rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A sütőtökpüré magas antioxidánstartalommal rendelkezik, gazdag luteinben és zeaxantinban, melyek mindegyike támogatja a látás egészségét. A béta-karotin pedig csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A bőr idővel veszít üde színéből, szárazzá válik és megereszkedik, éppen ezért a különböző zöldségek fogyasztása kiemelt jelentőségűvé válik ilyenkor.
    A tök nagy mennyiségben tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, melyek megkötik a káros anyagokat, és egészséges ragyogást kölcsönöznek a bőrnek. Emellett védi és táplálja, frissíti és hidratálja, valamint eltávolítja a szennyeződéseket, melyek eltömítik a pórusokat. A bőrre közvetlenül felvéve létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja testünket.


    Segít a ráncok elleni csatában, a benne található magas C-vitaminnak hála, az A-vitaminos összetevők pedig megszabadítanak a pattanásoktól és a mitesszerektől. Éppen ezért manapság a kozmetikai cégek is előszeretettel alkalmazzák, ha viszont saját kémiai anyagoktól mentes bőrápoló csodaszert szeretnénk, akár otthon is elkészíthető kedvenc őszi sütőtökös arcpakolásunk.

    Ezzel a különleges zöldséggel megakadályozhatjuk az őszi borongós idővel érkező rossz közérzetet, és a depressziót. A B6-vitamin erős antidepresszáns hatással rendelkezik, javítja a hangulatot, és serkenti az agyműködést. A magokat se dobjuk a kukába, a tökmag ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egy L-triptofán nevű anyagot, melyet kutatások szerint, a depressziós tünetek ellen hatásosnak bizonyult.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Drága egészség - A zöldségek ára gyorsabban emelkedik

    Az Egyesült Államokban a gyümölcsök és zöldségek ára gyorsabban emelkedik, mint az infláció, miközben az egészségtelen ételek ténylegesen kevesebbe kerülnek - igazolta egy most közölt vizsgálat. Seattle-ben a Washingtoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az élelmiszerboltokban 2004 és 2006 között miképpen alakult 372 féle étel és ital ára. Pablo Monsivais és Adam Drewnowski tanulmányukat a Journal of the American Dietetic Association címû folyóiratban jelentették meg. Az Egyesült Államok fegyveres erõinek egészségügyi parancsnoka, Richard Carmona 2006-ban...

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Tojás, tengeri hal, szárnyas, tej és tejtermékek, zöldség és gyümölcs a kismamáknak

    Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

    A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó élelmiszerekbõl, ételekbõl álljon össze, olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében. Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

  • Napi egy marék mandula csodákra képes

    Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Olasz gasztrotitkok: A formaggio és a pasta

    Olaszországban több mint 450 féle különbözõ sajtot (formaggio) állítanak elõ.

    Északon a tehéntejbõl készült sajtok vannak túlsúlyban, amelyek élén a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano áll. A Parmezan a leghíresebb enyhén csípõs sós olasz sajt, melyet felhasználás elõtt 2–4 évig is érlelnek. Ezeket a szemcsés textúrájú sajtokat reszelt sajtként fogyasztják, habár friss állapotban, falatnyi darabokban is asztalra kerülnek.

  • Fõzni spórolva, idõt megtakarítva

    Két dologgal kell spórolni decemberben: a pénzünkkel, hogy mindenkinek jusson ajándék és finom étel, és az idõnkkel, mert ilyenkor abból is kevés van. Segítünk, hogyan legyen idõ, pénz és étel is. Kész, megkezdõdött, itt a karácsonyi stresszroham ideje. Egyik szempontból persze Advent és várakozás a fényre, gyertyák, forralt bor, másrészrõl vásárláslista, görcsök, halmozódó teendõk, és idegrohamok minden mennyiségben.

  • Boldoggá tesz a csokinyuszi elfogyasztása

    Húsvétkor jelentõs mennyiségû csokit fogyasztunk, az Európai Unió átlagához képest azonban jókora a lemaradásunk: egy uniós polgár kétszer annyi csokit majszol el egy évben, mint egy magyar. Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon az éves egy fõre jutó csokifogyasztás - ami tartalmazza a táblás, szeletes, töltött és üreges csokoládékat...

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

  • Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

    Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

    Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.

  • A csíranövények gyógyhatása

    A friss csíranövények sokkal inkább üdítõek a tabletták, a hívogató, de valójában mesterségesen felpumpált, és széppé varázsolt primõrök helyett, és hamar kifejtik a maguk gyógyhatását is.

    Egy kéthetes csírakúra szinte megújítja Önt. Már az elsõ héten megtisztul a szervezete, felerõsödik az immunrendszere, s mindezek következtében tovaszáll az esetleges fáradtsága, visszatér élet- és munkakedve egyaránt. A csíranövény az egyik legõsibb étek. Az emberiség már az írásos történelem kialakulása elõtt fogyasztott csíráztatott növényeket, s léteztek a csíráztatásnak kialakult, jól bevált módszerei.

  • A kávéivás nem egészséges?!

    Egyetlen koffeinnel teli presszókávé is árthat a szívnek...

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata. A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A megszületett eredmények magukért beszélnek!

  • Csípõs ételek fogyasztásával hatékonyabban fogyhatunk

    A csilipaprika fogyasztása serkenti az anyagcserét és segít a zsírégetésben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

    A University of California kutatói azt állítják, a csípõs paprikával ízesített ételek oxidálják a lerakódott zsírrétegeket és az anyagcserét is serkentik. Az érzékenyebb ízlelõbimbókkal rendelkezõk is profitálhatnak a csilipaprika jótékony hatásaiból anélkül, hogy meg kellene küzdeniük a csípõs ízzel. A csípõs paprikák fõ alkotóelemét, a kapszaicint ugyanis a nem csípõs paprikákban is megtalálták.

  • Gyógyító fûszernövények

    Napjainkban egyre inkább elterjedt, hogy próbáljuk kiváltani a gyógyszereket egyes gyógynövényekkel.

    A fûszernövényeket évszázadok óta használják gyógyítási célokra. Számos növény alkalmas betegségek kezelésére, de egészségünk megõrzése szempontjából is érdemes rendszeresen fogyasztani belõlük.

    Nézzük végig, milyen fûszernövények találhatók a konyhában, melyek gyógyhatását nem érdemes kárba veszni.

  • Hizlal a mesterséges édesítõ?

    A Behavioral Neuroscience-ben nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítõszerrel készült ételek fogyasztása nem segíti elõ a fogyást, sõt, éppen ellentétes hatást fejt ki. Egyelõre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy a kalóriamentes édesítõszerek megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását és így a testtömeg csökkentését. A Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartást Kutató Központjának pszichológusai glükózzal (melynek kalóriatartalma az asztali cukorral megegyezõen 15 kalória teáskanalanként), illetve kalóriamentes szaharinnal édesített joghurtot etettek patkányokkal.

  • Enyhébb és szigorúbb változatok a vegetáriánus étkezésben

    A vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek, vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazóak, és vannak kevésbé szigorúak. Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak.

    Egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Mûzlit reggelire

    Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

  • Melyik gyógyszer mire való?

    Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

  • Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható

    Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyaszthatóA sajtban található fehérje keverékek biológiai értéke meghaladja a húsét, és megközelíti a tojásét. A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A sajtok energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó. Értékes fehérje források, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző /10-30 %/, és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt az egyik legfontosabb kalcium forrás, fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...