek, vagy azt is, mit várhatunk el egy valódi gyümölcslétõl. Az élelmiszerek egészségi állapotunkra gyakorolt hatásával, a biztonsággal kapcsolatosan az egészségtudatos fogyasztó egyre több kérdést tesz fel a szakembereknek, és magának is - vélekedett Henter Izabella diétetikus legutóbbi elõadásában, s egyben felhívta a figyelmet a Magyar Élelmiszerkönyvre, amely a téma részleteivel és a kapcsolatos törvényekkel ismerteti meg az érdeklõdõket.

  • Pizza: A legismertebb olasz étel

    A pizza olasz eredetû étel, ami mára az egész világon elterjedt.

    Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütõben megsütik. Jellegzetes fûszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínûleg a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik.

  • Karácsonyi bõségszarú

    December hónap szép és látványos ünnepeink – Mikulás, aztán Karácsony és Szilveszter – ideje.

    Még az utcák és az ablakok is gyönyörû lámpafüzér díszekbe öltöznek, hogy a hideg éjszakákba melegséget hozzanak.

    Karácsonykor leghosszabbak az éjszakák, ekkor születik a megváltó, aki a keresztény hit szerint kivezeti az emberiséget a bûn sötétségébõl a fényre. Érdekesség, hogy nem Jézus, hanem Lucifer, a bukott angyal nevének jelentése a Fényhozó.

  • Szõlõkúra francia módra

    A szõlõ az egészség és a szépség gyümölcse. Egy régi provence-i recept szerint érdemes minden évben néhány hétig kizárólag szõlõt fogyasztani, és a gyümölcsbõl készült szépségápolási termékekkel ápolni bõrönket, hogy testünk kívül-belül megújuljon. A szõlõ ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így támogatja a szervezet harmonikus mûködését. Gondoskodik a megfelelõ vitaminbevitelrõl, polifenoltartalma pedig védi a szívet és a keringési rendszert.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Luxus lett a hasábburgonya!

    Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelõl a rossz európai termés, másfelõl pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszerezõdött a krumpli ára. A belga burgonyatõzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növénybõl. Az árváltozás fõ oka azonban a kínai ízlés változása.

loading...