rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

    Különösen ajánlott a gyorséttermek reggeli kínálatának kerülése, itt egy kétdecis narancslé is tartalmazza az INBÉ-táblázat szerint ajánlott napi cukormennyiség egynegyedét, a szénhidrátszükségletet és azon belül a megengedhető cukor bevitelt a nap során egyenletesen elosztva érdemes bevinni a szervezetbe.


    A legveszélyesebbek a gyakran egészségesként reklámozott, s igen csábító édes gabonapelyhek. Hetente egyszer még ezek is elfogadhatóak reggeli gyanánt, de a mennyiségre itt is ügyelni kell, hiszen addiktívvá tesz, ez pedig egyenesen a gyermekkori elhízáshoz vezet. Helyettük az olyan magas protein és rost tartalmú gabonafélék ajánlhatóak, mint a natúr zabpehely, melyet magvakkal, diófélékkel, cukor mentes kakaóporral, joghurttal lehet élvezetesebbé tenni.

    A reggeli gyümölcsfogyasztás jó szokás, ám akinek gondja van a gyomorsavszintjével, az a narancsot inkább kerülje. Fontos, hogy a gyümölcsre ne együnk kenyérfélét, mert az lassabban halad át a tápcsatornán és elzárja a gyorsan emészthető gyümölcs útját, ami az erjedés következtében puffadáshoz vezet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Együnk tojást vagy ne?!

    Nem árt a tojásevés

    Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.

    Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.

  • Ecettel, olajjal, magában: Fejessaláta

    Az élelmiszer-alapanyagok között levélzöldségekként számon tartott zöldségek (fejes saláta, endívia, cikória, spenót, sóska) növényrendszertanilag nem alkotnak egységes csoportot, különbözõ családokba tartoznak.

    Közös vonásuk az, hogy föld feletti részüket, húsos, nedvdús levelüket vagy levélnyelüket, esetleg más húsos részüket, (például óriás rügyüket) fogyasztják. A fejes saláta (Lactuca sativa) karógyökeret fejlesztõ - a fészkesek családjába tartozó - növény.

  • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

    Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

    A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

  • Aqua detox - a méregtelenítés új lehetõsége

    Modern korunkban az emberi szervezetet nap, mint nap óriási mennyiségû szennyezõ anyag terheli, ezért méregtelenítõ szerveink szinte "csúcsra járva" kénytelenek dolgozni, de kapacitásuk sajnos nem végtelen! A testidegen anyagok - amennyiben nem tudunk tõlük megszabadulni - elraktározódnak a szervezetben. A salakanyag felhalmozódás ily módon a "civilizációs betegségek" kialakulásának egyik fõ pillére.

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.

  • Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

    Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

    Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.

  • Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

    Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

    A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.

  • Minden országnak saját süti

    A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

    Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

    Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

  • Egy elfeledett étel: a hajdina

    A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.

  • Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök

    Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin elõanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

    Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.

  • Az ideális sajtos szendvics képlete

    London - Az ideális sajtos szendvics képletét kísérletezték ki brit tudósok.

    A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül. Ami az utóbbit illeti, az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthetõ, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság.

  • Cayenne-i bors vagy csípõs chili: Megfázás ellen is!

    Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, hagyd a gyógyszereket a csodába, kapj be egy kis chilit helyette.

    A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.

    Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.

  • Mégsem véd meg a rostgazdag étel!

    Aki rostban gazdagon táplálkozik, nem feltétlenül veszi elejét a divertikulózis (vastagbél nyálkahártyájának zsákszerû kitüremkedése) kialakulásának.

    Az alacsony rosttartalmú ételekkel azonban mindez lehetséges egy új kutatás szerint, mely ellentmond a több évtizedes orvosi gyakorlatnak. Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték õket étrendjükrõl, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségérõl.

  • Jobb a fagyasztott gyümölcs mint a friss?

    Általánosan elterjedt nézet az, hogy a friss gyümölcs és zöldség sokkal táplálóbb, mint a fagyasztott vagy konzerv. Attól függ.

    Sokat írnak az antioxidánsok fontos szerepérõl, az állandóan ismételt szöveg az, hogy együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, hallgatólagosan beleértve, hogy a fagyasztott gyümölcs másodrendû.

    A valóság ezzel szemben az, hogy a fagyasztott éppen olyan jó lehet, mint a friss.

  • A legfinomabb őszi levesek

    A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

  • Megfázás ellen curry?

    Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.

    A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.

  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

  • Tuti vágyfokozó Valentin-napra

    1. Gyömbér

    A gyömbért fûszerként és savanyított formában is fogyaszthatod. Bizonyos hatóanyagai véralvadásgátlók (Ne feledd: a kötelezõen felírt gyógyszer nem helyettesíthetõ vele!), fokozza a vérkeringést, s általános élénkítõ hatású. Az ázsiai orvoslásban úgy tartják, hogy hevíti a testet, ezzel serkenti a nemi szerveket.

    Tippünk: Levesbe, szusi ételek mellé, keksz és jó minõségû csokoládé formájában ajánljuk.