2024.03.29. - Auguszta

Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag
Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sütőtökpüré magas antioxidánstartalommal rendelkezik, gazdag luteinben és zeaxantinban, melyek mindegyike támogatja a látás egészségét. A béta-karotin pedig csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A bőr idővel veszít üde színéből, szárazzá válik és megereszkedik, éppen ezért a különböző zöldségek fogyasztása kiemelt jelentőségűvé válik ilyenkor.
A tök nagy mennyiségben tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, melyek megkötik a káros anyagokat, és egészséges ragyogást kölcsönöznek a bőrnek. Emellett védi és táplálja, frissíti és hidratálja, valamint eltávolítja a szennyeződéseket, melyek eltömítik a pórusokat. A bőrre közvetlenül felvéve létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja testünket.


Segít a ráncok elleni csatában, a benne található magas C-vitaminnak hála, az A-vitaminos összetevők pedig megszabadítanak a pattanásoktól és a mitesszerektől. Éppen ezért manapság a kozmetikai cégek is előszeretettel alkalmazzák, ha viszont saját kémiai anyagoktól mentes bőrápoló csodaszert szeretnénk, akár otthon is elkészíthető kedvenc őszi sütőtökös arcpakolásunk.

Ezzel a különleges zöldséggel megakadályozhatjuk az őszi borongós idővel érkező rossz közérzetet, és a depressziót. A B6-vitamin erős antidepresszáns hatással rendelkezik, javítja a hangulatot, és serkenti az agyműködést. A magokat se dobjuk a kukába, a tökmag ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egy L-triptofán nevű anyagot, melyet kutatások szerint, a depressziós tünetek ellen hatásosnak bizonyult.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!